Κράτος εν κράτει χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την παράλληλη εκστρατεία που ξεκίνησαν και οι αντιπολιτευτικοί δήμοι ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους αδυνάμους εν μέσω του κορωνοϊού. Ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή μπλόκαρε τους λογαριασμούς της εκστρατείας αυτής των δήμων.

Σε τηλεδιάσκεψη απευθυνόμενος στους προέδρους των επαρχιών ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι  “δεν έχει νόημα να είσαι κράτος εν κράτει”, προσθέτοντας ότι “χωρίς καμία εξαίρεση, όλες οι εκστρατείες διεξάγονται από τμήματα που έχουν ορισθεί από το κράτος και το γραφείο της προεδρίας, τα οποία φυσικά τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, των τοπικών κυβερνώντων και του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών”. “Εάν οι δήμοι μας ξεκινήσουν εκστρατείες χωρίς έγκριση, τότε είναι σαν να προσπαθούν να ενεργήσουν ως κράτη εντός του κράτους. Αυτό θα αποδυνάμωνε τη δύναμη του κράτους. Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Οι νόμοι μας ήδη το απαγορεύουν”, ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερτογάν είπε ότι υπάρχουν πολλές εικασίες και άσχημες κατηγορίες όπως ότι το κράτος επιδίδεται σε επαιτεία. “Οι επενδύσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει το κράτος μας σε όλη την επικράτεια δεν μπορούν να εκφραστούν σε νούμερα. Η αντιπολίτευση πρέπει να ακούσει τι λέει”, ανέφερε. 

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία λόγω κορωνοϊού

Να σημειωθεί ότι μετά που οι δήμοι Άγκυρας και Κων/πολης του CHP ανακοίνωσαν την έναρξη εκστρατείας συλλογής δωρεών, το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χθες εγκύκλιο προς όλες τις νομαρχίες ότι οι δήμοι χρειάζεται να παίρνουν άδεια από τις νομαρχίες για κάτι τέτοιο. Αμέσως μετά οι λογαριασμοί των δήμων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας για τη συλλογή δωρεών ‘μπλοκαρίστηκαν’ από την κρατική τράπεζα Vakıfbank. 

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση το τουρκικό ΥΠΕΞ μπλόκαρε τις εκστρατείες 11 δήμων, ενώ οι δήμαρχοι Άγκυρας και Κων/πολης ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικώς. Μάλιστα και η ηγέτης του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε ότι έκανε δωρεά στις εκστρατείες τόσο του δημάρχου Άγκυρας όσο και του δημάρχου Κων/πολης ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή τη δωρεά του Τούρκου Προέδρου ο οποίος είχε δώσει 7 μισθούς για την εκστρατεία που ξεκίνησε ο ίδιος. Τον κάλεσε να  δωρίσει και το αεροπλάνο του, που δόθηκε από το Κατάρ.

Μάλιστα ο αξιωματούχος του CHP Μουχαρέμ Ιντζέ επικρίνοντας την έναρξη εκστρατείας από τον Τούρκο Πρόεδρο διερωτήθηκε ποιός ο λόγος ύπαρξης της κυβέρνησης εάν οι άνθρωποι πρόκειται να κηρύξουν τη δική τους κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να δώσουν χρήματα.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ευδαιμονίας Καντίρ Καραντουμάν δήλωσε όιτ ο Ερντογάν προέβη σε  δωρεά 568.000 λιρών, αλλά η ημερήσια δαπάνη για τη λειτουργία του ‘παλατιού’ ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια λίρες. Να σημειωθεί ότι το CHP προτείνει στον Τούρκο Πρόεδρο μεταξύ άλλων να πωλήσει 12 εκ των 13 αεροσκαφών που χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πώληση των θερινών και χειμερινών ανακτόρων, μείωση των δαπανών του Παλατιού και εγκατάλειψη του έργου για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ