Πέντε νέα περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν σήμερα στην Κύπρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.045.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, από σύνολο 1,575 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 5 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 418 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψε 1 κρούσμα. Το άτομο έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.
  • Από 738 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 94 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Το άτομο που βρέθηκε μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήρθε από το Ισραήλ με ειδική άδεια στις 21/7. Το τεστ που προσκόμισε ήταν αρνητικό.

Το άτομο που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο πρόκειται για Καναδή που ζει στην Κύπρο. Είχε έρθει από το Ιράκ μέσω Ντουμπάι χθες, 22/7. Είχε προσκομίσει αρνητικό τεστ αντισωμάτων και δεν έγινε δεκτό. Ως κάτοικος Κύπρου, είχε δικαίωμα και έκανε το τεστ στο αεροδρόμιο.

Τα άλλα 3 άτομα είναι στενές επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον της Κύπριας που είχε ανακοινωθεί ως κρούσμα στις 21/7. Πρόκειται δηλαδή για εγχώριες λοιμώξεις. Το ένα από τα τρία άτομα είναι συμπτωματικό.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 79 διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών,  ολοκληρώθηκαν 152 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από πρόγραμμα που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον έλεγχο του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους των Δικαστηρίων, είχαμε αποτέλεσμα για 1 δείγμα, και
  • Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, είχαμε αποτέλεσμα για 93 δείγματα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1,045.

Πηγή: Philenews