Η Περιβαλλοντική Αρχή κατά την εξέταση της αίτησης του Δήμου Πάφου για ανέγερση του Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου εντός του Δημόσιου Κήπου, κάλεσε τον Δήμο Πάφου να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για χωροθέτηση του έργου, με εισήγηση ακόμα να μελετηθεί και κατά πόσο οι ανάγκες των εκκλησιαζομένων της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από τους άλλους ναούς σε κοντινή απόσταση.

Χωρίς να παίρνει θέση, κρίνοντας από τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιόν της με κυριότερο ότι σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται ως δημόσιος κήπος και για την κατασκευή του έργου, θα επηρεαστεί σημαντικό μέρος της βλάστησης αφού θα απαιτηθεί η αποκοπή δέντρων, η Περιβαλλοντική Αρχή καλεί το Δήμο να εξετάσει το αυτονόητο για τους πολλούς, όχι όμως για τους λίγους που κρυβόμενοι πίσω από μικροπολιτικά συμφέροντα αποφάσισαν να προωθήσουν ακόμα ένα ναό στην περιοχή και μάλιστα μεγαλοπρεπές. 

Σίγουρα ο Δήμος Πάφου ίσως είναι από τους λίγους που προχώρησε σε αναπλάσεις των πλατειών στην ευρύτερη περιοχή του Δημόσιου Κήπου. Ωστόσο, αυτό που λείπει από την περιοχή είναι ένας χώρο να τον χαίρονται οι κάτοικοί του και κυρίως τα παιδιά, ίσως με παιδική χαρά και αναψυκτήριο ώστε να πάρει η περιοχή την αίγλη που τις αξίζει.

Το θέμα με την κατασκευή Ναού στον Δημόσιο Κήπο γυροφέρνει εδώ και μια δεκαετία, είναι η πρώτη φορά όμως που λήφθηκε απόφαση από την Τοπική Αρχή για να προωθηθεί η ανέγερσή του. 

Πλέον θα πρέπει να πειστεί η Περιβαλλοντική Αρχή μέσα από την εκπόνηση πλήρης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όχι μόνο για τον τύπο του ναού και την μεγάλη σε κλίμακα ανάπτυξη, αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη χλωρίδα, το τοπίο της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τους χώρους και τα οικοδομήματα με ιστορική και πολιτισμική σημασία, αρχαιότητες κ.λπ., το κυκλοφοριακό στο οδικό δίκτυο, καθώς και στους χώρους στάθμευσης λόγω του μεγέθους του έργου, το μέγεθος του πληθυσμού που ενδέχεται να επηρεαστεί από τον θόρυβο κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου, καθώς και από το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Οι βεβιασμένες ενέργειες των τοπικών Αρχών να ζητήσουν έγκριση του έργου χωρίς να λάβουν υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, προβληματίζουν, όπως προβληματίζει το γεγονός ότι η χωροθέτηση του Ναού στον Δημόσιο Κήπο δεν δικαιολογείται ούτε με επιστημονικά κριτήρια, ούτε πολεοδομικά, αλλά ούτε και αρχιτεκτονικά.

Όλα αυτά βέβαια ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το τεμάχιο που προτείνεται για την κατασκευή του έργου, βρίσκεται σε περιοχή που κατά την αρχαιότητα αποτελούσε μέρος των νεκροπόλεων της αρχαίας Πάφου και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να εξευρεθούν αρχαιότητες κατά τις εργασίες. Περαιτέρω, το τεμάχιο αυτό εντάσσεται σε πολεοδομική ζώνη τύπου Δα (Ζώνες Προστασίας – ελεύθεροι χώροι πρασίνου, πάρκα, αθλοπαιδιές, δασική γη, χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι φυσικής καλλονής, απομονωτικές λωρίδες). 

Έχοντας υπόψη την αρνητική τοποθέτηση της Περιβαλλοντικής Αρχής στους σχεδιασμούς όπως προτάθηκαν, αφενός θα πρέπει να προβληματίσει το Δήμο Πάφου και τους δημότες αυτού, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, για αλλαγή αποφάσεων χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, και χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, και αφετέρου ο Δήμος Πάφου καλό θα ήταν να εξετάσει πόσοι ναοί βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του ενός, δύο ή και πέντε χιλιομέτρων, ποια η χωρητικότητα τους και ποια η αναγκαιότητα για τη δημιουργία νέου ναού για τους εκκλησιαζόμενους. 

Εάν πράγματι υφίσταται η ανάγκη, τότε ας προταθεί και κατασκευαστεί νέος ναός σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της πόλης και ας αφήσουν τον τελευταίου πνεύμονα πρασίνου που συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους δημότες και σε όσους ζουν ή και εργάζονται στην πόλη.

[email protected]