ΣΕ μια περίοδο, κατά την οποία οι κινήσεις των ενεργειακών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν παγώσει και λόγω του κορωνοϊού, όπως κι άλλων εξελίξεων με τις τιμές, υπήρξε μια συμφωνία που θα πρέπει να αξιολογηθεί. Ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική εταιρεία Chevron προχώρησε στην εξαγορά της Noble Energy, μέλους της κοινοπραξίας των εταιρειών που κατέχουν Άδεια Εκμετάλλευσης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ήταν αναμενόμενη, τουλάχιστον στην Κύπρο, αυτή η εξέλιξη και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση της Λευκωσίας. Η αρμόδια υπουργός, όπως συναφώς αναφέρθηκε, θα έχει τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δυο εταιρειών, δηλαδή της Chevron και της Noble Energy για να συζητήσει το θέμα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή. Με βάση, λοιπόν, τη συμφωνία, η Chevron θα έχει δικαιώματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη» (επιβεβαιωμένα 4,5, δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου) ενώ δικαιώματα θα έχει και στα ισραηλινά, Λεβιάθαν και Ταμάρ. Στο «Αφροδίτη» η αμερικανική εταιρεία θα είναι και διαχειριστής. Εκ των πραγμάτων θα συνυπάρξει και με άλλες εταιρείες, μικρότερου βεληνεκούς, που ήδη έχουν δικαιώματα στην περιοχή. Εκτός κι εάν προχωρήσει στην εξαγορά των μεριδίων τους, όπως έπραξε με την Noble Energy. Υπενθυμίζεται συναφώς, πως τα δικαιώματά στο κοίτασμα «Αφροδίτη», τα είχε η Noble Energy από κοινού με την ισραηλινή Delek και τον ολλανδικό κολοσσό Shell.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ αυτή θα περάσει και από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έστω και τυπικά θα πρέπει να εγκρίνει τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Αυτά είναι τα τυπικά. Τα ουσιαστικά είναι άλλα. Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή στην κυπριακή ΑΟΖ; Η εμπλοκή της αμερικανικής εταιρείας κρίνεται σημαντική καθώς πρόκειται για έναν ενεργειακό κολοσσό, ο οποίος δραστηριοποιείται σε πολλά σημεία του πλανήτη, διενεργώντας γεωτρήσεις σε πολλές περιοχές παγκοσμίως. Η κίνησή της αυτή, δείχνει το ενδιαφέρον της εταιρείας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θεωρείται, αν και είναι νωρίς ακόμη για τέτοιες εκτιμήσεις, μια στρατηγικού περιεχομένου ενέργεια. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Προφανώς και η κάθοδος της Chevron αποτελεί εκ πρώτης όψεως θετική εξέλιξη. Στην περιοχή βρίσκεται ήδη ένας άλλος αμερικανικός κολοσσός, η ExxonMobil. Πρόκειται για δύο από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κολοσσούς, που θα έχουν μόνιμη παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα δεδομένο αρκούντως σημαντικό για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. 

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να αναμένουμε και τι θα γίνει και με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα αυτό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Νοέμβριο του 2019, ο τότε υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε με τις εμπλεκόμενες εταιρείες την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού του Τεμαχίου 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ). Στόχος η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» (Τεμάχιο 12)το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών.

ΟΙ εξελίξεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προσγειωμένα και χωρίς υπερβολές. Η Chevron έχει δημιουργήσει συμφέροντα στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι να συμπράξουν τα δικά τους συμφέροντα με τα δικά μας.