Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τα βάζουν η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και οι Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, για ενέργειες της Κυβέρνησης που άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στη λειτουργία εργοστασίου ασφάλτου σε απόσταση 100 μέτρων από Μετόχιο της μονής και μάλιστα εκκρεμούσης της εξέτασης από το Ανώτατο Δικαστήριο της νομιμότητας της πολεοδομικής άδειας που εξεδόθη.
 
Σε ανοικτή επιστολή, την οποία υπογράφουν εκπρόσωποι των πιο πάνω φορέων, εκφράζεται η έντονη απογοήτευσή τους σχετικά με τον τρόπο που έτυχε διαχείρισης το αίτημα ιδιωτικής εταιρείας και που είχε ως αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί το συμβόλαιο εκμίσθωσης κρατικής γης, ώστε να μπορεί η εταιρεία να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος μέσα στο δάσος Σταυροβουνίου.
 
Αναφέρεται, επίσης, πως στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (23 Οκτωβρίου 2019) εγκρίθηκε η αλλαγή του συμβολαίου εκμίσθωσης παρά τα νέα στοιχεία που οι πιο πάνω φορείς έθεσαν ενώπιον του Σώματος και παρά τη σφοδρή αντίδραση που ακόμα υπάρχει από όλους τους επηρεαζομένους και όχι μόνο. 
 
Οι συνυπογράφοντες την επιστολή αναφέρουν ότι εγείρονται τα ακόλουθα ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει ο Πρόεδρος δημόσια: 
1. H Διοικούσα Εκκλησία με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, την 28η Φεβρουαρίου 2019, και τις προσωπικές παρεμβάσεις του μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’, τόσον προς εσάς εξοχότατε Πρόεδρε όσο και προς εσάς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε το σαφές μήνυμα, σε όλους: να μην εγκριθεί η τροποποίηση της Συμφωνίας για την εγκατάσταση της Ασφαλτικής Μονάδας στην περιοχή Σταυροβουνίου, αλλά προτείνεται εντόνως όπως το Ασφαλτικό εγκατασταθεί στην ήδη εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση ειδική περιοχή βαριάς βιομηχανίας στο χωριό Κόσιη. Τίθεται το πρώτο, εύλογο ερώτημα: 
 
Γιατί δεν εισακούστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η σοφή και σαφής αυτή απόφαση της Διοικούσας Εκκλησίας; 
 
2. Με κοινή επιστολή που απέστειλαν οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και οι Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου ζητήσαμε να αναβάλετε τη συζήτηση της αλλαγής του συμβολαίου εκμίσθωσης έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν η πολεοδομική άδεια που δόθηκε στην εταιρεία για το εργοστάσιο ασφάλτου είναι παράνομη ή όχι. Ερώτημα δεύτερο: 
Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σε αλλαγή του συμβολαίου εκμίσθωσης της κρατικής γης ενώ εκκρεμεί σχετική δικαστική απόφαση; 
 
3. Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου επαναλειτούργησε το Μετόχιο της Τριανταφυλλιάς που δημιουργήθηκε προ εκατονταετίας και συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα. Αυτό απέχει μόνο 100 μέτρα από τον προτεινόμενο χώρο δημιουργίας του εργοστασίου ασφάλτου. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε γνωμοδότηση στις 14 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με την οποία η δημιουργία του εν λόγω εργοστασίου «δεν ενδείκνυται» πλέον, καθότι κάτι τέτοιο «ενέχει κινδύνους σε περίπτωση ατυχημάτων και οχληρίας». Η εν λόγω γνωμοδότηση σας παραδόθηκε προσωπικά, επίσης με φαξ και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στις 21 Οκτωβρίου 2019. Επιπλέον, η εν λόγω γνωμοδότηση διαβιβάστηκε τόσο με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσο και με φαξ σε όλους τους Υπουργούς, μέλη του Υπουργικού σας Συμβουλίου. Οι τρεις φορείς διερωτούνται επίσης: 
Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο αγνόησε τη γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη δημιουργία του εργοστασίου; 
 
ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΙΑ – ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
 
Οι τρεις φορείς υποδεικνύουν πως επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου από την εταιρεία ISOTECH, καταδεικνύει ότι η προτεινόμενη ασφαλτική μονάδα στοιχειοθετημένα θα εκπέμπει σκόνη, θόρυβο, οσμές και άλλους αέριους ρύπους και ότι σε περιπτώσεις που οι άνεμοι το ευνοούν αναμένεται να επηρεάζονται πολύ σοβαρά η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, τα δύο Μετόχια της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, τα τρία στρατόπεδα των καταδρομέων και οι κάτοικοι των κοινοτήτων Κόρνου – Πυργών. Η μελέτη καταλήγει στην ανάγκη ανάκλησης της όποιας άδειας για άμεση έναρξη υλοποίησης του εργοστασίου ασφάλτου. «Η μελέτη αυτή εστάλη στις 13 Αυγούστου 2019 σε σας κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλους ανεξαιρέτως τους Υπουργούς», προστίθεται στην επιστολή. Υποβάλλεται δε το ερώτημα, γιατί δεν λήφθηκε υπόψιν;
 
Γιατί δεν επιλέγεται η Κόσιη;

Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, πως σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας (14 Δεκεμβρίου 2018) συγκεκριμένη περιοχή στην Κόσιη έχει εγκριθεί ώστε να γίνει Ζώνη Οχληράς Βιομηχανίας. Η ίδια ιδιωτική εταιρεία γνωστοποίησε στους επηρεαζόμενους την πρόθεσή της να μεταφέρει εκεί εργοστάσιο ασφαλτικού σκυροδέματος που διατηρούσε έως πρόσφατα στη Μοσφιλωτή. Εγείρεται το ερώτημα, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν απαίτησε όπως αυτή η ιδιωτική εταιρεία μεταφέρει στη νέα Ζώνη Οχληράς Βιομηχανίας και το δεύτερο εργοστάσιο ασφαλτικού σκυροδέματος που θέλει να κάνει μέσα στο δάσος Σταυροβουνίου. 

Οι τρεις φορείς ερωτούν, επίσης, πόσο δημόσιο χρήμα θα διασπαθισθεί αν εγκατασταθεί το εργοστάσιο στο Σταυροβούνι και στη συνέχεια δοθούν από το κράτος αποζημιώσεις στην εταιρεία για να το μεταφέρει στη Ζώνη Οχληράς Βιομηχανίας στην Κόσιη.