Η Ανάσταση μπορεί να πέρασε αλλά για τους Κύπριους, ειδικά εκείνους οι οποίοι ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ο Γολγοθάς εξαιτίας της ακρίβειας, που τσακίζει πλέον κόκαλα, συνεχίζεται. Μάλιστα, οι ενδείξεις είναι άκρως καταθλιπτικές, αφού από τη μια το ράλι των αυξήσεων προβλέπεται να συνεχιστεί για πολύ ακόμη και από την άλλη, οι κυβερνώντες εμφανίζονται παντελώς αδιάφοροι! Η νέα γροθιά στο στομάχι ήρθε από την Eurostat, η οποία εκτοξεύει τον πληθωρισμό στην Κύπρο για το μήνα Απρίλιο στο δυσθεώρητο 8,6%, συγκριτικά με το –ήδη επώδυνο- 6,2% τον Μάρτιο, 5,8% τον Φεβρουάριο, 5% τον Ιανουάριο, ενώ τον Απρίλιο του 2021 περιοριζόταν μόλις στο 1,2%! Η νέα γροθιά, μάλιστα, θα αποδειχτεί ακόμη ισχυρότερη τις επόμενες μέρες όταν η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου ανακοινώσει το δικό της δείκτη τιμών καταναλωτή, αφού βάσει του τρόπου της δικής της στάθμισης, εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί σε ποσοστό λίγο πιο κάτω από το 10%!

 

Την ώρα που αυτοί οι αριθμοί απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά με ασφυξία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλά για «πολυεπίπεδες προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων» και για αφορισμούς του ΑΚΕΛ. Αδυνατώντας να αντιληφθούμε τις «πολυεπίπεδες προσπάθειες», υποδεικνύουμε στον κ. Πελεκάνο ότι ενώ ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Απρίλιο σε 7,5% από 7,4% τον Μάρτιο, στην Κύπρο εκτοξεύθηκε από το 6,2% τον Μάρτιο σε 8,6%! Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη μετά από εκείνες στην Εσθονία και στη Μάλτα!

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η ακρίβεια στην Κύπρο οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 31,9% (στοιχεία Μαρτίου), της βενζίνης κατά 22,6% και του πετρελαίου κίνησης κατά 33,5%. Ειδικά η αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη κατά το δεύτερο μισό του 2021 μετά από εκείνες στην Εσθονία και την Σουηδία.

 

Είναι ευλόγως κατανοητό ότι το κόστος από αυτή τη γιγάντωση του πληθωρισμού στην Κύπρο το πληρώνουν ως το επί το πλείστον οι μεσαίες και χαμηλά αμειβόμενες εισοδηματικές τάξεις. Αυτό το διατυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Εξηγεί ότι το φτωχότερο 20% των πολιτών δαπανά το 84% των εισοδημάτων του για κάλυψη των βασικών αναγκών. Πρόκειται, όπως διευκρινίζει, για πολίτες με εισοδήματα γύρω στις 11.140 ευρώ το χρόνο, από τα οποία ξοδεύουν 9.330 ευρώ για τις βασικές ανάγκες τους. Αντιθέτως, το πλουσιότερο 20% των πολιτών δαπανά μόλις το 19% των εισοδημάτων για τις βασικές ανάγκες. Δηλαδή, άνθρωποι με εισοδήματα γύρω στις 65.000 ευρώ το χρόνο δαπανούν περίπου 12.300 ευρώ το χρόνο για τις βασικές τους ανάγκες.

 

Το ζητούμενο βεβαίως, δεν είναι τι ισχύει στις πλουσιότερες εισοδηματικές τάξεις αλλά πώς πρέπει να στηριχτούν οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Οι αριθμοί αντανακλούν την οικτρή πραγματικότητα, που καμία σχέση έχει με τις θεωρίες τις οποίες αναπτύσσουν οι πολιτικοί. Ένα απλό και άκρως διαφωτιστικό παράδειγμα: Ο πληθωρισμός 8,6% τον Απρίλιο στην Κύπρο σημαίνει στην πράξη ότι η αγοραστική δύναμη ενός πολίτη με εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα μειώνεται ουσιαστικά σε 914 ευρώ, αφού τα 86 κάνουν φτερά και χάνονται λόγω του πληθωρισμού. Τουτέστιν, όταν καλείται να δαπανήσει το 84% των εισοδημάτων του για τις βασικές του ανάγκες, σημαίνει ότι θα δαπανήσει 767.76 ευρώ. Άρα του απομένουν 146.24 ευρώ για όλο το μήνα για ό,τι άλλο θα χρειαστεί. Δηλαδή, 4.87 ευρώ την ημέρα!

 

Το πλέον εξοργιστικό μπροστά σε αυτή την απείρως θλιβερή εικόνα την οποία αντιμετωπίζουν οι περίπου 200.000 άνθρωποι στον τόπο μας, οι οποίοι είτε ζουν στη φτώχεια είτε βρίσκονται υπό την απειλή της, είναι να ακούς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «οι κοινωνικοί δείκτες καταγράφουν σημαντικότατη βελτίωση τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύουν πως ακόμη και οι πιο ευάλωτοι από τους συμπολίτες μας είναι κατά πολύ λιγότεροι». Απαντούν στο ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντάς του ότι το 2013 παρέδωσε εικόνες με ουρές ανθρώπων στα κοινωνικά παντοπωλεία. Τόση είναι η πολιτική μυωπία τους. Την ώρα, που χιλιάδες άνθρωποι αδυνατούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους, αυτοί θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι τι λέει το ΑΚΕΛ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Την ώρα, που χιλιάδες άνθρωποι μετράνε σεντ-σεντ τα χρήματά τους για να μπορέσουν να διαθέτουν έστω και μερικό φαγητό όλο το μήνα, αυτοί μιλάνε για εικόνες του 2013!

 

Το θέμα, δυστυχώς, έχει προσλάβει εξαιρετικά επώδυνες διαστάσεις! Ένα γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνει κάποιος, θα βρει ένα σωρό περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν στα ταμεία μιας υπεραγοράς και δεν τους αρκούσαν τα χρήματα για τα ελάχιστα φαγώσιμα που πήραν. Ευτυχώς, που ακόμη η πλειονότητα αυτού του λαού διαθέτει ευαισθησία. Πολλοί άνθρωποι που βλέπουν τέτοια περιστατικά, αντιδρούν αμέσως και καλύπτουν τις ανάγκες των συνανθρώπων τους.

 

Η Κυβέρνηση, όμως, πότε θα επιδείξει στοιχειώδη ευαισθησία; Το υπουργείο Ενέργειας συνεχίζει με προκλητικό τρόπο να κωφεύει στις εκκλήσεις για πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα, επικαλούμενο νομικίστικες προφάσεις. Μας είναι αδιάφορο το πώς θα το κάνουν. Όταν θέλουν βρίσκουν τρόπους! Ας δουν πώς υπεύθυνες κυβερνήσεις αντιδρούν στο εξωτερικό. Η Ιαπωνία για παράδειγμα ανακοίνωσε πακέτο 48 δισ. δολαρίων για αντιμετώπιση της ακρίβειας και στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα. Ανάμεσα στα μέτρα η καταβολή 368 ευρώ σε μετρητά ανά παιδί σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, η επιδότηση καυσίμων και η επέκταση ενός προγράμματος δανείων με μηδενικό επιτόκιο.

 

Σαφώς και δεν αναμένουμε τέτοια μέτρα στην Κύπρο. Αναμένουμε, όμως, μέτρα! Διότι στα σαλόνια στα οποία κυκλοφορούν οι κυβερνώντες δεν βλέπουν τη φτώχεια. Ας πάνε σε μια συνοικιακή αγορά, όμως, να δουν την οικτρή πραγματικότητα!