Στοιχεία για την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Πάφου τον Ιανουάριο του 2020 έδωσε η Hermes Airports, με αφορμή την αύξηση κατά 19% της επιβατικής κίνησης για τον πρώτο μήνα του χρόνου στο αεροδρόμιο Πάφου.
 
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ανέφερε πως η επιβατική κίνηση (σύνολο αφίξεις και αναχωρήσεις) στον Διεθνή Αερολιμένα Πάφου τον Ιανουάριο του 2020 ανήλθε σε 122,586 επιβάτες. Τον αντίστοιχο μήνα πέρσι η επιβατική κίνηση είχε ανέλθει σε 102,739 επιβάτες.
 
Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση 19% της επιβατικής κίνησης τον Ιανουάριο από το 2019 ως το 2020. Επιπρόσθετα σε σχέση με το αεροδρόμιο Πάφου η κ. Κουρούπη ανέφερε πως αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019 έκλεισε σπάζοντας για πρώτη φορά το ρεκόρ των 3 εκατομμυρίων επιβατών συνολικά στην Πάφο.
 
Ακόμη, η κ. Κουρούπη αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συμφωνίας που έχει συνάψει η Hermes Airports με τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόχρονη βάση στο αεροδρόμιο Πάφου. Οι προσπάθειες της Hermes, συνέχισε, που έχουν γίνει διαχρονικά για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, σημειώνοντας πως η “χειμερινή αύξηση στην επιβατική κίνηση από και προς τον αερολιμένα Πάφου, οφείλεται, πρωτίστως στην ολόχρονη παρουσία της RyanAir, στην EasyJet, στην Jet2, αλλά και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στο αεροδρόμιο Πάφου”.
 
Η κ. Κουρούπη σημείωσε πως τη φετινή χειμερινή περίοδο (που ξεκίνησε στις 27/10/2019 και ολοκληρώνεται στις 28/3/20) στο αεροδρόμιο Πάφου προστέθηκαν νέα δρομολόγια προς Αθήνα (Aegean Airlines & Cyprus Airways) και προς Βηρυτό, Κατοβίτσε, Μάλτα και Κίεβο (από τη RyanAir).
 
Ακόμη, συνέχισε, τον ερχόμενο Απρίλιο ξεκινούν οχτώ πτήσεις τη βδομάδα της αερογραμμής Condor από τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια (Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντίσελντορφ και Λειψία) προς Πάφο αυξάνοντας κατά 100.000 περίπου τις διαθέσιμες επιβατικές θέσεις. Οι πτήσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή δρομολογούνται μετά τη συμφωνία του Υφυπουργείου Τουρισμού και της Hermes Airports με την Condor, και έρχονται να αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό δρομολόγια που έχουν χαθεί ειδικά προς το αεροδρόμιο Πάφου, λόγω του τερματισμού των εργασιών διαφόρων αεροπορικών εταιρειών τους προηγούμενους μήνες, συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά τις χώρες από τις οποίες υπήρξαν οι περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου τον Ιανουάριο του 2020 η κ. Κουρούπη ανέφερε ότι αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (55,2%), η Ελλάδα (8,7%), το Ισραήλ (7,6%), η Ρωσία (5,5%), η Πολωνία (3%), η Γερμανία (2,3%). Ακολουθούν επίσης η Ολλανδία (1,9%), η Ιορδανία (1,6%), η Ουγγαρία (1,5%), η Ρουμανία (1,4%) και άλλες (11,2%).
 
Σε σχέση με τις χώρες από τις οποίες υπήρξαν οι περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου σε όλο το 2019 η κ. Κουρούπη είπε ότι αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (43,1%), η Ελλάδα (14,4%), το Ισραήλ (13,2%), η Πολωνία (3,4%), η Ρουμανία (2,7%), ο Λίβανος (2,7%) και η Εσθονία (2,5%). Ακολουθούν η Ουκρανία (2,4%), η Ρωσία (2,4%), η Σλοβακία (2,3%) και άλλες με (10,9).
 
”Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει με διαφορά πρώτη χώρα στις αφίξεις και αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου, παρά την αναστολή λειτουργίας της Thomas Cook τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς τα δρομολόγια που είχε η αερογραμμή προς την Κύπρο αναπληρώθηκαν πολύ σύντομα από άλλες αεροπορικές εταιρείες”, πρόσθεσε.   
 
Ερωτηθείσα για την καλοκαιρινή περίοδο η κ. Κουρούπη είπε πως συνεχίζεται η αυξητική τάση της επιβατικής κίνησης και στα δύο αεροδρόμια. Ωστόσο σημείωσε, στον αερολιμένα Πάφου παρουσιάζεται μέχρι στιγμής μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική αυξητική τάση από ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ανέφερε πως παρόλο που υπάρχει ρεκόρ αφίξεων τον Ιανουάριο στην Πάφο εντούτοις όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Επαρχίας που είναι ανοικτά τον χειμώνα παρουσιάζουν πτώση στις πληρότητες της τάξης του 7%.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης  αναφέρθηκε στο  αυξημένο λειτουργικό κόστος φέτος, αλλά και στον έντονο προβληματισμό που επικρατεί  στον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για το γεγονός ότι πολλοί ξενοδόχοι ξεκινούν να αναθεωρούν την πολιτική του να λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους την χειμερινή περίοδο.

Ο Πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε ακόμη  την ανησυχία του  ότι η μειωμένη ζήτηση, το αυξημένο λειτουργικό κέρδος σε μια εποχή κατά την οποία οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, θα οδηγήσουν τα ξενοδοχεία να κλείνουν τον χειμώνα.
 

Philenews/ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους