Μέχρι και για την αγορά ενός οροφοδιαμερίσματος σε πύργο, αξίας €14.5 εκατ., έγινε χρήση του… κοινωνικού μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ 5%, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ένδειξη της μεγάλης κατάχρησης που έγινε.

 Η εν λόγω πράξη, όπως και εκατοντάδες άλλες, είναι ξεκάθαρο πως είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες, στο πλαίσιο όμως μιας κοινωνικής πολιτικής. Λόγω του ξηλώματος της σχετικής κυπριακής νομοθεσίας το 2016, το πεδίο εφαρμογής του νόμου ήταν και παραμένει πολύ πιο ευρύ, με συνέπεια να αντιδράσει η Κομισιόν και να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΦΠΑ στα ακίνητα: Ίσως ζητήσει πίσω τα 204 εκατ. η ΕΕ

Με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς στην Κύπρο, είτε μια κατοικία είναι 200 τετραγωνικά μέτρα  (τ.μ.) είτε 1000 τ.μ, για τα πρώτα 200 τ.μ. -και ανεξαρτήτως αξίας- ο αγοραστής πληρώνει μειωμένη φορολογία!

Κραυγαλέες περιπτώσεις

 – Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο αγοραστής του χλιδάτου διαμερίσματος των €14.5 εκατ., συνολικού εμβαδού 555 τ.μ., πλήρωσε €2 εκατ. ΦΠΑ, ενώ το κράτος απώλεσε €732 χιλ., λόγω της εφαρμογής του «κοινωνικού μέτρου».

 – Σε άλλη περίπτωση, επενδυτής αγόρασε διαμέρισμα 339 τ.μ στην τιμή των €5 εκατ. Λόγω του μειωμένου ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τ.μ., χάθηκαν δημόσια έσοδα €360 χιλ., ενώ για τα υπόλοιπα 189 τ.μ, ο αγοραστής πλήρωσε ΦΠΑ αξίας €590 χιλιάδων. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα πωλήθηκε στο μεταξύ και το όφελος από τον μειωμένο ΦΠΑ επιστράφηκε στη Δημοκρατία. Σύμφωνα με την Ελεγκτική, είναι η τρίτη φορά που ο επενδυτής αιτήθηκε και έτυχε έγκρισης για μειωμένο ΦΠΑ! Μάλιστα, και τις τρεις φορές εκ των υστέρων ακύρωνε την πράξη…

 – Για την αγορά άλλου διαμερίσματος, πάλι σε πύργο, αξίας €4.7 εκατ., εμβαδού 169 τ.μ., ο επενδυτής πλήρωσε μόνο 5% ΦΠΑ. Ο αγοραστής κατέβαλε ΦΠΑ €237.656, ενώ το κράτος έχασε ποσό €665.438.

 – Για την αγορά έπαυλης 230 τ.μ. στη μαρίνα Λεμεσού, καταβλήθηκε ποσό €4.5 εκατ. Ο αγοραστής πλήρωσε ΦΠΑ €311 χιλ. και το κράτος έχασε €554.713.

Υπενθυμίζεται πως μέσω της κατάχρησης της Οδηγίας της ΕΕ, επωφελήθηκαν συνολικά 1.298 επενδυτές, που αγόρασαν ακίνητα αξίας της τάξης του €1.6 δισ., ενώ η συνολική απώλεια εσόδων για το κράτος ήταν τουλάχιστο €204 εκατ.

Δεν υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου για αποτροπή της κατάχρησης του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ. Ειδικότερα, 115 επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα πληρώνοντας μειωμένο ΦΠΑ, εξασφάλισαν κατοικίες με αξία κάτω των €500 χιλ., ποσό που έθετε ως κατώτατο όριο το επενδυτικό πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, από τις περιπτώσεις μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που συσχετίστηκαν με το ΚΕΠ, εντοπίστηκαν 88 εγγραφές που αφορούσαν το ίδιο όνομα επενδυτή (44 επενδυτές), οι οποίοι αιτήθηκαν και εγκρίθηκαν δύο φορές. Επίσης, εντοπίστηκαν 28 εγγραφές (14 επενδυτές) για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις τόσο από τον επενδυτή όσο και από πρόσωπα με ίδιο όνομα με τη/τον σύζυγό του/της. Από έρευνα  στους φακέλους του Τμήματος Φορολογίας (συνολικά 116 φάκελοι – 58 περιπτώσεις), η Ελεγκτική διαπίστωσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υποβλήθηκε δεύτερη αίτηση του ιδίου προσώπου, ή συζύγου.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

Έτρωγαν χωρίς σταματημό

Όσο διαβάζει κάποιος την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τόσο περισσότερο εξοργίζεται. Για κάποιον που τα διαβάζει πρώτη φορά τού προκαλείται έκπληξη, για αυτούς που προέβησαν σε αυτές τις πράξεις και για άλλους που τις ενέκριναν ήταν γνωστό προ πολλού το φαγοπότι που στήθηκε. Όσο περισσότερο έβαζαν κάποιοι το δάκτυλο τους στο μέλι, τόσο περισσότερο γλυκαίνονταν. Συνεχώς ήθελαν περισσότερα. Εις βάρος του κράτους και των σωστών πολιτών, κέρδισαν εκατομμύρια. Εάν κάποιος ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής το 2016, φαίνονται ξεκάθαρα οι λόγοι αλλά και ποιοι επωφελήθηκαν όταν άλλαξε τότε η νομοθεσία για τον μειωμένο ΦΠΑ. Θα τιμωρηθεί κανείς αυτή τη φορά;