Κονδύλι ύψους €1 εκατ. περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2020, με σκοπό να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου και του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, στα οποία καταλήγουν κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι διασώζονται στα κυπριακά χωρικά ύδατα. 

Ειδικότερα, για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου απαιτείται ποσό ύψους €819.750 ως ακολούθως: Δαπάνες προσωπικού – €38.000, αγορά υπηρεσιών – €234.750, έξοδα λειτουργίας – €173.000 και άλλα έξοδα – €374.000. Το Κέντρο λειτουργεί από το 2004 για σκοπούς φιλοξενίας των προσώπων που υποβάλλουν γραπτή αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας ώστε να εξασφαλίζονται οι υλικές συνθήκες πρώτης φιλοξενίας τους. Το Κέντρο έχει χωρητικότητα 400 ατόμων (κλίνες). Ωστόσο, επειδή σε αυτό διαμένουν και οικογένειες στις οποίες παραχωρούνται αποκλειστικά ένα ή και δύο σπιτάκια, εκ των πραγμάτων υπάρχουν κενές κλίνες που δεν μπορούν να καταληφθούν.

Παρόλο που το Κέντρο λειτουργεί για φιλοξενία αιτητών διεθνούς προστασίας, εντούτοις, σε αυτό φιλοξενούνται για μήνες και άτομα που έχουν εξασφαλίσει το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, είτε γιατί αναμένουν την έγκριση των αιτήσεών τους για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε) είτε γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση οικίας προς ενοικίαση. Το κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου λειτουργεί, συνεχώς, υπό συνθήκες πληρότητας, γεγονός που επιβάλλει τη λειτουργία δεύτερου κέντρου φιλοξενίας. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί τις διαδικασίες για την ανέγερση και λειτουργία δεύτερου κέντρου φιλοξενίας αιτητών ασύλου εντός του 2020, κατά πάσα πιθανότητα στην Πάφο, με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε η λειτουργία του νέου Κέντρου να είναι πιο ευέλικτη και επομένως, να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε περιπτώσεις αυξανόμενων αναγκών για τη φιλοξενία αιτούντων, όπως είναι η παρούσα χρονική περίοδος. Το κόστος κατασκευής του έργου θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέσμευση για μετεγκατάσταση 5.000 μεταναστών ζητά ο ΥΠΕΣ

Έργα επέκτασης  

Με χρηματοδότηση από ταμεία της Ε.Ε. η Υπηρεσία Ασύλου δημιούργησε ένα προσωρινό ανοικτό κέντρο υποδοχής ατόμων που πιθανόν να χρήζουν διεθνούς προστασίας σε περιπτώσεις μαζικής εισροής. Πρόκειται για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής  «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, στο οποίο σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επέκτασής του. Είναι ο πρώτος χώρος στον οποίο οδηγούνται οι πρόσφυγες με το που πατούν το πόδι τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τα άτομα αυτά ενεργοποιείται το Σχέδιο «Ναυκράτης». Οδηγούνται στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής «Πουρνάρα» όπου διαμένουν υποχρεωτικά για τρεις μέρες με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι ιατρικές εξετάσεις, δακτυλοσκόπηση, διερεύνηση ταξιδιωτικών και άλλων εγγράφων, υποβολή αιτημάτων διεθνούς προστασίας κτλ.

Τους παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα και άλλες υπηρεσίες. Μετά τις τρεις ημέρες, όσοι έχουν συγγενείς στην Κύπρο μπορούν να διαμείνουν μαζί τους μέχρι να εξεύρουν δικό τους σπίτι ή διαμέρισμα. Σε αντίθετη περίπτωση, παραπέμπονται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου. Σε περίπτωση που αιτητής δεν παραπέμπεται στο Κέντρο Υποδοχής λόγω πληρότητας του Κέντρου, έχει πρόσβαση στο σύστημα δημοσίου βοηθήματος του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας. Εκτός από το Ε.Ε.Ε. λαμβάνει και επίδομα ενοικίου. 

Για τη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει κονδύλι €180.250 για το έτος 2020. 

Ψάχνουν άλλο χώρο μετά τις αντιδράσεις στο Ζύγι για την ανέγερση Kέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων 

Δεύτερες σκέψεις φέρεται να κάνει το Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στην ανέγερση κέντρου ασυνόδευτων ανηλίκων σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στο Ζύγι. Παρόλο που η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε από τις 7/3/2018, εντούτοις, δεν άρχισαν τα κατασκευαστικά έργα αν και περιλήφθηκε κονδύλι €780.000 για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το έτος 2019. Όπως πληροφορείται ο «Φ», το Υπουργείο Εργασίας αναζητεί άλλο χώρο λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τους κατοίκους της κοινότητας, με το κοινοτικό συμβούλιο να διεκδικεί το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου. 

Με βάση τις διατάξεις του περί Προσφύγων Νόμου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση παροχής φροντίδας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων, δηλαδή, προσώπων ηλικίας κάτω των 18 ετών που εισέρχονται στη Δημοκρατία χωρίς να συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα. Τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο ξεπερνούν τα 250. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνει τον ρόλο του κηδεμόνα των ασυνόδευτων ανηλίκων από την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιχείρηση Αστυνομίας στο ΣΟΠΑΖ – Εντοπισμός μεταναστών

Ο κηδεμόνας έχει υποχρέωση παροχής στέγης, διατροφής και φροντίδας καθώς και διασφάλισης της ευρύτερης πρόσβασης των ασυνόδευτων παιδιών σε όλα τα δικαιώματά τους, όπως είναι για παράδειγμα σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για τη νόμιμη διαμονή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων φιλοξενίας ώστε να καλυφθεί η παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού ασυνόδευτων ανήλικων που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7/3/2018 για την ανέγερση και λειτουργία Kέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων, χωρητικότητας 100 θέσεων. Και αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι και σήμερα, όπως φαίνεται, είναι ο εντοπισμός του χώρου κατασκευής του Κέντρου. 

Σημειώνεται, ότι ήδη λειτουργούν τέσσερα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό χωρίς να έχει ποτέ προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα αρνητικών επιπτώσεων. Το Κέντρο που λειτουργεί εντός του Δήμου Λευκωσίας είναι υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Hope For Children» και καταγράφει πολύ καλά αποτελέσματα.