Ομοσπονδιακό δικαστήριο την Παρασκευή έκρινε τον Roger Stone ένοχο για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο και για αλλοίωση καταθέσεων σχετικά με τον ρόλο του στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το 2016, με αποτέλεσμα το στέλεχος των Ρεπουμπλικανών να προστεθεί στη λίστα των πρώην συνεργατών του Τραμπ που έχουν παραβεί τον νόμο σύμφωνα με την έρευνα του πρώην ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Michael Cohen, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 σε τρία χρόνια φυλάκισης για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο, για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδοτήσεων πολιτικών εκστρατειών και για φοροδιαφυγή, ενώ επιπρόσθετα καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκισης για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τη συμφωνία για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη από τον Τραμπ στη Μόσχα.

Ο George Papadopoulos, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 σε 14 ημέρες φυλάκισης (και σε ένα έτος με περιοριστικούς όρους) αφότου παραδέχτηκε την ενοχή για ψευδομαρτυρία στους πράκτορες του FBI σχετικά τις επαφές που είχε με Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Τον Οκτώβριο έθεσε υποψηφιότητα για την κενή θέση του Γερουσιαστή της Καλιφόρνια.

Ο Paul Manafort, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Βιρτζίνια για φορολογική και τραπεζική απάτη τον Αύγουστο του 2018, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους προέβη σε διακανονισμό με τις αρχές για την κατηγορία παρεμπόδισης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο κατηγοριών που προέκυψαν από την έρευνα Μάλερ. Σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης συνολικής διάρκειας 7,5 ετών και για τις δύο υποθέσεις.

Ο Rick Gates, πρώην αναπληρωτής του Manafort στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2018 παραδέχθηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες της συνωμοσίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της ψευδομαρτυρίας. Παρά τη συμφωνία διακανονισμού που έχει κάνει με τις αρχές, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 4 έως 6 ετών, ωστόσο η δίκη για την τελεσίδικη καταδίκη του δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί – εν μέρει διότι κατέθεσε εις βάρος του Stone.

Ο Michael Flynn, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2017 παραδέχθηκε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο FBI, αλλά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα δεν έχει ακόμη καταδικαστεί. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για τον Flynn έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά μπορεί να αναβληθεί καθώς έχει καταθέσει έφεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά τον Stone, η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής του για την τελεσίδικη καταδίκη του θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου. Με βάση τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 50 ετών. Ωστόσο, η Washington Post ανέφερε ότι o Stone, χάρη πρότερου έντιμου βίου, πιθανότατα θα εκτίσει μικρότερη ποινή.

Από τη μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει πολλάκις χαρακτηρίσει την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 “σκευωρία” και “κυνήγι μαγισσών”. Μάλιστα, λίγο μετά την καταδίκη του Stone, επιτέθηκε μέσω ανάρτησής του στο Twitter κατά της Χίλαρι Κλίντον και του Τζέιμς Κόμεϊ γράφοντας ότι και αυτοί είπαν ψεύτες -όπως και αρκετοί ακόμη πρώην και υφιστάμενοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στους οποίους επιτέθηκε- κάνοντας λόγο “για δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Σημειώνεται ότι ο Stone είναι ο τελευταίος που έχει κατηγορηθεί από τον Μάλερ στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Stone συνελήφθη μετά από επιδρομή του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα, στις 24 Ιανουαρίου.

Συνολικά, από τα στοιχεία που αποκάλυψε η έρευνα Μάλερ έχουν καταδικαστεί ή κατηγορηθεί συνολικά 34 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τον Stone σημειώνεται ότι συμμετείχε στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ ως σύμβουλος. Επισήμως αποσύρθηκε από την εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου το 2015, ωστόσο συνέχισε να παρέχει τις συμβουλές του. Ο Stone κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στην υπόθεση διαρροής emails της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών που υπέκλεψαν οι Ρώσοι στον ιστότοπο Wilileaks. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Stone επικοινώνησε με τον Τραμπ μερικές ώρες αφότου η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα Ρώσων χάκερς. Ο Stone ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα δουλεύοντας για ένα διάστημα για λογαριασμό του Richard Nixon.

 

Πηγή: Forbes