Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak κρίθηκε ένοχος και για τις επτά κατηγορίες στην πρώτη του δίκη που συνδέεται με το σκάνδαλο 1MDB πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια απόφαση ορόσημο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε αρκετά χρόνια φυλάκισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: J. Low: H Deutsche Bank «καθάρισε» τα χρήματα για διαβατήριο

Μια δεκαετία μετά την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ελβετικές τράπεζες σε έναν λογαριασμό ο οποίος ελεγχόταν από τον Low Taek Jho που κατέχει κυπριακό διαβατήριο και τον φερόμενο εγκέφαλο πίσω από το σκάνδαλο 1MDB έρχεται η καταδίκη του πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας.

Ο Razak αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραξία σε σχέση με μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στον κόσμο, στις οποίες λεηλατήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια από ένα κρατικό ταμείο που δημιουργήθηκε για την προώθηση της ανάπτυξης. Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη μαλαισιανή πολιτική σκηνή, οδήγησε στην εκδίωξη του κόμματος του Razak μετά από 61 χρόνια στην εξουσία και προκάλεσε μια σειρά ερευνών σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σε μια άλλη εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήρθε και η συμφωνία διακανονισμού μεταξύ της Goldman και την κυβέρνησης της Μαλαισίας αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα στον διεθνή οικονομικό Τύπο της Παρασκευής και του Σαββάτου, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο τραπεζικός κολοσσός κλείνει ένα θέμα το οποίο τον ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια και έκανε ζημιά στη φήμη του, και δεύτερο, γιατί με τη συγκεκριμένη συμφωνία η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακτά μεγάλο μέρος των χρημάτων που υποκλάπηκαν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB. Χρήματα τα οποία κλάπηκαν από το λαό της χώρας και φαίνεται πως δαπανήθηκαν σε πολυτελή έργα τέχνης, ακίνητα (ίσως και στην Κύπρο), σκάφη πολυτελείας ακόμα και στη γνωστή χολιγουντιανή ταινία «Ο λύκος της Wall Street».

Να υπενθυμίσουμε πως μέσω του γερμανικού κολοσσού Deutsche Bank έφτασαν στην Κύρο τα 6 εκατ. ευρώ του καταζητούμενου Μαλαισιανού Jho Low, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αναπαράγουν κι άλλα Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό.

 Ο Low βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων τους προηγούμενους μήνες, καθώς με τα συγκεκριμένα χρήματα, απέκτησε έπαυλη στην Αγία Νάπα και με βάση τη συγκεκριμένη επένδυση, πολιτογραφήθηκε Κύπριος πολίτης στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Πλέον βρίσκεται στη λίστα των ατόμων των οποίων η υπηκοότητα θα ανακληθεί.