To Top
04:49 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Η εμπειρία με τα τ/κ ΜΜΕ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣMEDIA Η εμπειρία με τα τ/κ ΜΜΕ
  01 Ιανουαρίου 2018, 7:18 μμ  

Μια επαγγελματική πρόκληση για μένα ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε η Ένωση Συντακτών Κύπρου στον δημοσιογραφικό κόσμο για συμμετοχή νεαρών δημοσιογράφων σε ένα δικοινοτικό πρόγραμμα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου μαζί με την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή ένωση βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για το πρότζεκτ «Διάλογος για την Κύπρο», με πρόταση για ανταλλαγή δημοσιογράφων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και εργασία για μια εβδομάδα σε αντίστοιχο ΜΜΕ της άλλης κοινότητας. Εφτά δημοσιογράφοι από τις ελεύθερες περιοχές δηλώσαμε συμμετοχή και επιλεχθήκαμε για να δουλέψουμε για μια εβδομάδα σε ένα τουρκοκυπριακό μέσο. Αντίστοιχα, εφτά Τουρκοκύπριοι επισκέφτηκαν εκδοτικούς ομίλους στις ελεύθερες περιοχές. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη επισκέφτηκα την εφημερίδα «Kibris» με στόχο να δω τον τρόπο που σκέφτονται και εργάζονται οι Τουρκοκύπριοι συνάδελφοι.

Ο όμιλος της Kibris είναι ένας από τους μεγαλύτερους στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας. Εργάζονται πέραν των 180 ατόμων στον όμιλο που διαθέτει πέραν της τουρκόγλωσσης εφημερίδας Kibris, τηλεοπτικό (kibris tv) και ραδιοφωνικό σταθμό, αγγλόγλωσση εφημερίδα (Cyprus Today), οικονομικό έντυπο και ιστοσελίδες. 

Πολύ φιλικοί, από την πρώτη στιγμή, με ξενάγησαν στον όμιλο και στο τυπογραφείο της εφημερίδας. Πολλές συζητήσεις έγιναν με τη δημοσιογραφική ομάδα αλλά και τους αρχισυντάκτες για το μέλλον των εντύπων καθώς οι διαφημίσεις μετατοπίζονται στο ίντερνετ, ενώ οι πωλήσεις των εφημερίδων μειώνονται. Τα οικονομικά μέσα που έχουν είναι περιορισμένα για να δοθούν σε μισθούς, υπερωρίες ή βάρδιες, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι εργάζονται με όση δύναμη μπορούν για να βγαίνει ποιοτική δουλειά. 

Τα τουρκοκυπριακά μέσα βιώνουν τον ανταγωνισμό από την τουρκική αγορά και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα από την Τουρκία που αντλούν μεγάλο μερίδιο διαφημίσεων.

Πολλή σημασία δίνεται και στον ελληνοκυπριακό τύπο και τα πρώτα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Το κοινωνικό ρεπορτάζ είναι πρώτης γραμμής και ειδικότερα δίνεται πολύ έμφαση σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης.

Οι ιστοσελίδες και γενικά οι εφημερίδες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα και έχουν πολλούς φωτορεπόρτερ στους δρόμους. Επίσης, το δικαστικό ρεπορτάζ έχει δυναμική και οι φωτογράφοι δεν διστάζουν να φωτογραφίζουν ακόμη και υπόπτους που πηγαίνουν στο δικαστήριο ή μόλις έχουν συλληφθεί. Μάλιστα, οι φωτογραφίες τους μπαίνουν αρετουσάριστες με τα πρόσωπά τους να φαίνονται. Φωτογραφίες επίσης δημοσιεύονται από το πιο μικρό δυστύχημα ή ατύχημα που θα γίνει στους δρόμους. Οι κηδείες προσώπων ή τα ετήσια μνημόσυνα μπαίνουν ολοσέλιδες στις εφημερίδες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι τις βάζουν και διαδικτυακά καθώς πολλοί έχουν συγγενείς στο εξωτερικό. 

Τεστ ποιότητας για τις φάρμες 

Πέρα από την φιλοξενία στην Kibris, είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων ο οποίος μου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κατοχύρωση του χαλουμιού και την υιοθέτηση υψηλότερων προτύπων υγιεινής. Όπως μου εξήγησε, κλιμάκιο διεθνούς οργανισμού επιβλέπει τις διαδικασίες που εφαρμόζουν οι παραγωγοί του χαλουμιού στα κατεχόμενα και αισιοδοξούν ότι τους επόμενους μήνες θα πάρουν το πράσινο φως για την ποιότητα των φάρμων που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή εκβιομηχανίζονται πολλές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι ερίζουν με τους αγελαδοτρόφους για την ποσόστωση του χαλουμιού και για τις επιχορηγήσεις που δίνονται. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στον ελληνοκυπριακό αντίστοιχο σύνδεσμο ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα τους μέχρι να εγκριθεί ο φάκελος για το χαλλούμι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.