Εδώ ο κόσμος χάνεται και η κοινωνία χτενίζεται… Αυτό είναι το κυρίαρχο αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, με την μερίδα του λέοντος της κριτικής να αφορά τη συμπεριφορά των νέων. Κύριο χαρακτηριστικό της η ανευθυνότητα με μαζικές συνάξεις σε σπίτια φίλων, πάρκα και άσκοπες μετακινήσεις. Πολλές φορές η απάντηση τους έναντι στην κριτική, δολοφονικά αδιάφορη: «Εν είμαστε ευάλωτη ομάδα…». Μάλιστα η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη όταν διαπιστώνεται ότι φοιτητές που έτυχε να επιστρέψουν από το εξωτερικό, κυκλοφορούν χωρίς να τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας με αυτοπεριορισμό.

Σε αυτές τις ώρες που απαιτείται η οργανωμένη δράση, οι κομματικές οργανώσεις καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν δράση. Η απάντηση; Διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης… Το ποιος βλέπει και παρακολουθεί αυτό το υλικό είναι άλλη ιστορία. Αλλά, κάπως έτσι το χρέος έναντι της κοινωνίας εξοφλείται με βιντεάκια στις ιστοσελίδες των κομματικών οργανώσεων νεολαίας. Συνομιλήσαμε και με εκπροσώπους από τις τρεις οργανώσεις νεολαίας των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων καταγράφοντας τις… δράσεις και αντιδράσεις τους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοπεριορισμό σήμαναν τα κόμματα λόγω κορωνοϊού

Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Ανδρέας Ελευθερίου αναφερόμενος στο θέμα της συμμόρφωσης για παραμονή στο σπίτι και την κριτική πολλές φορές προς τους νέους ότι δεν περιορίζονται, δήλωσε ότι γίνεται διαρκής ενημέρωση διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας της ΝΕΔΗΣΥ, τονίζοντας τη σημασία του περιορισμού. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο περιορισμός δεν είναι μόνο θέμα των νέων, οι οποίοι συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό, αλλά αφορά όλους.

Ο γ.γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην ενημέρωση που γίνεται λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή γινόταν ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας με υλικό τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα για τους Τουρκοκύπριους νέους και έχει ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία των μέτρων προστασίας με το τρίπτυχο: «κοινωνική αλληλεγγύη- συλλογικότητα- μένουμε σπίτι».

Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μάριος Μούγης δήλωσε ότι γίνονται διάφορες ενέργειες μέσω της ιστοσελίδας της ΝΕΔΗΚ, καθώς επίσης με τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού. Η δράση αυτή θα εμπλουτιστεί και με άλλο υλικό με ειδικούς καλεσμένους οι οποίοι θα μιλούν σχετικά για το θέμα και θα δίνουν συμβουλές ενημερώνοντας τους νέους και γενικότερα την κοινωνία.

Όσον αφορά τη γενικότερη δράση τους, δεν βάζουν βέβαια τις ιατρικές στολές, και δεν θα το ανέμενε κάποιος αυτό. Δηλώνουν ωστόσο έτοιμες να αναλάβουν κοινωνική δράση σε τρία επίπεδα, προκειμένου να συνδράμουν στις διάφορες κοινωνικές πτυχές της πανδημίας. Παράλληλα όμως είναι και η ανάγκη προσφοράς και στήριξης των Κυπρίων φοιτητών που έχουν παραμείνει στο εξωτερικό. 

Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Ανδρέας Ελευθερίου δήλωσε στον «Φ» ότι έχει δοθεί από μέρους της οργάνωσης νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού λίστα ατόμων οι οποίοι μπορούν και θέλουν να εργαστούν σε εθελοντικό επίπεδο και να τεθούν στη διάθεση των αρμοδίων κρατικών Αρχών. «Μπορούν αυτά τα άτομα να εργαστούν εθελοντικά είτε για να βοηθήσουν τις ευπαθείς ομάδες με κάποιο τρόπο, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θα φανεί χρήσιμος ο ρόλος τους», δήλωσε. 

Όσον αφορά τους φοιτητές, ο κ. Ελευθερίου δήλωσε ότι οι φοιτητικές οργανώσεις βρίσκονται σε επαφή με τους Κύπριους φοιτητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημείωσε ότι τις πρώτες μέρες υπήρχε έντονη ανησυχία και καταγράφονταν μεγαλύτερες αντιδράσεις για το μέτρο που έχει ληφθεί, ωστόσο τώρα έχουν γίνει αντιληπτοί και κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε. Ανέφερε ακόμα ότι αναμένουν ότι κάποια φάση μπορεί να γίνει κάποια διευθέτηση για επιστροφή και των υπολοίπων μέσω ναυλωμένων πτήσεων όταν υπάρχει η δυνατότητα, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες καταγράφονταν από φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω και του γεγονότος ότι μέχρι την προηγούμενη βδομάδα δεν είχαν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο γ.γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ότι η δράση τους χωρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δράση εντός Κύπρου και ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη δράση στο εξωτερικό για βοήθεια των Κυπρίων φοιτητών. Όσον αφορά τη δράση εντός Κύπρου, ο Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ότι η πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στον κατάλογο εθελοντών που έχει παραδώσει το ΑΚΕΛ στο υπουργείο Εργασίας για προσφορά εθελοντικής βοήθειας είναι άτομα τα οποία προέρχονται από τη νεολαία του κόμματος. Είναι έτοιμοι, όπως είπε, κατόπιν οδηγιών να αναλάβουν δράση παρέχοντας βοήθεια είτε με τα ψώνια, είτε με άλλες ανάγκες που έχουν ευπαθείς ομάδες ή άλλοι συνάνθρωποί μας. Παράλληλα, όπως είπε, ομάδες φοιτητών βοηθούν φοιτητές τόσο για να μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τις παραδόσεις μαθημάτων, αλλά και για την υποβολή αιτήσεων από γονείς για τους φοιτητές που έμειναν στο εξωτερικό. Σε σχέση με τη δράση στο εξωτερικό, ο Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους φοιτητές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα. Για την περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει και σχετικός κατάλογος με ονόματα γιατρών ή τελειόφοιτων ιατρικής σχολής και τηλέφωνα επικοινωνίας τους για παροχή συμβουλών όταν χρειάζονται.

Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μάριος Μούγης δήλωσε ότι η δραστηριοποίηση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες από το φοιτητικό κίνημα, με κινητοποίηση των φοιτητών της φοιτητικής παράταξης «Αναγέννηση» ιδιαίτερα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές. Όπως είπε, γινόταν και γίνεται ενημέρωση στους Κύπριους φοιτητές και όπου χρειάζεται παραχωρείται και η οποιαδήποτε πληροφορία.

Όσον αφορά γενικότερα τη δράση της ΝΕΔΗΚ στην περίοδο της κρίσης και στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο Μάριος Μούγης ανέφερε ότι από την επόμενη βδομάδα ετοιμάζονται ομάδες δράσης από εθελοντές της νεολαίας του ΔΗΚΟ σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν, πάντα μέσα στα πλαίσια των οδηγιών του υπουργείου Υγείας και με βάση τους κανόνες προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Αυτό όπως είπε είναι κάτι που βρίσκεται υπό επεξεργασία για το πώς μπορεί να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η Ελλάδα εκκενώνει εστίες

Με κυβερνητική απόφαση εκκενώνονται φοιτητικές εστίες στην Ελλάδα για την περίοδο από τις 25 Μαρτίου μέχρι και τις 10 Απριλίου, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι έγινε πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι οποίοι δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι. οφείλουν να ενημερώσουν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. σχετικά με το εάν υπάρχουν διαμένοντες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, όπου δύνανται να διαμείνουν για όσο χρονικό διάστημα οι εστίες τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας.