Δεν έφτανε το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις εκδικάσεις υποθέσεων, ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊού να επιβαρύνει την κατάσταση. Η εκδίκαση υποθέσεων από τα δικαστήρια, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, έχει ανασταλεί μέχρι και τις 30 Απριλίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους δικηγορικούς κύκλους. Με επιστολές τους πολλοί δικηγόροι καλούν τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να αναλάβει πρωτοβουλίες.
 
Οι “μάχιμοι” της δικηγορίας, θεωρούν πως αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο η λειτουργία του δικαστικού συστήματος, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τους επαγγελματίες αλλά και για την ίδια τη δικαιοσύνη. Ανάμεσα στις εισηγήσεις τους είναι να συνεχιστούν οι δικαστικές διαδικασίες στα πιο σημαντικά δικαστήρια εξ’ αποστάσεως και μέσω τηλεδιασκέψεων και με τη χρήση της τεχνολογίας. Επίσης, θεωρούν πως τα δικαστήρια πρέπει να δουλέψουν και Ιούλιο κι Αύγουστο σε μια ύστατη προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που έφερε η διακοπή λόγω κορωνοϊού. Ο δικηγορικος κλάδος είναι πλέον αντιμέτωπος με ανείσπρακτες χρεώσεις, μηδενικά εισοδήματα, ενώ τονίζουν ότι το κλείσιμο των πρωτοκολλητείων δεν επιτρέπει την καταχώρηση νέων διαδικασιών.
 
 
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για να δουλέψουν τα δικαστήρια και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
 
Ανέφερε ότι τα δικαστήρια λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και εκδικάζουν μόνο τις επείγουσες υποθέσεις, τηρώντας όλες τις οδηγίες και τα διατάγματα της Κυβέρνησης για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού και για προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Αναφορικά με την εισήγηση κάποιων δικηγόρων για τις  τηλεδιασκέψεις, δήλωσε ότι είναι μέσα στις σκέψεις του Ανωτάτου και αυτός ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων. «Άλλωστε και μερικές από τις συνεδριάσεις τις δικές μας γίνονται με τηλεδιάσκεψη», σημείωσε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο, δεν έχουν παρθεί ακόμα οι τελικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι μέσα στα σενάρια που επεξεργάζονται είναι και οι ακροάσεις ή οι εισαγωγή των υποθέσεων να γίνονται με τηλεδιάσκεψη. «Θα δούμε πόσο καιρό θα πάει η περίοδος της πανδημίας, πόσο εύκολο θα είναι να γίνεται η διεξαγωγή των υποθέσεων με τον τρόπο αυτό. Είναι πρωτόγνωρα πράγματα, τα οποία δεν μας είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν. Σίγουρα όλα αυτά είναι μέσα στο μυαλό των δικαστών και βρίσκονται υπό μελέτη», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν δύο συνεδριάσεις του Ανωτάτου μέσα στον Απρίλιο, όπου θα συζητηθούν αυτοί οι προβληματισμοί των δικηγόρων. «Θα αξιολογηθούν όλα τα ενδεχόμενα και θα προβούμε σε ανακοινώσεις», κατέληξε ο κ. Νικολάτος.