Την άμεση λήψη μέτρων ζητάει σε επιστολή της η ΠΟΒΕΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στην επιστολή γίνεται έντονη αναφορά στις επιδράσεις που έχει η πανδημία του κορωνοϊού τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην οικονομία της Κύπρου και κυρίως στον τουριστικό τομέα, με επίπτωση στον κλάδο να καταγράφεται κάθετη πτώση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.

Αυτούσια η επιστολή

Προεδρικό Μέγαρο
Εξοχότατο Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριο Νίκο Αναστασιάδη
 
Εξοχότατε,
Η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ μέσα στα πλαίσια της συλλογικής ευθύνης και της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που εξάγγειλε η Κυβέρνηση, έχει αναστείλει όλες τις Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις της Οργάνωσης και των επαγγελματικών συνδέσμων μέχρι τις 31/3/2020.

Δυστυχώς η εξάπλωση του ιού και ο χαρακτηρισμός του από τον Π.O.Y. ως πανδημία, έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Το ισχυρό πλήγμα που ήδη δέχεται ο Τουριστικός Τομέας σε συνδυασμό με το κλείσιμο των εκπαιδευτηρίων και την αναστολή συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων, έχει επηρεάσει άμεσα παρεμφερείς επαγγελματικούς κλάδους όπως μεταφορείς, λεωφορειούχους, οδηγούς ταξί, κέντρα αναψυχής, τουριστικές επιχειρήσεις, ζαχαροπλαστεία, φωτογράφους, τυπογράφους κ.άλλους.  Αλυσιδωτές επιπτώσεις αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι με κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών τους.

Όπως πολύ ορθά έχουν παρθεί μέτρα προστασίας για την υγεία των πολιτών, το ίδιο επιβάλλεται και πρέπει να γίνει στους τομείς της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ενώπιον του συνόλου των επιχειρήσεων τίθενται επείγοντα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, την καταβολή των φόρων, του Φ.Π.Α., των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την πληρωμή ενοικίου, των μισθών των υπαλλήλων, των λειτουργικών εξόδων και την απρόσκοπτη προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Όντως το βάρος, η ευθύνη και η ανάληψη δράσης και απαντήσεων στα πιο πάνω, βρίσκεται ενώπιον της Εκτελεστικής Εξουσίας και των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως και εμείς κύριε Πρόεδρε συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δηλώνουμε έτοιμοι με εποικοδομητική συνδικαλιστική δράση και συνεργασία να συνεισφέρουμε για αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης.

Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να βρεθούμε ξανά σε κατάσταση κρίσης ίσως και μεγαλύτερης του 2013, με ανυπολόγιστες συνέπειες, επιβάλλεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και η λήψη μιας σειράς μέτρων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρίς καθυστέρηση.
Εξοχότατε, ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας για συζήτηση και αντιμετώπιση της κατάστασης, για στήριξη των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της οικονομίας του τόπου γενικότερα.
 
Με εκτίμηση
Για την Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ
 
 
Ο Γ. Γραμματέας
Στέφανος Κουρσάρης