Πρόεδρο Cyprus Integrity Forum (CIF)

«Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για Προστασία Whistleblowers»

1. Διοργανώνετε εκδήλωση με θέμα «Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (Whistleblowers)». Ναι, σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Blue Print for Free Speech της Αυστραλίας, την ερχόμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 17:15 στο Μέγαρο ΚΕΒΕ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.eventbrite.com/e/how-will-cyprus-protect-whistleblowers-tickets-92151382265 ή τηλεφωνώντας στο 22025772.

2. Τι θα συζητηθούν; Στην εκδήλωση θα συζητηθούν μέτρα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί μια νέα νομοθεσία και ποια η υπάρχουσα τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα.

3. Τι λέει το Συμβούλιο της ΕΕ για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος; Ότι είναι τα πρόσωπα που καταγγέλλουν, όταν  διαπιστώνουν στο πλαίσιο της εργασίας τους παραπτώματα που μπορούν να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον έχοντας, για παράδειγμα, αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς και τα δημόσια οικονομικά. Η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σήμερα χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό. 

4. Δηλαδή; Επί του παρόντος, μόνο δέκα χώρες της ΕΕ διαθέτουν πλήρη νομοθεσία για την προστασία τους. Οι υπόλοιπες σε πολύ περιορισμένο αριθμό τομέων, κυρίως των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, υπάρχει νομοθεσία που περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία τους. Σε μελέτη που διεξήγαγε η Επιτροπή το 2017, εκτιμήθηκε ότι οι απώλειες δυνητικών κερδών που οφείλονται στην έλλειψη προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, μόνο για τις δημόσιες συμβάσεις, κυμαίνονται από 5,8 ως 9,6 δισ. ευρώ ετησίως για ΕΕ.

5. Τι γίνεται στην Κύπρο; Με την κύρια συμβολή του CIF έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, το οποίο βρίσκεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Γι’ αυτό καλούμε όλα τα μέλη της κυπριακής κοινωνίας και Πολιτείας να δώσουν το παρόν τους για στήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης για να κάνουμε όλοι μαζί ακόμα ένα βήμα για πάταξη της διαφθοράς και βελτίωση της διαφάνειας στην Κύπρο μας. Την εκδήλωση στηρίζουν ΚΕΒΕ και Vouli.Tv που θα τη μεταδίδει ζωντανά.

[email protected]