Το μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες εκποιήσεις οικιών, στέλνει εκ νέου ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, Παύλος Ιωάννου.

Με αιτιολογημένη απόφασή του, ο κ. Ιωάννου έθεσε φραγμό σε διαδικασία που δρομολογήθηκε από χρηματοπιστωτικό οργανισμό για εκποίηση πρώτης κατοικίας, η οποία προγραμματιζόταν για τον προσεχή Αύγουστο. Στην απόφασή του ο Επίτροπος σημειώνει ότι «στοιχειοθετείται πλήρως το υποβληθέν παράπονο» του πολίτη, ενώ καλεί την τράπεζα, όπου είναι υποθηκευμένη η επίμαχη οικία έναντι του προβληματικού δανείου, «όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την άμεση και άνευ όρων ακύρωση της προγραμματισμένης εκποίησης για τις 10/08/2022 και παραμερισμό των αποσταλεισών επιστολών».

Η προαναφερθείσα ετυμηγορία του κ. Ιωάννου έχει ημερομηνία 24/05/2022, ενώ όπως πληροφορούμαστε μια εβδομάδα αργότερα (31/05), το τραπεζικό ίδρυμα ενημέρωσε με επιστολή του το ενδιαφερόμενο μέρος για τη συμμόρφωσή του.

Ο δικαιωθείς –πλέον– παραπονούμενος είχε προσφύγει στις 9 Μαΐου στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε παράνομη διαδικασία εκποίησης ακινήτου, το οποίο αποτελεί εξασφάλιση σε δάνειο.

Όπως εξηγούσε μέσω των δικηγόρων του, στις 5/11/2019 είχε υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο «Σχέδιο Εστία». Το Υπουργείο Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με επιστολή του ενάμιση χρόνο αργότερα (14/06/2021) απέρριψε το εν λόγω αίτημα αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον ενδιαφερόμενο. Ο τελευταίος μετά από λίγες ημέρες (23/06/2021) υπέβαλε ένσταση στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο μέχρι και τα τέλη του περασμένου Μαΐου δεν είχε τοποθετηθεί σχετικά.Στην τεκμηριωμένη ετυμηγορία του ο κ. Ιωάννου καταγράφει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για εξέταση του παραπόνου, ενώ αναλύει και τις νομικές πτυχές της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα γίνεται επίκληση και σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 5 Απριλίου του 2022. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της δικαστικής ετυμηγορίας: «Το σχέδιο “Εστία” προβλέπει ότι η συμμετέχουσα (ήτοι εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων) που θα υπογράψει το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης με την κυβέρνηση δεν θα προβεί σε λήψη νομικών μέτρων για πιστωτικές διευκολύνσεις που εξασφαλίζονται από “Κύρια Κατοικία” για την οποία εκκρεμεί ενώπιόν της προς εξέταση αίτηση για ένταξη στο σχέδιο “Εστία” ή θα αναστέλλει οποιαδήποτε νομικά μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη που αφορούν πιστωτικές διευκολύνσεις που εντάσσονται στο σχέδιο εφόσον οι οφειλέτες τηρούν τις απορρέουσες από το σχέδιο υποχρεώσεις τους».