Συνεχίζονται για 11η μέρα οι διαδηλώσεις στο Ιράν, ύστερα από το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί επειδή δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της.

Οι διαδηλώσεις για τον θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί συνεχίζονται, με τις γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους, να χορεύουν στους δρόμους και να εναντιώνονται κατά της υποχρεωτικής χρήσης της χιτζάμπ στο Ιράν.

Περισσότεροι από 76 νεκροί στο Ιράν

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε 14 επαρχίες της χώρας», αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά» περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

Η ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε αρκετά «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών». Τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν έχουν μεταδώσει ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στις διαδηλώσεις φτάνει τους 41.

Ο πρόεδρος του Ιράν αμείλικτος ενάντια στους διαδηλωτές

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει το περασμένο Σάββατο από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού»

Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που πέθανε η Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «φορούσε ανάρμοστα ρούχα».

Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους περίπου 100 πόλεων διαμαρτυρόμενος για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς, αν και οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων.

Περισσότερες από 700 συλλήψεις μόνο σε μια επαρχία του Ιράν

Οι Αρχές αρνούνται ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν. Όμως έκτοτε οργισμένοι Ιρανοί βγαίνουν κάθε βράδυ στους δρόμους πόλεων για να διαμαρτυρηθούν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ ότι «παρεμβαίνουν στις εσωτερικές, ιρανικές υποθέσεις και στηρίζουν τους ταραξίες με προκλητικό τρόπο».

Από την αρχή των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο σε μία επαρχία στο βόρειο Ιράν, η οποία δίνει επίσημο απολογισμό, αλλά αναμφίβολα ο αριθμός των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για 17 συλλήψεις δημοσιογράφων.

Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας

H Νασίμπε Σαμσάι, Ιρανή που ζει στην Τουρκία, έγινε διάσημη όταν έκοψε τα μαλλιά της έξω από το ιρανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και καταγράφηκε σε φωτογραφία που έγινε viral, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την «Αστυνομία Ηθών» στο Ιράν.

Η Σαμσάι, αρχιτέκτονας, ζωγράφος, σχεδιάστρια και ακτιβίστρια, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικής μαντίλας για τις γυναίκες στο Ιράν και αναγκάστηκε να φύγει παράνομα από το Ιράν για την Τουρκία, όπου κρατήθηκε για έξι μήνες και μετά ζήτησε άσυλο από τα Ηνωμένα Έθνη.

iefimerida.gr