Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο επίκλησης του Αρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του, μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 Tούρκους στρατιωτικούς στην Ιντλίμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο NATO, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή ο Ραχμί Ντογάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, που γειτονεύει με την Ιντλίμπ, έκανε λόγο για 33 νεκρούς στις τάξεις του στρατού της Τουρκίας στην επίθεση που εξαπέλυσαν συριακά αεροσκάφη.

«Oλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία», σημείωσε η Χάτσινσον.

Ωστόσο, πρόσθεσε η Αμερικανίδα, «δεν γίνεται λόγος για το Αρθρο 5 [περί συλλογικής άμυνας] αυτήν τη στιγμή».

 
Καταδικάζει ο Γιενς Στόλενμπεργκ
 
Εν τω μεταξύ, από πλευράς Τουρκίας διέρρευσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Λίγο αργότερα ωστόσο, από την τουρκική πλευρά διέρρεαν πως θα ξεκινήσουν σήμερα διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα».

Ο Στόλενμπεργκ από την πλευρά του, καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία στην Ιντλίμπ και ζήτησε «αποκλιμάκωση» της έντασης.

«Ο κ. Στόλενμπεργκ καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε Δαμασκό και Μόσχα να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO, Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

Πηγή: philenews / ΑΠΕ – ΜΠΕ / iefimerida.gr