Παρέμβαση προς την Άγκυρα αναμένεται να εκδηλώσει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με στόχο να συμβάλει στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. O Βέλγος κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος παρέθεσε γεύμα χθες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην έδρα της Ε.Ε., προσφέρθηκε να εκδηλώσει μεσολάβηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο και της διακηρυγμένης του θέσης για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, αντίκρυσε με θετικό φακό την πρωτοβουλία που επιδιώκει να αναλάβει ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο Σαρλ Μισέλ «ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το ταχύτερο δυνατόν, για να συζητήσουν πώς μπορεί η Ε.Ε. να συνδράμει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος». Ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία αυτή, και αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της επαφής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Γ.Γ. των Η.Ε. και τις περαιτέρω ενέργειες». 

Κοινοτική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «αναμένεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, να βολιδοσκοπήσει την Άγκυρα για την προοπτική διευθέτησης του Κυπριακού», ενώ «θα επισκεφθεί την Κύπρο πολύ σύντομα, πιθανότατα τον Μάρτιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενεργό ρόλο στο Κυπριακό ζήτησε από την ΕΕ ο Πρόεδρος

Το Κυπριακό, σε συνδυασμό με το ζήτημα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες καθώς και το ζήτημα των εξαγγελιών περί ανοίγματος και εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, βρίσκονταν στο επίκεντρο της πρώτης, εθιμοτυπικής συνάντησης, Μισέλ-Αναστασιάδη. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι «δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο ευέλικτη πολιτική στα θέματα που αφορούν την Τουρκία, την ενταξιακή της πορεία, τη σχέση της με την Ε.Ε, ακόμα και για τα (σ.σ κοινοτικά) κονδύλια τα οποία δίδονται όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στους Τουρκοκυπρίους». 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Σαρλ Μισέλ για τις κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στην Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένει ακόμα ισχυρότερες κυρώσεις με την προσθήκη ονομάτων, νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων στη λίστα της Ε.Ε. Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν ισχυρά μηνύματα και να υπάρξει κόστος για την Τουρκία, προκειμένου να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να ανεχθεί τις έκνομες ενέργειές της. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυπριακό και Βαρώσι στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ – Μισέλ

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα του επταετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, 2021-2028, το οποίο μονοπωλεί την έκτακτη Σύνοδο που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις επιφυλάξεις και ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν κυρίως την ενίσχυση των αποδοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πιο εξειδικευμένα τα θέματα από το ταμείο της πολιτικής συνοχής, για τη μετανάστευση, την αγροτική πολιτική. Παράλληλα, επεσήμανε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως μιας νησιωτικής χώρας μέλους, απομακρυσμένης από τα άλλα κράτη της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τα οφέλη από την κοινή αγορά.

Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες συμφωνίας επί του προϋπολογισμού 2021-2028 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θεωρούνται ελάχιστες, καθώς οι προτάσεις του Σαρλ Μισέλ απορρίπτονται από τους καθαρούς συνεισφορείς, δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία. Τις θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απορρίπτει και η Ευρωβουλή, η οποία έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στην έγκριση του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.