Την αγανάκτησή τους για τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση και παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή του Ακάμα εξέφρασαν εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα με αφορμή τη χθεσινή περιοδεία του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, στις κοινότητες του Ακάμα και την περιφέρεια Πόλης Χρυσοχούς, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των αναγκών της περιοχής, ούτως ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά και να προβληθεί ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό. 

Οι κοινοτικές Αρχές με τη σειρά τους, ανέδειξαν τη σημασία της ολοκλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να τεθούν τα θεμέλια εκείνα που θα φέρουν στην περιοχή την επιθυμητή αναζωογόνηση και ευημερία. Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, επεσήμανε ότι οι κοινότητες είναι στο περίμενε εδώ και πολλά χρόνια.

« Το Τοπικό Σχέδιο πλανάται ακόμη στον αέρα, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό παρά μόνο υποσχέσεις», τόνισε. « Από το φθινόπωρο του 2019, φθάσαμε σχεδόν στο φθινόπωρο του 2020 και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο. Η υπομονή των κοινοτήτων εξαντλείται, καθώς χρόνο με τον χρόνο περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο και οδηγούνται σε πλήρη ερήμωση. Η ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου είναι κόκκινη γραμμή για την Κοινοτική Δράση Ακάμα».

Την ανάγκη για ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου υπογράμμισε και ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της, αλλά σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε τουριστικές αναπτύξεις θα εξαρτηθούν και από το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο πήρε νέα παράταση.

« Το Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Τσίβικος. «Εκφράζουμε την ελπίδα ότι το Σχέδιο θα παρουσιαστεί στις κοινότητες άμεσα. Αναμέναμε την ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου τον Ιούλιο, ύστερα μας ενημέρωσαν ότι θα ανακοινωθεί Σεπτέμβριο.

Ευελπιστούμε ότι θα είναι η τελευταία παράταση και ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν την ανακοίνωσή του. Η υπομονή μας έχει φθάσει στα όριά της».