Ο παγκολίνος ίσως ευθύνεται για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.

Ερευνητές από το South China Agricultural University υποπτεύονται ότι ο παγκολίνος ενδεχομένως να είναι ο ξενιστή του κορωνοϊού που διευκόλυνε την εξάπλωσή του φονικού ιού στην Κίνα, κατά τη μετάδοση από νυχτερίδες σε ανθρώπους.

Ο παγκολίνος (στα αγγλικά pangolin) ανήκει στην τάξη των Μανιδών που είναι το μόνο θηλαστικό της τάξης των φολιδωτών. Είναι «εξοπλισμένος» με μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες.

Ζει σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, είναι νυκτόβιο και τρέφεται με μυρμήγκια και τερμίτες που τρώει με τη μακριά γλώσσα του.

Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος συναντάται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας και είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Κίνα.

Δυστυχώς, ο παγκολίνος κινδυνεύει με εξαφάνιση καθώς κυκλοφορεί ιδιαίτερα στη μαύρη αγορά μιας και το κρέας και οι φολίδες του είναι περιζήτητες.

Το κρέας του θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά, ενώ οι φολίδες του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, σύμφωνα με το World Wildlife Fund.

Ως εκ τούτου προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία μιας και τα οχτώ είδη παγκολίνων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση και βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της IUCN.

Πηγή: philenews / sputniknews.gr