Την είδηση προσφέρει η στήλη κατ’ αποκλειστικότητα. Ποια σειρά «La Casa de Papel»; Άνθρωπος του Netflix βρέθηκε τυχαία στην Κύπρο. Συμπτωματικά παρακολούθησε τηλεοπτικά την συνεδρία της Βουλής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ). Εμπνεύστηκε αμέσως. Ήδη έχει καταθέσει πρόταση στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία για να ετοιμάσουν νέα σειρά υπό τον τίτλο «La Casa de la Comedia». Το σενάριο στηριγμένο στην προχθεσινή πολύκροτη συνεδρία, όπου οι… εκπλήξεις έπεφταν βροχή. Οι εκρηκτικές περφόρμανς των διαφόρων πρωταγωνιστών τον σαγήνευσαν. Το απρόσμενο φινάλε ήταν τόσο εντυπωσιακό, που τον γοήτευσε.

 

Εκείνο το οποίο αγνοεί το Netflix είναι ότι το προχθεσινό θέατρο του παραλόγου ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Το σενάριο του εμπαιγμού άρχισε πριν από επτά χρόνια, όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα. Ο δεύτερος κύκλος παίχτηκε πριν από πέντε χρόνια όταν ο Περδίκης ενέγραψε το θέμα. Ακολούθησε ο τρίτος κύκλος πριν από δύο χρόνια όταν η Βουλή δεήθηκε να ζητήσει επισήμως την περιβόητη λίστα των ΜΕΔ. Η προχθεσινή «ιστορική» συνεδρία ήταν η επισφράγιση ότι αυτός ο τόπος είναι ένα απέραντο καφενείο. Όπου ακόμη και τα πλέον σοβαρά θέματα σε ανώτατο επίπεδο, τυγχάνουν διαχείρισης με θεατρινισμό, με παιδαριώδη τρόπο, χωρίς ίχνος μελετημένων κινήσεων.

 

Μια συνεδρία παρωδία, όπου διάφοροι πρωταγωνιστές υπερέβαλλαν εαυτόν με στόχο να αποδομήσουν τη «Λίστα Γιωρκάτζη». Κάποιοι αποχώρησαν επιδεικτικά, εκμηδενίζοντας κάθε έννοια σοβαρότητας που άρμοζε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αποκορύφωμα η αποχώρηση του προέδρου του Σώματος σε ένα απαράμιλλο κρεσέντο εκκωφαντικών ουρλιαχτών σοβαροφάνειας. Οι εναπομείναντες ψήφισαν να δοθεί ΑΜΕΣΩΣ στη δημοσιότητα η λίστα.

 

Μόνο που το αμέσως δεν είχε την έννοια την οποία προσδιορίζει ο Μπαμπινιώτης ή κάθε λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Είχε την έννοια την οποία προσδίδει το δικό τους λεξικό, ενίοτε, κατά το δοκούν. Μας αποκάλυψαν μόλις έκλεισαν έσβησαν οι κάμερες, ότι η λίστα θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πέταξαν την μπάλα της ευθύνης στον κήπο του Αναστασιάδη. Αν την βρει όταν επιστρέψει, να την επεξεργαστεί, να ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και όταν εκείνος μελετήσει το θέμα και απαντήσει, τότε ο Πρόεδρος να αποφασίσει αν θα ανάψει πράσινο φως για δημοσιοποίηση της λίστας.  Αν η φωτεινή ένδειξη θα είναι κόκκινη, τότε ο Αβέρωφ, που κραύγαζε «όλα στο φως» έχοντας διαπιστώσει ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι εκτίθενται περισσότερο στην εν λόγω λίστα, θα βρεθεί να πλατσουρίζει στη θάλασσα της Αργάκας.

 

Ήταν εβδομάδα εκπλήξεων. Οι βουλευτές των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα, μόλις που απέφυγαν το εγκεφαλικό από την τεράστια έκπληξη που τους βρήκε κατακούτελα. Την κάθε έκπληξή τους ακολουθούσε και μια ακόμη. Όλοι ανεξαιρέτως εμφάνιζαν πιστοποιητικά από τράπεζες ότι δεν έχουν ΜΕΔ! Οι τράπεζες οι οποίες καταχώρησαν τα ονόματα των βουλευτών στη λίστα των ΜΕΔ, πιστοποιούσαν ότι οι βουλευτές αυτοί δεν έχουν ΜΕΔ! Κι εσύ λαέ βασανισμένε, παρακολουθείς αμέτοχος…

 

Στην προχθεσινή συνεδρία παρωδία, πάσχιζαν όλοι να αποδομήσουν την «Λίστα Γιωρκάτζη». Αυτήν που οι ίδιοι (δια του Συλλούρη) ζήτησαν. Αυτήν που οι ίδιοι (δια του Συλλούρη) παρέλαβαν. Αυτήν που οι ίδιοι (δια του Συλλούρη) επέστρεψαν επιδεικτικά στον Διοικητή της Κ.Τ. χωρίς να ζητήσουν να ξεκαθαρίσει. Αυτήν που οι ίδιοι (δια του Συλλούρη) κρατάνε επί μέρες, μέχρι που άρχισε η διαρροή. Αλήθεια, από ποιους; Εμφανέστατα για να κάνουν ρεντίκολο τη λίστα με τις διαψεύσεις που ακολούθησαν… Τόλμησαν οι αχρείοι να μιλήσουν για «αθκειασερούς του Facebook», που θα τους κρίνουν. Έτσι βλέπουν τους πολίτες. Εσάς που τους ψηφίζετε. Εσάς που τους πληρώνετε. Είδατε θράσος οι υπάλληλοί σας;

 

Ξεχνάνε, όμως, αυτοί που δεν είναι «αθκειασεροί» αλλά «πολυπράγμονες», ότι αυτό το ρεντίκολο οι ίδιοι το προκάλεσαν. Διότι τόσα χρόνια εμπαίζουν τον λαό. Διότι τόσα χρόνια όφειλαν να είχαν καταλήξει στην ουσία της λίστας και να την είχαν δημοσιοποιήσει. Διότι τους προκαλέσαμε πολλές φορές: Δώστε τη λίστα στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να την ξεκαθαρίσει και να μείνει το καυτό ζουμί.

 

Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, ξεχνάνε την ουσία: Ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα. Αφορά αυτούς, που οδήγησαν σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα. Οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα χιλιάδες βιοπαλαιστές και μεροκαματιάρηδες. Που είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται ή συνεπεία της οικονομικής κρίσης να βρίσκονται άνεργοι στο δρόμο. Είδαν τα φαγοπότια τα οποία έστηνε μια χούφτα ασύδοτων, που μοίραζαν προκλητικά καταθέσεις εκατομμυρίων λες και ήταν πετσετάκια, να προκαλούν ΜΕΔ δισεκατομμυρίων. Είδαν να διαγράφονται δάνεια τραγικών πρωταγωνιστών.

 

Δεν θα μας παραπλανήσετε. Η ουσία του σκανδάλου με την ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ δεν βρίσκεται μόνο στη «Λίστα Γιωρκάτζη». Έγκειται στα δάνεια τα οποία λήφθηκαν με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις. Στις αναδιαρθρώσεις με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις. Στα δάνεια, που αναδιαρθρώθηκαν αλλά παραμένουν μη εξυπηρετούμενα ή σύντομα θα μετατραπούν σε τέτοια. Και φυσικά, στα δάνεια που έχουν διαγραφεί.

 

Τα θύματα του εγκλήματος, απαίτησαν τουλάχιστον διαφάνεια. Διότι καταδίκες το χώνεψαν πια ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ σε αυτό το δύσμοιρο τόπο. Ούτε κι αυτό το τολμάτε, όμως, θλιβεροί υποψήφιοι πρωταγωνιστές της νέας σειράς «La Casa de la Comedia». Μόνο αν δείτε χιλιάδες λαού έξω από το θέατρο σας, μπορεί να αλλάξει το σενάριο από κωμικό σε σοβαρό…