Έτοιμοι να αναλάβουν δράση είναι γονείς παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους για ίση πρόσβαση και μεταχείριση στην Ενιαία Δημόσια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους εντάσσεται και η σημερινή διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό στις 10:00 π.μ. Αφορμή για τη διαμαρτυρία αποτελούν τα περιστατικά διαχωρισμού παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης ώστε να φοιτούν αποκλειστικά σε Ειδικές Μονάδες, είτε να μην τους παρέχεται συνοδός ώστε να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στις γενικές (κανονικές) σχολικές τάξεις.
 
Πέραν από την περίπτωση της οκτάχρονης μαθήτριας με λεκτική δυσπραξία που δημοσίευσε χθες ο «Φ» και η οποία παραμένει στο σπίτι, καθώς δεν έχει συνοδό για να μπορεί απρόσκοπτα να παρακολουθεί μαθήματα στη γενική τάξη, άλλη μια περίπτωση παιδιού που καταγγέλλει ο πατέρας του, τα βάζει με το σύστημα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
 
 
Συγκεκριμένα, πέρσι έπειτα από πολλές προσπάθειες ο γιος του κατάφερε να βγει από την Ειδική Μονάδα συνεχίζοντας στην κανονική τάξη με συνοδό. Τα αποτελέσματα της προόδου του παιδιού, όπως αναφέρει ο πατέρας, ήταν εκπληκτικά καθώς είχε μία σταθερή συνοδό, η οποία τον καθοδηγούσε. Φέτος όμως το σκηνικό φαίνεται να άλλαξε, με τον πατέρα να σημειώνει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας τους είπαν να ζητήσουν φοίτηση του παιδιού σε σχολείο που έχει Ειδική Μονάδα ώστε να την χρησιμοποιεί όποτε το χρειάζεται, καθώς το παιδί θα ήταν σε κανονική τάξη. Αποτέλεσμα ήταν το παιδί να θεωρηθεί ξανά ως μαθητής της Ειδικής Μονάδας. Παράλληλα, ο πατέρας καταγγέλλει ότι «έκοψαν» και τη συνοδό του παιδιού με αποτέλεσμα να παραμένει στην Ειδική Μονάδα καθώς δεν έχει συνοδό να τον μεταφέρει στην τάξη. «Οι φωστήρες του υπουργείου πάνε κόντρα στη φύση των παιδιών μας που θέλουν ρουτίνα και σταθερό πρόγραμμα και συνοδό και κάθε μέρα ο γιος μας είναι με διαφορετική συνοδό, όποτε και αν τον εντάξουν κάποιες ώρες στην κανονική τάξη. Μας κορόιδεψαν και μας ξεγέλασαν», σημειώνει ο πατέρας. 
 
 
O Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Χρίστος Χατζηαθανασίου, κάλεσε τον πατέρα όπως πάρει το παιδί του στο σχολείο όπου το περιμένει ο κατάλληλος εξοπλισμός. Παράλληλα, ο κ. Χατζηαθανασίου σημείωσε πως θα καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα για το κορίτσι και θα έχει συνοδό για τις ώρες που το χρειάζεται.