Μετά από 20 και βάλε χρόνια, ο πρώην βουλευτής Οδυσσέας Δημητρίου, πέρασε το κατώφλι της Βουλής για να εργαστεί ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης του βουλευτή του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη. Ο κ. Δημητρίου ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα του και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Βουλής που έχουν αλλάξει άρδην από το 1985 που εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας με το ΔΗΚΟ.
 
Ο κ. Δημητρίου, ηλικίας σήμερα 69 χρονών εργαζόταν ως φυσικοθεραπευτής και δικηγόρος. Διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 1991 αλλά δεν εξελέγη. Ωστόσο, επειδή το 1993 ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗΚΟ, Κώστας Ηλιάδης, διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, ο Οδυσσέας Δημητρίου ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή ως πρώτος επιλαχών, στις 4/3/1993. Το 2010 διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.
 
Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν ομόφωνα τον Μάρτιο του 2019, οι βουλευτές για τους εαυτούς τους, δεν απαγορεύεται να εργοδοτούν συνταξιούχους ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Η εν λόγω απαγορευτική πρόνοια περιλαμβανόταν αρχικά στην προτεινόμενη νομοθεσία, ωστόσο, αυτή απαλείφθηκε πριν την ψήφισή της. Στα θετικά της νομοθετικής ρύθμισης, η αντιμετώπιση των φαινομένων συγγενοκρατίας που παρατηρούνταν, κατά καιρούς, στη Βουλή όπου βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων εργοδοτούσαν ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες τα παιδιά τους, τα αδέλφια τους, τα αδελφότεκνα τους κ.α. με χρήματα, βεβαίως, του κράτους.
 
Πλέον, απαγορεύεται στους βουλευτές και στα κοινοβουλευτικά κόμματα να εργοδοτούν ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, πρόσωπα που έχουν συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία βουλευτές. Με βάση και τη νέα νομοθεσία, οι συγκεκριμένες θέσεις δεν προκηρύσσονται και συνεχίζει, επίσης, να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των βουλευτών και των κομμάτων η επιλογή των προσώπων που θα εργάζονται ως συνεργάτες τους. 
 
 
Σήμερα εργοδοτούνται στη Βουλή 101 κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, με το δημόσιο να επωμίζεται ετήσιο κόστος ύψους €3,8 εκατ. για κάλυψη της αντιμισθίας τους. Ειδικότερα, εργάζονται 56 συνεργάτες για τους βουλευτές, τρεις για τους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Λατίνων και των Μαρωνιτών και οι υπόλοιποι 42 για λογαριασμό των κομμάτων. Πρόσθετα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, διαθέτει κονδύλι ύψους €320.000 περίπου, ετησίως, το οποίο χρησιμοποιεί για την εργοδότηση πέραν των 10 συμβούλων.