Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission – SEC) ξεκίνησε έρευνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Eastman Kodak την ανακοίνωση της συμφωνίας ύψους 765 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή συστατικών φαρμάκων κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Τρίτη, στο πλαίσιο του ελέγχου της σημαντικής αυτής συμφωνίας που “συνοδεύεται” από καταγγελίες για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και για τέλεση ύποπτων συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η θρυλική Kodak μπαίνει στην παρασκευή φαρμάκων 

Μία ημέρα πριν η Kodak ανακοινώσει επισήμως τη λήψη δανείου ύψους 765 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση Τραμπ, η εταιρεία έστειλε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης του Ρότσεστερ, που ανήκει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ένα αντίγραφο της συμφωνίας – χωρίς όμως να επισημάνει ότι η είδηση δεν πρέπει να δημοσιευτεί πριν την Τρίτη (28/7), σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της WSJ.

Αφότου όμως τα τοπικά μέσα με τα οποία συνεργάζονται το ABC και το CBS μετέδωσαν την είδηση του deal στις 27 Ιουλίου, ο όγκος συναλλαγών επί της μετοχής της Kodak εκτινάχθηκε και η τιμή του τίτλου σημείωσε “άλμα” σχεδόν 25%. Μετά δε την επίσημη ανακοίνωση στις 28 Ιουλίου, η μετοχή κατέγραψε αστρονομικά κέρδη άνω του 300%.

Πέραν αυτού, όμως, η SEC διερευνά επίσης επιπρόσθετους ισχυρισμούς για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, που αφορούν συγκεκριμένα 1,75 εκατομμύρια δικαιώματα αγοράς μετοχών τα οποία έλαβε ως μπόνους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jim Continenza, μόλις μία ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση λήψης του δανείου. Η εταιρεία από την πλευρά της αναφέρει ότι επρόκειτο για τακτικές, προγραμματισμένες αγορές, ενώ τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταδεικνύουν ότι ο Continenza δεν έχει προς το παρόν ρευστοποιήσει τις εν λόγω μετοχές.

Η έρευνα της SEC ξεκίνησε μία ημέρα μετά την έκκληση της γερουσιαστού Elizabeth Warren προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να διερευνήσει τις κινήσεις της Kodak, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί “το τελευταίο παράδειγμα ασυνήθιστης συναλλακτικής δραστηριότητας που συνδέεται με μια σημαντική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ”.

Προς το παρόν, η έρευνα της SEC βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι σαφές εάν ο έλεγχος θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, σύμφωνα με τη WSJ.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ οι μετοχές της Kodak υποχώρησαν κατά 9% μετά την είδηση ότι η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, πάντως, σε ανακοίνωσή του προς το Forbes ανέφερε ότι η ομάδα εσωτερικής επικοινωνίας της Kodak δεν σκόπευε σε καμία περίπτωση να δει το φως της δημοσιότητας η ανακοίνωση νωρίτερα, ενώ η WSJ ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να διαγράψουν την είδηση, η οποία όμως είχε εν τω μεταξύ είχε ήδη δημοσιευθεί. 

Όσον αφορά τα δικαιώματα αγοράς μετοχών που έλαβε ο Continenza, ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το μπόνους των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών που έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Kodak είχε στόχο να αποτρέψει την μείωση του ποσοστού του στο μέλλον και ότι αποδόθηκε μια ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση επειδή τότε ήταν η πρώτη φορά που συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή της εταιρείας, μετά την έγκριση του μπόνους από τους μετόχους τον Μάιο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριοποίηση της Kodak στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί δραστική στροφή για την εταιρεία, η οποία από την ίδρυσή της το 1888 και για περισσότερο από έναν αιώνα κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά των φωτογραφικών μηχανών. Η μυθική εταιρεία, όμως, “έχασε το τρένο” καθώς δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την άνοδο της ψηφιακής φωτογραφίας και των φωτογραφικών μηχανών κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα το 2012 να καταθέσει αίτηση ένταξης στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ το 2018 φλέρταρε πρόσκαιρα με την ιδέα να στραφεί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

ΠΗΓΗ: FORBES