Άλλη μια σύσκεψη –που πατάσσει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο στα λόγια– πραγματοποιήθηκε χθες στο ανώτατο επίπεδο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανακοινώνει εφτά μέτρα που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν όσους γνωρίζουν στοιχεία να μιλήσουν.

Το νέο όπλο που έδωσε χθες η Βουλή με την παρακολούθηση τηλεφώνων, ίσως να αποδώσει καρπούς, ωστόσο τίποτε δεν λέχθηκε για αλλαγές στη λειτουργία της ΚΟΠ. Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στη σύσκεψη μελετημένος για τα προβλήματα που προκύπτουν από τους στημένους αγώνες, αλλά και για την κάρτα φιλάθλου, η οποία όπως ανακοίνωσε πέτυχε, ωστόσο, θ’ αλλάξει η νομοθεσία ώστε να έρθουν και άλλοι φιλάθλοι στα γήπεδα.

Όπως ανέφερε στη σύσκεψη, επειδή η Κυβέρνηση, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πάταξη του φαινομένου διαφθοράς και διαπλοκής στο χώρο του ποδοσφαίρου, είναι αποφασισμένη, σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, τις αρμόδιες Ομοσπονδίες και ευρύτερα τους αθλητικούς παράγοντες, να λάβει πρόσθετα μέτρα. Ειδικότερα εξήγγειλε: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μέτρα του Προέδρου για το κυπριακό ποδόσφαιρο

– Τη δημιουργία υφυπουργείου Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, το οποίο θα εφαρμόζει ενιαία αθλητική νομοθεσία και θα έχει αρμοδιότητες στο ευρύτερο φάσμα του αθλητισμού τις οποίες σήμερα υλοποιεί ο ΚΟΑ, οι αθλητικές ομοσπονδίες και οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

– Τη νομοθετική σύσταση ανεξάρτητης Δικαστικής Αρχής που θα λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο, με αποκλειστική δικαιοδοσία την εκδίκαση του συνόλου των υποθέσεων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της παραβίασης νομοθεσιών που αφορούν το όλο πλέγμα του αθλητισμού.

– Την καθολική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που εφαρμόζεται από τον ΚΟΑ, με βάση την έκθεση εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάιο του 2014  και ως ο Νόμος του 2017 προνοεί. 

– Την τροποποίηση του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης στοιχηματικής δραστηριότητας.

– Τη βιντεογράφηση και αρχειοθέτηση όλων των αγώνων της Β’ κατηγορίας προς διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας για αγώνες που θεωρείται ότι υπήρξε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. 

– Την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας του 2017 που αφορά την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων από τους αρμόδιους φορείς που έχουν υποχρέωση υλοποίησης των σχετικών προνοιών.

– Την τροποποίηση της νομοθεσίας με ρητή απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο ατόμων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο φύλλο αγώνος και δεν κατέχουν τις σχετικές άδειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μέτρα του ΠτΔ για πάταξη της διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο

Ο ίδιος ανέφερε πως το θέμα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο δεν είναι νέο και υπενθύμισε τη δήλωση του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια στις 6 Απριλίου 2012 για «εξυπηρέτηση οικονομικών, μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων» και για στημένα παιχνίδια και φαινόμενα που εκτροχιάζουν τον αθλητισμό από το σωστό κοινωνικό του ρόλο, και έχουν αποτέλεσμα την απαξίωση και τη δημιουργία μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας σήψης και διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος είπε πως ένα σημαντικό στοιχείο που θα επιτρέψει ή θα ενθαρρύνει παράγοντες, αθλητές και πολίτες να καταθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία ή να προβαίνουν σε καταγγελίες, είναι το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να δημιουργείται μέσω τήρησης της εχεμύθειας και διατήρησης του απορρήτου, αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του καταγγέλλοντος, λόγω του ότι δεν αποκλείεται να εμπλέκονται στην όλη φημολογούμενη και υπαρκτή διαπλοκή άτομα του υπόκοσμου στις προσπάθειες χειραγώγησης αγώνων. 

Στο άλλο σκέλος της τοποθέτησής του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα φαινόμενα χουλιγκανισμού που παρουσιάζονταν πριν την εφαρμογή της Κάρτας Φιλάθλου, τονίζοντας ότι αυτά έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Όπως σημείωσε, από την εφαρμογή της νομοθεσίας, πλην μιας περίπτωσης που δεν ενείχε το στοιχείο του χουλιγκανισμού, δεν παρουσιάζονται τα φαινόμενα, τα οποία βίωνε ο κόσμος και οι γειτνιάζουσες με τα γήπεδα περιοχές ή και γενικότερα η εντός του γηπέδου ασφάλεια των φιλάθλων. Ο Πρόεδρος είπε πως παρά τις αντιδράσεις, ο αριθμός ατόμων που έχουν αποκτήσει την κάρτα φιλάθλου έχει ξεπεράσει τις 102 χιλιάδες και σημείωσε πως τo υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ετοιμάσει τροποποιητικό νομοσχέδιο προκειμένου να ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότεροι να αποκτήσουν τη σχετική κάρτα. Τόνισε ωστόσο ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την κάρτα φιλάθλου προϋποθέτει και μια σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση της όλης πολιτικής που αφορά την καταπολέμηση της βίας και τον εκσυγχρονισμό των σταδίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τη χρήση αυτόματων θυρών επικύρωσης εισιτηρίου και εισόδου (turnstiles), ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων (ticketing system), ταξιθέτηση, κατηγοριοποίηση κερκίδων (πχ οικογενειακή κερκίδα) και αναβάθμιση όλων των συστημάτων ασφάλειας στα στάδια, κάτι που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Επίσης ζήτησε όπως ενημερωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς για το κατά πόσο τα στάδια ανταποκρίνονται στις εν λόγω απαιτήσεις, πόσα στάδια ικανοποιούν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, πόσα εκ των μέτρων έχουν εφαρμοστεί ή μη, το συνολικό κόστος που απαιτείται για την ολοκληρωτική υιοθέτηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί με συγκεκριμένα πλέον χρονοδιαγράμματα.

Αμοιβή από την ΚΟΠ

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ομοσπονδίας όπως δώσει αμοιβή για όποιον καταθέσει στοιχεία που αφορούν στημένους αγώνες, κάτι που έχει κάνει ήδη η Ομόνοια.

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των διαιτητών και των ποδοσφαιριστών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν να παταχθεί η διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αποφασίστηκε η σύγκληση νέας σύσκεψης στην παρουσία των ιδιοκτητών και διαχειριστών των σταδίων, του ΚΟΑ, της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων και της Αστυνομίας, για να συγκεκριμενοποιηθούν προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα, καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκληρωτική υιοθέτηση μέτρων, έτσι ώστε τα στάδια να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.