Στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα έγγραφα που θα χρειαστούν κατά την εγγραφή τους στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, προχώρησε η Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων περί τα τέλη Αυγούστου. Οι επιτυχόντες, όταν ανακοινωθεί η εξασφάλιση της θέσης τους, θα πρέπει να προσκομίσουν στις Σχολές/Τμήματά τους τα ακόλουθα:

> Τίτλος Απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αποδεικτικό Απόλυσης ή Απολυτήριο) επικυρωμένος από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας του υποψηφίου. 

> Βεβαίωση Γενικού Βαθμού Πρόσβασης/Κατάταξης, η οποία εκδόθηκε στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων κατά την υποβολή της αίτησης των υποψηφίων για εισαγωγή στα Ελληνικά ΑΑΕΙ (28 Ιουλίου μέχρι 1 Αυγούστου). Οι υποψήφιοι που παρακάθησαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019 κατέχουν ήδη την εν λόγω βεβαίωση, η οποία φέρει πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα.

> Οι συμμετέχοντες στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019 και 2020 οι οποίοι εξασφάλισαν ή θα εξασφαλίσουν θέση στα ΑΑΕΙ Ελλάδας, χρειάζονται βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής Αρχής (Έντυπο Π3) από την οποία να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου ή του αντίστοιχου σχολείου στην Κύπρο. Το Έντυπο Π3 επικυρώνεται από την αρμόδια Διεύθυνση Μέσης Γενικής ή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας, ή τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης. 

> Βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής που να δείχνει την καταγωγή του υποψηφίου και των γονέων του και να προκύπτει ότι τουλάχιστον ο ένας εκ των γονέων δεν έχει ελληνική καταγωγή. Η συγκεκριμένη Βεβαίωση εκδίδεται από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών. Στην περίπτωση που η ανωτέρω Βεβαίωση δεν δύναται να προσκομισθεί από τον υποψήφιο διότι δεν εκδίδεται από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας, μπορεί εναλλακτικά να προσκομισθούν τα εξής έγγραφα: 

α) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου στο οποίο θα αναφέρονται και στοιχεία γέννησης των γονέων, ή 

β) πιστοποιητικά γέννησης του υποψηφίου και των γονέων του, ή 

γ) αντίγραφα των διαβατηρίων του υποψηφίου και των γονέων του, ή 

δ) συνδυασμός των εγγράφων των ανωτέρω περιπτώσεων β και γ.

> Οι άρρενες επιτυχόντες μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2019, που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά, πρέπει να παρουσιάσουν για την εγγραφή τους στα ΑΑΕΙ Ελλάδας και τη σχετική Βεβαίωση Απόλυσης από τον Στρατό, η οποία να φέρει πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα. 

> Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος: α) δεν είναι απόφοιτος ελληνικού σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα, β) δεν είναι κάτοχος πτυχίου Σχολής ή Τμήματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας, γ) είναι κάτοχος Βεβαίωσης Γενικού Βαθμού Πρόσβασης/Κατάταξης του έτους 2020, δ) δεν έχει αποκτήσει δια αλληλογραφίας τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, ε) έχει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή του στην ειδική κατηγορία όπου υπάγεται και θα τα προσκομίσει για την εγγραφή του στη γραμματεία της σχολής ή τμήματος της εισαγωγής του και στ) δεν έχει υποβάλει Μηχανογραφικό Δελτίο και με την κατηγορία «Ελλήνων του Εξωτερικού» για το έτος 2020. 

> Δύο μικρού μεγέθους φωτογραφίες.

> Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Πολιτικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου με φωτογραφία που να πιστοποιεί την ταυτότητα του υποψηφίου. 

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά (από το ένα μέχρι το πέντε), πρέπει να φέρουν την επισημείωση που προβλέπουν τα άρθρα 3 και 4 της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE). Όλες οι πληροφορίες για τα έγγραφα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.moec.gov.cy).

Στις 226 οι θέσεις στη β’ κατανομή του ΤΕΠΑΚ

Τα αποτελέσματα των διαδικασιών της β’ κατανομής θέσεων, των ειδικών κριτηρίων/κατηγοριών και της έγκρισης για διαμονή στις φοιτητικές εστίες ανακοινώθηκαν από το ΤΕΠΑΚ, δίνοντας αφενός την απαραίτητη κι επίσημη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, κι αφετέρου κλείνοντας όλες τις εκκρεμότητες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αναμένοντας τώρα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Ελλάδας. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν εκ νέου κενά από τη διαρροή φοιτητών προς την Ελλάδα, δεν αποκλείεται το ΤΕΠΑΚ να προχωρήσει και σε γ’ κατανομή τον Σεπτέμβρη. Όσον αφορά στα αποτελέσματα της β’ κατανομής, διατέθηκαν σε ενδιαφερόμενους 226 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν εσωτερική βελτίωση θέσης. Οι εισακτέοι φοιτητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΠΑΚ (www.cut.ac.cy) ενώ η αποδοχή θέσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, 7 Αυγούστου. 

Στις ειδικές κατηγορίες δόθηκαν 47 υπεράριθμες θέσεις, ενώ υποβλήθηκαν 392 αιτήσεις. Συγκεκριμένα:

> Στην Κατηγορία Α – Υποψήφιοι από Οικογένειες με Ειδικές Περιστάσεις (μέχρι 5%): Υποβλήθηκαν 169 αιτήσεις προτίμησης, εκ των οποίων οι 90 πληρούσαν τα κριτήρια ενώ οι 79 κρίθηκε ότι δεν τα πληρούσαν. 

> Στην Κατηγορία Β – Υποψήφιοι με σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλες Σοβαρές Περιστάσεις (μέχρι 6%): Υποβλήθηκαν 177 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 87 πληρούσαν τα κριτήρια ενώ οι 90 δεν τα πληρούσαν.

> Στην Κατηγορία Γ – Υποψήφιοι άλλων Ειδικών Κατηγοριών (μέχρι 3%): Υποβλήθηκαν 46 αιτήσεις προτίμησης, εκ των οποίων οι 41 πληρούσαν τα κριτήρια ενώ πέντε κρίθηκε ότι δεν τα πληρούσαν.

Αναφορικά με τις Φοιτητικές Εστίες, συνολικά 152 Κύπριοι και 23 Ελλαδίτες φοιτητές είναι δικαιούχοι και ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα για φοιτητική εστία, με εξαίρεση ελάχιστες αιτήσεις που έχουν μηδενική μοριοδότηση στην οικογενειακή οικονομική κατάσταση. Περαιτέρω, 25 Κύπριοι και πέντε Ελλαδίτες, θα λάβουν επίδομα ενοικίου ύψους €150 τον μήνα για 10 μήνες. Οι φοιτητές που θα επιλέξουν δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία Apollonia της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου που υπολογίζεται να είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου, θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ύψους €150 τον μήνα εφόσον επιλέξουν να διαμείνουν μεταβατικά στα καταλύματα που προτείνει το Πανεπιστήμιο.