Για νέες Προθεσμίες Υποβολής Δικαιολογητικών στο Σχέδιο Εστία και Δυνατότητα Υποβολής Νέας Αίτησης κάνει λόγο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, σε ενημερωτικό σημείωμα προς δανειολήπτες και καταναλωτές

Στην επιστολή του αναφέρεται στη σημασία της νέας εξαγγελίας του Υπουργείου Οικονομικών για το Σχέδιο Εστία και την ανάγκη αξιοποίησης των νέων προοπτικών ένταξης στο Σχέδιο

Αυτούσια η ανακοίνωση
 
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει μία σειρά εξαιρετικά σημαντικών μέτρων για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, ορισμένα από τα οποία σχετίζονται με το Σχέδιο Εστία, όπως πιο κάτω:

  • Έχει δοθεί νέα επέκταση της προθεσμίας προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αίτηση, μέχρι τις 31.12.2019, για ένταξη στο Σχέδιο Εστία. Καθορίστηκε ως νέα ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών, η 31η Ιουλίου 2020 αντί της 30ης Ιουνίου 2020. Δόθηκε, δηλαδή, παράταση ενός επιπρόσθετου μήνα.
  • Εξαγγέλθηκε, επίσης, η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία. Οι ενδιαφερόμενοι νέοι αιτητές, θα μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στα Τραπεζικά και άλλα ιδρύματα την αίτησή τους, από την 1η Ιουνίου 2020 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020.

 
Η σημασία της νέας εξαγγελίας του Υπουργείου Οικονομικών για το Σχέδιο Εστία
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ της προθεσμίας προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, μέχρι τέλους Ιουλίου 2020, αποτελεί, προφανώς, ικανοποίηση των αναγκαιοτήτων που προκάλεσε η αναστολή πολλών δραστηριοτήτων, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του κράτους και της κοινωνίας για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την άποψη αυτή, συνιστά μια πολύ λογική ενέργεια, η οποία ευελπιστούμε ότι, αξιοποιούμενη από τους δανειολήπτες, θα αποβεί και εξίσου αποτελεσματική.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορωνοϊού, δυστυχώς, έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου διεθνή οικονομική κρίση, μεγάλης έκτασης και βάθους (αγνώστου διάρκειας και άλλων επιπτώσεων), η οποία έχει αναπόφευκτα επηρεάσει και την κυπριακή οικονομία. Ένα αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι και η μείωση της δυνατότητας δανειοληπτών να ανταποκρίνονται, ενδεχομένως, στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Επομένως, η δημιουργία δυνατότητας υποβολής νέων αιτήσεων για ένταξη στο Σχέδιο, προσφέρει προοπτική θωράκισης σε δανειολήπτες με κύρια κατοικία και άλλα χαρακτηριστικά που συνάδουν με τις προϋποθέσεις του Σχεδίου Εστία, από τις επιπτώσεις που μόλις ανέφερα. Οι εν λόγω προοπτικές θωράκισης θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως.

Αδήριτη η ανάγκη αξιοποίησης των νέων προοπτικών ένταξης στο Σχέδιο Εστία
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ του Υπουργού Οικονομικών για το Σχέδιο Εστία, δίδουν ακόμα μια ευκαιρία στους δανειολήπτες – καταναλωτές, οι οποίοι είναι δικαιούχοι ένταξης στο Σχέδιο, να υποβάλουν αίτηση (μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020), και όσοι έχουν υποβάλει ασυμπλήρωτες αιτήσεις να συλλέξουν και να καταθέσουν στις Τράπεζες όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, ούτως ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η αίτησή τους.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, για άλλη μια φορά, ότι η ένταξη στο Σχέδιο Εστία, κατοχυρώνει στους βιώσιμους δανειολήπτες τη δυνατότητα επιχορηγημένης διαχείρισης του δανείου τους και τους διευκολύνει, κάτω από τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού και η εν εξελίξει συνεπαγόμενη οικονομική κρίση, την προστασία της κύριας κατοικίας τους.
ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ επιλογή κάθε εντάξιμου δανειολήπτη με ενυπόθηκη εξασφάλιση την κυρία κατοικία του, να σπεύσει χωρίς καθυστέρηση ή ενδοιασμούς να αξιοποιήσει τις νέες προοπτικές ένταξης στο Σχέδιο Εστία. Θεωρώ, επομένως, υποχρέωσή μου να καλέσω και να παρακαλέσω κάθε συμπολίτη μας, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο Σχέδιο Εστία, να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε όλες τις ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας τη νέα ευκαιρία που διαμόρφωσαν οι πρόσφατες εξαγγελίες, για το Σχέδιο Εστία, του Υπουργού Οικονομικών.
 

Παύλος Θ. Ιωάννου
Χρηματοοικονομικός Επίτροπος