*** Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με την ανοχή των Αμερικανών και των Ρώσων και η αδυναμία έγκρισης απόφασης λόγω των βέτο που πρόταξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα από τα Συμβούλιο Ασφαλείας μας έδειξε την στυγνή πραγματικότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μας έδειξε ποιοί είναι οι ισχυροί παίχτες και πόσο ευμετάβλητες είναι οι όποιες συμμαχίες και συνεργασίες σε ένα κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και στη βάση συμφερόντων. 
 
*** Ο Τραμπ πρόσφερε πολύ μεγάλο δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν, εγκαταλείποντας τους Κούρδους που έκαναν όλη τη δουλειά για τους Αμερικανούς με τις εκκαθαρίσεις των τζιχαντιστών στη Συρία, υλοποιώντας το δόγμα του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά στη Μέση Ανατολή. Προηγήθηκαν οι πιέσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις του. Η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει στις ΗΠΑ και τα «καρφώματα» για υποψηφίους για το χρίσμα βρίσκονται στην ημερησία διάταξη, κυρίως από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, με αναφορές στην εξωτερική πολιτική.    
 
*** Η συγκυρία σίγουρα δεν ευνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Και τα γεγονότα μάλλον προσγειώνουν τις προοπτικές για πιο αποτελεσματική ενασχόληση με την εισβολή της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες και την παραμονή του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, όταν είναι ανοιχτό το πολεμικό μέτωπο στη Συρία. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος των πιέσεων στη Λευκωσία προκειμένου να δοθεί ρόλος και λόγος στην Τουρκία στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου… Κι εδώ εντοπίζεται μια αδυναμία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Δεν έχουν καταφέρει σε όλα τα χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, πόσω μάλλον σήμερα, να αξιοποιήσουν επιστήμονες που είναι σε θέση να αξιολογούν το διεθνές σκηνικό και ιδιαίτερα τους σχεδιασμούς και την τουρκική δράση που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. 
 
*** Δυστυχώς οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου είναι από θλιβερές  που σε καμιά περίπτωση δεν αποφέρουν αποτελέσματα και δεν προσφέρουν μια στοιχειώδη ασφάλεια στο μέσο πολίτη. Επιστημονικό δυναμικό υπάρχει στον τόπο, αλλά είναι αναξιοποίητο. Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία δεν στηρίχθηκε μόνο στο στρατιωτικό σκέλος. Η Άγκυρα ήταν μελετημένη και πανέτοιμη στρατιωτικά, πολιτικά, επικοινωνιακά. Οι επιλεγμένες διαρροές σε όλα τα στάδια της επιχείρησης, η ονομασία «Πηγή ειρήνης», οι φωτογραφίες και τα βίντεο των Τούρκων στρατιωτών με παιδάκια, οι οργανωμένοι πολίτες να τους υποδέχονται ως λυτρωτές, οι δηλώσεις στρατιωτών ότι πηγαίνουν σε «γάμο» αποδεικνύουν πόση δουλειά προηγήθηκε της επέλασης που αφήνει πίσω της θύματα και χιλιάδες εκτοπισμένους. 
 
***Ο υβριδικός πόλεμος είναι άγνωστος και για τους λίγους και για τους πολλούς στη χώρα μας. Πώς να αντιμετωπίσεις ένα νέο είδος πολέμου ότι δεν γνωρίζει βασικά τι είναι και τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα σου και τους απλούς πολίτες… Οι ταγοί μας δεν βρήκαν χρόνο να ασχοληθούν με αυτά. Εξαντλούνται σε κοκορομαχίες γιατί αυτές γράφουν κλικς… 
 
*** Οι εκκαθαρίσεις περιοχών που οι Τούρκοι επιδιώκουν να περάσουν υπό τον έλεγχό τους είναι συνηθισμένη πρακτική για την Άγκυρα. Έγινε στην Αλεξανδρέττα, έγινε με την εισβολή και την κατοχή στη βόρεια Κύπρο, επαναλαμβάνεται στη Συρία. Στις κούρδικες περιοχές γίνεται εθνοκάθαρση και κανένας δεν θα πιέσει την Τουρκία αύριο ή στο απώτερο μέλλον να αποσυρθεί γιατί θα δημιουργεί συνεχώς συνθήκες τέτοιες ώστε να δικαιολογεί τη μόνιμη παρουσία της με ότι αυτό συνεπάγεται.