Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης Α’ του έργου Ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου και την παράδοση των οδών Στασικράτους, Ζήνας Κάνθερ, Θεοφάνη Θεοδότου και Μνασιάδου (τμήμα) στο κοινό, ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι προχωρεί με την υλοποίηση της Φάσης Β’ του έργου.

Συγκεκριμένα η δεύτερη φάση του έργου αφορά το τμήμα της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι τη Λεωφόρο Ευαγόρου, την οδό Αναστασίου Γ. Λεβέντη, τμήματα των οδών Στασάνδρου και Αφροδίτης και τις οδούς Αρνάλδας, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής, μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Στασάνδρου.

Ο προϋπολογισμός της Φάσης Β’ του έργου ανέρχεται στα €11,680,000 πλέον ΦΠΑ και οι κατασκευαστικές εργασίες για ολόκληρη τη Φάση Β’ αναμένεται να διαρκέσουν συνολικά, περίπου 26 μήνες. Λόγω της μεγάλης έκτασης της περιοχής επέμβασης και για περιορισμό της ταλαιπωρίας του κοινού, η Φάση Β’ του έργου θα υλοποιηθεί σε μικρότερα τμήματα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες την πρώτη περίοδο (Φάση Β.1) θα ξεκινήσουν στις 13 Ιουλίου 2020 και θα επικεντρωθούν στο τμήμα της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι και την φωτοελεγχόμενη συμβολή της με  τη Αφροδίτης / Στασάνδρου, στο οποίο δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση οχημάτων. Η χρονική διάρκεια της Φάσης Β.1 θα είναι 13 μήνες.

 

 

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για παρουσίαση του έργου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας αργοπέθαινε για πολλά χρόνια. «Η άναρχη αποκέντρωση, το μετέτρεψε από ένα κέντρο που εξυπηρετούσε σχεδόν όλο τον πληθυσμό της επαρχίας, σε έναν υποβαθμισμένο, τοπικού χαρακτήρα εμπορικό άξονα. Δεν ήταν δυνατόν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ούτε να αγνοήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια».

Πήραμε λοιπόν την απόφαση, συνέχισε ο κ. Γιωρκάτζης, να προχωρήσουμε σε συνολική και ριζική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις εμπορικές χρήσεις της περιφέρειας: «Να αυξηθεί η ελκυστικότητα και η επισκεψιμότητα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Αυτό, άλλωστε, ήταν πάγιο και έντονο αίτημα των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και καταστηματαρχών». Όπως όλοι γνωρίζετε, ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, η πρώτη φάση του έργου που αφορούσε τις οδούς Στασικράτους, Ζήνας Κάνθερ, Θεοφάνη Θεοδότου και τμήμα της Μνασιάδου έχει ήδη παραδοθεί στο κοινό και τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά. Όλοι οι εμπορευόμενοι είναι πολύ ικανοποιημένοι, η κίνηση στις συγκεκριμένες οδούς αυξάνεται συνεχώς και υπάρχει ενδιαφέρον για λειτουργία νέων καταστημάτων.

Τα οφέλη του Έργου:

Το συγκεκριμένο Έργο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, αφού επιδιώκει να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για το έργο υιοθετήθηκαν ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού με στόχο:

– Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό.

– Τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων, πεζών και ΑμεΑ και την αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.

– Τη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων.

– Την ενίσχυση της σκίασης με φύτευση μεγάλου αριθμού ώριμων δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.

– Την εγκατάσταση ολιστικού συστήματος  «έξυπνης πόλης», ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας.

– Την υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό «εμπορικό κέντρο».

Το Έργο εφαρμόζει τις πρόνοιες/δράσεις του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας και του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας για προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην αστική περιοχή της Λευκωσίας όπως και μείωση Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα. 

– Στη Λεωφόρο Μακαρίου και στην οδό Αναστασίου Γ. Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), δημιουργούνται δύο λεωφορειολωρίδες για διακίνηση και στις δύο κατευθύνσεις.

– Οι κυκλοφοριακές πολιτικές που εφαρμόζονται υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και να δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ποδηλάτων.

– Στον άξονα Μακαρίου-Α. Λεβέντη, στα πλαίσια του έργου, θα ληφθεί πρόνοια για την εγκατάσταση και λειτουργία τραμ, εφ’ όσον αυτό αποφασιστεί, με τη αφαίρεση όλων των υφιστάμενων υπόγειων εγκαταστάσεων από το διάδρομο διακίνησης του τραμ και την επανεγκατάστασή τους σε άλλο χώρο.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020,- Ειδικός Στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας, – Άξονα 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών της Φάσης Β.1, για διευκόλυνση του κοινού, των οδηγών, των κατοίκων και των καταστηματαρχών, θα ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

– Οι οδοί Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας και Ήρας μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Στασάνδρου μετατρέπονται σε αμφίδρομα αδιέξοδα. Παράλληλα διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης των οδών Μπουμπουλίνας, Αγίας Ελένης και Γρηγορίου Ξενοπούλου. Ακυρώνονται οι κατά μήκος θέσεις των οδών Ήρας και τμήμα της Άννης Κομνηνής. Σημειώνεται ότι για την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης στις οδούς Αγίας Ελένης και Γρηγορίου Ξενοπούλου, θα πραγματοποιηθούν κατασκευαστικές εργασίες μείωσης του υφιστάμενου πεζοδρομίου για διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου. Θα παραμείνουν οι θέσεις στάθμευσης στην μια πλευρά τους

– Τμήμα της οδού Άννης Κομνηνής θα παραμείνει κλειστό, από τη Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι πριν τη συμβολή της με οδό Φιλιππίας. Η οδός Άννης Κομνηνής θα παραμείνει μονόδρομος και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί προσωρινή μονοδρόμηση της οδού Φιλιππίας με φορά προς την οδό Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί απρόσκοπτη αριστερόστροφη κίνηση προς την οδό Στασάνδρου.

– Στην οδό Κρήτης θα διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση (μονόδρομος με φορά προς την οδό Στασάνδρου.

– Ως βασική παρακαμπτήρια κίνηση από το νότο προς την Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα αποτελεί η διαδρομή από Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα προς οδό Κρήτης προς οδό Στασάνδρου με προορισμό το ανοιχτό κομμάτι της Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Σημειώνεται ότι παράλληλη διοχέτευση κίνησης ως παρακαμπτήρια οδός μπορεί να χρησιμοποιείται και η οδός Κυπράνορος (παράλληλη της οδού Κρήτης με μονόδρομη κατεύθυνση προς την οδό Στασάνδρου).

– H αντίστροφη παρακαμπτήρια κίνηση θα είναι από το ανοιχτό κομμάτι της Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στις οδούς Στασάνδρου – Πινδάρου, με τελική κατεύθυνση την Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα, μέσω Ευγενίας Θεοδότου.

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα σήματα τροχαίας.

 

 

Πρόσβαση σε χώρους στάθμευσης

Οι πλείστοι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης στην περιοχή θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό μέσω προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Σε χρήστες ιδιωτικών χώρων στάθμευσης που βρίσκονται σε τεμάχια όπου δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση οχημάτων, θα διανεμηθούν κάρτες για προσωρινή στάθμευση σε δημοτικούς ή άλλους χώρους στάθμευσης.

Πηγή: philenews