Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα αναλυτικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ, για τη συνάντησή που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις άλλες επαφές, αλλά και την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αμμόχωστο.
 
Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έγινε επίσης ενημέρωση για τη νέα τουρκική παρέμβαση στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και για τις ενέργειες της Κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς και να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
 
 
«Εξυπακούεται ότι για την ουσιαστική επανέναρξη, θα δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα, δηλαδή ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών ενεργειών», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Απέφυγε δε να σχολιάσει, την κατάρρευση της προσπάθειας για σύνταξη Κοινού Ανακοινωθέντος.
 
Ερωτηθείς ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται ενέργειες αξιοποιώντας όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας. Αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε κάτι άλλο».
 
Σε ερώτηση τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν ο ΓΓ των ΗΕ συγκαλέσει μια τριμερή συνάντηση του ιδίου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ. Περιμένουμε από τον ΓΓ. Αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμο να κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις και να τις απαντάμε».
 
Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε «να είστε βέβαιοι ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση μετέρχεται και αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει». 
 
Πηγή: philenews