Δύο χρυσά βραβεία για τη χρονιά 2020 απέσπασε το κυπριακό μέλι Natura στον διεθνή διαγωνισμό «London Honey awards» στην κατηγορία ποιότητας.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το μέλι Natura παράγεται από την οικογένεια του Ιάκωβου Κορνιώτη στο χωριό Κάτω Δρυς της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, που ακολουθεί τις παραδοσιακές πρακτικές μελισσοκομίας με κύριο άξονα τη βιωσιμότητα αντί την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων».  

Προστίθεται ότι «η παραγωγή μελιού στην οικογένεια ξεκίνησε το 1965 σε πατροπαράδοτη γη, η οποία ανήκει στο οικολογικό δίκτυο «Natura 2000», που είναι ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Το δίκτυο «Natura 2000» επιτρέπει τις δραστηριότητες εντός των ορίων του αφού διέπεται από τη φιλοσοφία ότι ο άνθρωπος πρέπει να συνυπάρχει με τη φύση εφόσον οι δραστηριότητες δεν επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα σπάνια είδη και τους οικοτόπους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η οικογένεια Κορνιώτη ίδρυσε το 2006 το “Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος” στο χωριό Κάτω Δρυς και λειτουργεί ως ενημερωτικό κέντρο για  την τέχνη της Μελισσοκομίας, αλλά και για άλλες παραδοσιακές πρακτικές της γεωργίας. Είναι επίσης το πρώτο ενημερωτικό κέντρο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο με θεματικό επίκεντρο τη Μέλισσα και την Μελισσοκομία».

Η οικογένεια «μετά από παροτρύνσεις αρκετών επισκεπτών του Μουσείου, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό ποιότητας μελιού που διεξάγεται στο Λονδίνο «London Honey Awards” λαμβάνοντας χρυσό για το μέλι ποικίλης ανθοφορίας και για το μέλι θυμαριού. Στον παγκόσμιο αυτό θεσμό αυτό συμμετέχουν γευσιγνώστες διαφόρων εθνοτήτων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «η επιτυχία ποιότητας του μελιού  Natura αποδίδεται από την οικογένεια στη πλούσια βιοποικιλότητα του δικτύου «Natura 2000» σε συνδυασμό με τη πολύχρονη εμπειρία στην υποστήριξη της Μέλισσας στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί».

Πηγή: philenews/KYΠΕ