Εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης για τους μαθητές που επέστρεψαν από το Μιλάνο το βράδυ της Τετάρτης και τέθηκαν υπό περιορισμό έχει βρει η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια τα παιδιά να μη χάσουν τα βασικά τους μαθήματα. Συγκεκριμένα, θα ενεργοποιηθεί άμεσα σύστημα ηλεκτρονικής εκπαίδευσής τους, με στόχο, όσες μέρες οι μαθητές βρίσκονται στο σπίτι τους λόγω της προστασίας από τον κορωνοϊό, να παρακολουθούν μαθήματα και να μπορούν να έχουν επαφή με αυτά. Όσον αφορά στις απουσίες από το σχολείο, δεν θα τους καταχωρηθούν. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ασφάλειας και υγείας του υπουργείου Παιδείας, Ηλία Μαρκάτζιη, η επιστροφή των παιδιών και των καθηγητών που τους συνόδευαν στο Μιλάνο, όπου συμμετείχαν σε πρόγραμμα Εράσμους, έγινε με ασφάλεια και πλήρη οργάνωση. Η αποστολή έφτασε την Τετάρτη το βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κι αφού εξετάστηκε από τους ειδικούς και διαπιστώθηκε πως δεν καταγράφηκαν συμπτώματα του ιού που αναστάτωσε τις τελευταίες εβδομάδες το παγκόσμιο, μεταφέρθηκε στο σχολείο με ιδιωτικό λεωφορείο που έκλεισε το υπουργείο. Στο σχολείο ανέμεναν οι γονείς, οι οποίοι ενημερώθηκαν και παρέλαβαν τα παιδιά τους.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επίσκεψης αρμόδιου λειτουργού στο σχολείο των μαθητών που ταξίδεψαν στο Μιλάνο, ούτως ώστε να ενημερώσει την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα καθώς και τους εκπαιδευτικούς γενικά για τον κορωνοϊό, με στόχο να μην προκληθεί πανικός αλλά ούτε και φόβος. 

Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία, ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε πως, πέραν της εγκυκλίου που στάλθηκε εδώ και μέρες, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για αγορά των απαραίτητων προϊόντων προστασίας, όπως για παράδειγμα αντισηπτικά. Ήδη αριθμός σχολείων προμηθεύτηκε αντισηπτικά, τα οποία τοποθετήθηκαν στους χώρους τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα μέτρα υγιεινής. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατ’ οίκον περιορισμός 14 ημερών για τους μαθητές από Μιλάνο

Πονοκέφαλος οι εκδρομές

Στο μεταξύ, πέρα από τις αποστολές σχολείων που βρέθηκαν αυτή την περίοδο στο εξωτερικό, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που ανησυχεί κυρίως τους γονείς. Το τι θα γίνει με τις προγραμματισμένες μαθητικές εκδρομές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ιδίως σε χώρες που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, αναφέρθηκε σε εκδρομές που έχουν προγραμματιστεί με προορισμούς κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία καθώς και την Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας την ανησυχία γονέων.

Συγκεκριμένα, στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν σχολεία από την Ελλάδα και τρία από την Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, οι γονείς κατέβαλαν ήδη και την πρώτη δόση των χρημάτων για τα εκπαιδευτικά ταξίδια των παιδιών τους, ενώ σύντομα θα πρέπει να καταβάλουν τα υπόλοιπα χρήματα, χωρίς όμως να γνωρίζουν κατά πόσο τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν ή όχι. Μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται να μην μπορεί να ξεκαθαρίσει, καθώς τα δεδομένα με την εξάπλωση του ιού σε διάφορες χώρες αλλάζουν από μέρα σε μέρα, κάτι που δυσκολεύει τον έγκαιρο προγραμματισμό. Από πλευράς τους, οι οργανωμένοι γονείς ζητούν από το υπουργείο όπως ζητήσει και πάρει παράταση στο περιθώριο πληρωμής των υπόλοιπων χρημάτων για τα ταξίδια των μαθητών. 
 

Οδηγίες για αποστολές στο εξωτερικό

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε ανακοίνωση του το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης καλεί τους δικαιούχους οργανισμούς που έχουν αυτή τη στιγμή αποστολές στο εξωτερικό, είτε προγραμματίζουν άμεσα κινητικότητες, να επικοινωνήσουν με τους συμμετέχοντές τους εάν αυτοί βρίσκονται ή πρόκειται να διακινηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή έχει πληγεί από τον ιό, για τις απαραίτητες διευθετήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορωνοϊός: Οι δύο νέοι χώροι για καραντίνα στην Κύπρο

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ενημερώνονται όλοι οι συμμετέχοντες σε κινητικότητα, δικαιούχοι οργανισμοί και συντονιστές σχεδίων ότι οποιαδήποτε κινητικότητα στις πληγείσες περιοχές των χωρών του προγράμματος και των χωρών εταίρων όπου εντοπίζεται ο ιός και οι οποίες θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο είναι δυνατόν να διακοπεί, αναβληθεί ή ακυρωθεί εάν κριθεί απαραίτητο από τον ίδιο τον συμμετέχοντα ή τον οργανισμό του. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στον κάθε συμμετέχοντα και τον οργανισμό του να λάβει απόφαση για συμμετοχή ή αποχή από την κινητικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν ταξιδιωτικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί σε εθνικό επίπεδο ή οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση συμμετοχής σχολείων (εκπαιδευτικών και μαθητών) σε κινητικότητες». 

Σημειώνεται ότι εάν η τοποθεσία της κινητικότητας μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και για όλη τη διάρκεια της κινητικότητας, τότε οι δικαιούχοι οργανισμοί δύνανται να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες δραστηριότητες.