Τρικλοποδιά στην Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει η αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση, με διάφορα μέτρα και αποφάσεις, επιχειρεί να βελτιώσει και να ενδυναμώσει την εισπρακτική πολιτική της. Από την άλλη η αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τους πολίτες με προτάσεις νόμου, τους παρέχει σχέδια μέσω των οποίων πληρώνουν τις οφειλές τους με δόσεις. 
 
Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο θα δεσμεύονται, θα κατάσχονται και θα εκποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών οι οποίοι έχουν οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ μελετούν την επαναφορά του μέτρου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Παρόμοιο μέτρο εφαρμόστηκε και στο παρελθόν, μέσω του οποίου εισπράχθηκαν περίπου €36 εκατ.
 
 Αξίζει να σημειωθεί πως εγκρίθηκαν 8.535 αιτήσεις για το συνολικό ποσό των €137 εκατ., ωστόσο ελάχιστα εισέπραξε το κράτος. Οι μισοί από αυτούς, οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση, δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να αποπληρώσουν τις δόσεις τους με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από το Σχέδιο. Αρχικά η Κυβέρνηση προγραμμάτιζε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου για την εκ νέου εφαρμογή του Σχεδίου, ωστόσο μετά την έναρξη των εισφορών για το ΓεΣΥ, για πρακτικούς λόγους, δεν μπορεί θα θεσπιστεί νομοθεσία για τις ληξιπρόθεσμες εισφορές. 
 
Σημειώνεται πως ίδιο σχέδιο εφάρμοσε και το Τμήμα Φορολογίας. Συγκεκριμένα μέσω του σχεδίου το οποίο ήταν σε εφαρμογή για ενάμιση χρόνο στο Τμήμα Φορολογίας ρυθμίστηκαν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές πέραν των €500 εκατ. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, έγιναν 19.200 ρυθμίσεις, με αρχικό ποσό οφειλής €586 εκατ. Ωστόσο το κράτος θα εισπράξει €478 εκατ., λόγω της παραχώρησης εκπτώσεων στους φορολογούμενους εξαιτίας της ένταξής τους στο Σχέδιο των δόσεων. 
Από τη μια, τα συγκεκριμένα σχέδια είναι προς την ορθή κατεύθυνση γιατί καταλήγουν στα κρατικά ταμεία χρήματα τα οποία μετά δυσκολίας θα εισέπραττε το κράτος. Από την άλλη όμως, η εφαρμογή των συγκεκριμένων σχεδίων αποτελεί κοροϊδία για τους συνεπείς πολίτες-φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. 
 
Επίσης με τέτοια σχέδια δεν τιμωρούνται αυτοί που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθώς οι οφειλές τους δεν επιβαρύνονται με τις επιπλέον επιβαρύνσεις. Με τα συγκεκριμένα σχέδια οι ασυνεπείς φορολογούμενοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εξοφλήσουν με δόσεις τα χρεωστούμενα και να επωφεληθούν της διαγραφής τόκων και επιβαρύνσεων. 
Επιπλέον, τέτοια σχέδια αποτελούν αντικίνητρο για πολλούς φορολογούμενους, οι οποίοι, γνωρίζοντας πως δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις, δεν θα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.
 
 Με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, υιοθετούνται παρόμοια μέτρα με αυτά που εφαρμόζει το Τμήμα Φορολογίας. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου θεωρούν πως το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα μέτρο άσκησης πίεσης για να εισπραχθούν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνολικές οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται στα €172,5 εκατ. 
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο κινδυνεύει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν εφαρμοστούν τέτοια σχέδια. Και αυτό γιατί κανένας δεν θα πληρώνει, αλλά δεν θα τιμωρείται. 
 
Πριν υποβάλλονται τέτοιες προτάσεις, οι βουλευτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η προσπάθειά τους θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πολίτες, ουσιαστικά τους προτρέπουν να μην πληρώνουν για να ενταχθούν σε ένα νέο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος.
 
 Πάντως εάν εγκριθεί η πρόταση νόμου για να επαναφορά του σχεδίου για τις καθυστερημένες οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, παράλληλα η Κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει σχέδιο για τους συνεπείς φορολογούμενους. Ένα σχέδιο με το οποίο θα τους επιβραβεύει, παραχωρώντας τους εκπτώσεις. Είναι καιρός πλέον η Πολιτεία να σκεφτεί και τους συνεπείς πολίτες, οι οποίοι στην τελική πιάνονται κορόιδα.