Τις ζημίες τους μετρούν εκατοντάδες επιχειρήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ενώ άλλες που λειτουργούν, συρρικνώθηκε ο κύκλος εργασιών τους. Το μέλλον είναι αβέβαιο καθώς έχει μειωθεί η ρευστότητά τους, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.
 
Σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, η πανδημία έχει  επιφέρει σημαντική μείωση των πωλήσεων με αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως οι σχεδιασμοί πολλών επιχειρήσεων έχουν ανατραπεί, τονίζοντας πως πολλές από αυτές αναγκάζονται να αλλάξουν τα επιχειρησιακά τους πλάνα, για να μπορέσουν να ανακάμψουν το γρηγορότερο. Πάντως, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. 
Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιάκκης, μιλώντας στον «Φ», αναφέρονται στις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Πάντως, παρόλο που δεν τοποθετούνται ανοικτά κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά τη λήξη των κυβερνητικών σχεδίων τον Οκτώβριο, ωστόσο αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Όπως δηλώνουν, όταν μια οικονομία χάνει μέσα σε ένα χρόνο γύρω στο 10% του ΑΕΠ της, η διατήρηση της απασχόλησης στα προηγούμενα επίπεδα είναι ανθρωπίνως αδύνατη. Υπενθυμίζεται πως όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στα σχέδια δεν μπορούν να κάνουν απολύσεις προσωπικού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η αποκατάσταση των θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα, προειδοποιούν πως αν η οικονομία μείνει αδρανής μέχρι το φθινόπωρο, η ολική χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη. Παράλληλα, εκφράζουν την ελπίδα, όπως οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν το συντομότερο στην κανονικότητα. 
 
Σε έναν πόλεμο υπάρχουν απώλειες και ζημιές- Μιχάλης Αντωνίου Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ
 
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊου;
 
Η πανδημία έχει πλήξει σε ασύλληπτο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, έχει μειωθεί δραματικά η ρευστότητα, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί η ζήτηση και η κατανάλωση, ενώ αυτό που συμβαίνει με την απασχόληση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα τοξικό μείγμα που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες μέχρι αρχές Μαρτίου υλοποιούσαν τα στρατηγικά αναπτυξιακά τους πλάνα για το μέλλον. 
 
Οι σχεδιασμοί των επιχειρήσεων έχουν πλήρως ανατραπεί, όπως βέβαια έχουν ανατραπεί και οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Στόχος πλέον των επιχειρήσεων είναι να περιορίσουν τις επιπτώσεις, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να κρατηθούν στη ζωή. Η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι άνευ προηγουμένου, αλλά οι επιχειρήσεις μας στο παρελθόν έχουν ξεπεράσει κρίσεις που αρχικά φάνταζαν ανυπέρβλητες και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα. 
 
Πόσες ζημιές υπολογίζετε να υποστούν;
 
Σε έναν πόλεμο υπάρχουν προβλήματα, απώλειες, και ζημιές. Αναπόφευκτα η πανδημία θα επιφέρει σημαντική μείωση των πωλήσεων με αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας. Οι ζημιές και το ύψος του οικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αφού εξαρτάται από τη διάρκεια της κρίσης και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Βέβαια, για ορισμένους κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός με τις παρεμφερείς υπηρεσίες, η χρονιά ήδη θεωρείται απολεσθείσα.
 
Δυστυχώς το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί σημαντικά και θα χρειαστούν γρήγορες αποφάσεις και έξυπνα κίνητρα για να επανέλθουμε σε εύλογο διάστημα στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από την πανδημία. 
 
Πιστεύετε πως μετά τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα μπορέσουν να επαναρχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους;
Αν η οικονομία μείνει αδρανής μέχρι το φθινόπωρο, η ολική χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη. Στόχος μας είναι να αρχίσει η σταδιακή επαναφορά στην ομαλότητα εντός των επόμενων ημερών, νοουμένου ότι η πορεία της πανδημίας το επιτρέπει. Με τη συμβολή της ΟΕΒ διαμορφώνεται από την κυβέρνηση οδικός χάρτης, που με την υλοποίηση του θα επιτευχθεί η εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάγκη αποφυγής της οικονομικής κατάρρευσης. Σίγουρο πρέπει να θεωρείται πως ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και η καθημερινή επαφή των εργαζομένων θα προσαρμοστεί σε αυστηρότερες συνθήκες υγιεινής και σε μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.
 
Μετά τη λήξη των κυβερνητικών σχεδίων, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος;
 
Από τις πρώτες μέρες της κρίσης και μέσα στον γενικό πανικό που επικρατούσε, η ΟΕΒ κάλεσε τα μέλη της να επιδείξουν το πνεύμα εταιρικής υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης με το οποίο διαχρονικά πορεύονται στο επιχειρείν και να αποφύγουν απόλυση προσωπικού εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία. 
 
Θεωρώ ότι εάν οι επιχειρήσεις στηριχθούν από το κράτος στην τετράμηνη περίοδο που ακολουθεί το τρίμηνο Μαρτίου – Ιουνίου, όπως εξαγγέλθηκε ήδη, οι απολύσεις θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα ήταν χωρίς τα υγιή αντανακλαστικά της Κυβέρνησης. Όταν όμως μια οικονομία χάνει μέσα σε ένα χρόνο γύρω στο 10% του ΑΕΠ της, η διατήρηση της απασχόλησης στα προηγούμενα επίπεδα είναι ανθρωπίνως αδύνατη. Η προσπάθεια της ΟΕΒ επικεντρώνεται ήδη στον σχεδιασμό της ανάκαμψης, στην γρήγορη επανάκτηση του χαμένου πλούτου και στην ταχεία αποκατάσταση των θέσεων εργασίας που θα έχουν χαθεί.
 
Ελπίζουμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση το καλοκαίρι- Μάριος Τσιακκής, γενικός γραμματέας ΚΕΒΕ
 
Ποίες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού;
 
Αυτές τις δύσκολες ώρες της αβεβαιότητας και του άγνωστου αύριο, η μεγαλύτερη ανησυχία των επιχειρήσεων είναι η διασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Με δεδομένο ότι από το δεύτερο 15νθήμερο Μαρτίου και τον Απρίλιο (μέχρι τώρα), οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούν, είναι λογικό να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
 
Εύλογα λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την επόμενη μέρα και το πώς θα εξελιχθεί η διαφαινόμενη σοβαρή οικονομική κρίση. Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που έρχονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν αφενός την επιστροφή τους στην κανονικότητα και αφετέρου τον περιορισμό των επιπτώσεων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, επανασχεδιάζουν τη δράση τους και προωθούν μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για το γεγονός ότι η κρίση είναι παγκόσμια και άρα η Κύπρος δεν θα είναι εύκολο να αποταθεί στο εξωτερικό για εξεύρεση αγορών, όπως από τον τουρισμό, τις εξαγωγές ή τις πωλήσεις ακινήτων. Γενικά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το εύρος των επιπτώσεων και τη διάρκεια που θα έχει η νέα κρίση.
 
Πόσες ζημιές υπολογίζετε να υποστούν οι επιχειρήσεις;
 
Οι ζημιές αναμφίβολα θα είναι μεγάλες για όλους. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τον κλάδο δραστηριοποίησης της κάθε επιχείρησης. Υπάρχουν επιχειρήσεις (π.χ. τουρισμός, ταξίδια, εστιατόρια κ.λπ.) που θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες (π.χ. υπεραγορές, φούρνοι, κ.λπ.).
 
Μεγάλη ζημιά θα υποστεί συνολικά και η οικονομία, με τη συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ να υπολογίζεται μεταξύ 5-10%. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει σοβαρή οπισθοχώρηση όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ως ΚΕΒΕ, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους αφενός για μείωση των επιπτώσεων και αφετέρου για στήριξη των επιχειρήσεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να επανέλθουν σχετικά υγιείς στην κανονικότητα.
 
Πιστεύετε πως μετά τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, οι επιχειρήσεις  θα μπορέσουν να επαναρχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους;
 
Ελπίζουμε η κανονικότητα για τις επιχειρήσεις να επανέλθει νωρίτερα. Σίγουρα, όλα θα γίνουν με σταδιακό τρόπο για να αποφευχθούν κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού, ωστόσο εργαζόμαστε με τρόπο που να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επανέλθουν το γρηγορότερο στην κανονικότητα. Ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να είμαστε σε καλύτερη θέση και η οικονομία ν’ αρχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να χρειάζεται κρατική βοήθεια. Για όσο καιρό απουσιάζει κάποιο φάρμακο καταπολέμησης του ιού, τίποτα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει όπως πριν.
 
Μετά τη λήξη των κυβερνητικών σχεδίων, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος;
 
Όπως γνωρίζετε, όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν σε κρατικά σχέδια στήριξης, δεν μπορούν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να προβούν σε απολύσεις προσωπικού. Αυτή η δέσμευση αναμένεται τους επόμενους μήνες να εμποδίσει απολύσεις μαζικής έκτασης. Ωστόσο, μετέπειτα κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει απολύσεις, εάν και εφόσον η οικονομία συνεχίσει να ταλανίζεται από την κρίση. Στόχος και προσπάθεια του ΚΕΒΕ είναι να επέλθει γρήγορα η εξισορρόπηση της κατάστασης για να αποφευχθούν και οι απολύσεις. 
 
Το ΚΕΒΕ προσπαθεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να λάβουν άλλα μέτρα, εκτός των απολύσεων, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν της κρίσης. Τέτοια μέτρα είναι η διεύρυνση της χρήσης της τεχνολογίας, η συνέχιση της τηλεργασίας, η μερική αξιοποίηση της ετήσιας άδειας, η συγκράτηση άλλων λειτουργικών κόστων και άλλα. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της οικονομίας μετά τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων. Ως ΚΕΒΕ, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.