Οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη ίσως εβδομάδα της πανδημίας του κορωνοϊού, βάσει τουλάχιστον των προειδοποιήσεων όλων των επιστημόνων που συμμετέχουν στην Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, στη χώρα τα κρούσματα πλησιάζουν τις 350 χιλιάδες και οι θάνατοι μόλις ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες (10.327). Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται για δεύτερη συνεχή μέρα από τη Νέα Υόρκη, την πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα (130.689) και νεκρούς (4.758). Η αύξηση του αριθμού των θανάτων περιορίστηκε στους 599 (4.758).

Εξάλλου, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε σήμερα ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, ενώ την Παρασκευή οι νέες εισαγωγές ήταν 1.095, το Σάββατο έπεσαν στις 574 και την Κυριακή στις 358. Συνολικά 16.837 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πολιτείας.
 
«Όλα αυτά είναι καλά σημάδια, που θα μπορούσαν να δείξουν ότι η καμπύλη αρχίζει να γίνεται επίπεδη», είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.
 
Ο Αμερικανός Υφυπουργός Υγείας, Μπρετ Γκιρόιρ δήλωσε σήμερα στο CBS ότι βάσει όλων των μοντέλων προβλέψεων, οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Ιερσέης και του Ντιτρόιτ θα δουν αυτή την εβδομάδα τους αριθμούς των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και των θανάτων να φτάνουν στο υψηλότερο σημείο και το ίδιο φαινόμενο θα δουν την επόμενη εβδομάδα άλλες πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα.
 
Μία τοπική πολιτειακή βουλευτής από το Οχάιο, η Τάβια Γκαλόφσκι, δήλωσε ότι αναζητεί τρόπου για να δει αν είναι δυνατή η παραπομπή του Προέδρου Τραμπ Τραμπ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», για τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τη χρήση της υδροχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού, ενός φαρμάκου που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη. Οι ΗΠΑ δεν είναι συμβεβλημένο μέρος του δικαστηρίου.
 
Η διαμάχη ωστόσο για τη χλωροκίνη έχει περάσει στην ομάδα του Λευκού Οίκου. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει πως σκέφτεται να τη λάβει προληπτικά και πως δεν έχει κανείς που ασθενεί να χάσει τίποτε παίρνοντας το φάρμακο, ενώ ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Αμερικής, Δρ. Αντονι Φάουτσι, επαναλαμβάνει πως η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς, αν και έχει δοθεί από την αρμόδια υπηρεσία (FDA) η άδεια ευρείας πειραματικής χρήσης του.
 
Ο κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για το Εμπόριο, Πίτερ Ναβάρο, που δέχθηκε τα πυρά του ιατρικού κόσμου αλλά και του Τύπου, για δηλώσεις του στο μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου, υπέρ της χλωροκίνης, υπερασπίστηκε χθες τις απόψεις του, λέγοντας ότι έχει τα προσόντα για να εκφράσει άποψη.
 
«Τα προσόντα μου από την άπoψη του να εξετάζω την επιστήμη είναι πως είμαι κοινωνικός επιστήμονας, έχω διδακτορικό και κατανοώ πως να διαβάζω τις στατιστικές», επέμεινε ο σύμβουλος του Τραμπ.
 
Στην οικονομία – που δέχθηκε ισχυρές ενέσεις άνω των 2,2 τρις – οι ανησυχίες παραμένουν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρξει κι άλλο πακέτο μετά τα τέλη Απριλίου. Η πρώην επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε φόβους ότι η ανεργία θα ανέβει στα επίπεδα του μεγάλου κραχ του 1929. «Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα ο κόσμος θα επιστρέψει στις δουλειές του», ανέφερε.
 
Ο Ελληνοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού γίγαντα JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, δηλώνει στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους ότι φοβάται μία «άσχημη ύφεση».

«Το πλέον δυσμενές σενάριο – το οποίο ελπίζω να μην συμβεί – θα ήταν μείωση του ΑΕΠ κατά 35% και ανεργία 14%», αναφέρει.
Παρόλα αυτά σημειώνει ότι η JPMorgan Chase σχεδιάζει ακόμη να δανείσει άλλα 150 δισεκατομμύρια στους πελάτες της.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ