Έργα Μέντελσον και Μπραμς σε ένα πρόγραμμα από τον κόσμο του μουσικού Ρομαντισμού παρουσιάζει στις 27 και 28 Ιανουαρίου η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε μια σειρά συναυλιών σε Λευκωσία και Λεμεσό στην οποία παραδίδει την μπαγκέτα στον Γαλλορώσο βιολονίστα και μαέστρο Φεντόρ Ρούντιν.  

Η συναυλία θα ξεκινήσει με την υποβλητική Εισαγωγή από το συμφωνικό ποίημα «Εβρίδες» του Μέντελσον η οποία απεικονίζει μουσικά εικόνες, αισθήσεις και συναισθήματα του συνθέτη κατά το ταξίδι του στο αρχιπελάγος των Εβρίδων στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1830 στη Ρώμη, ενώ η πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου του 1832 από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λονδίνου. 

Ο καταξιωμένος βιρτουόζος, εξάρχων της Ορχήστρας της Κρατικής Όπερας και της Φιλαρμονικής της Βιέννης, θα ερμηνεύσει ενώ ταυτόχρονα θα διευθύνει το εντυπωσιακά δραματικό και δεξιοτεχνικό «Κοντσέρτο για βιολί σε Ρε μείζονα» του Γιόχανες Μπραμς. 

Για το φινάλε της συναυλίας παρουσιάζεται ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Μέντελσον, η «Συμφωνία αρ. 5» («Μεταρρυθμιστική»), την οποία ο συνθέτης οραματίστηκε ως εορτασμό του θριάμβου του Προτεσταντισμού.

Συναυλίες

  • 27/1, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 8.30μ.μ. 22463144, cyso.org.cy
  • 28/1, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 8.30μ.μ. 25377277, pattihio.com.cy

 

Ο Φεντόρ Ρούντιν

Η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt-Anzeiger τον έχει χαρακτηρίσει «Μια λαμπρή επίδειξη βιολιστικής τέχνης». Ο Γαλλορώσος βιολονίστας και μαέστρος Φεντόρ Ρούντιν έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πιο ξεχωριστούς και πολυσχιδείς καλλιτέχνες της σύγχρονης γενιάς. Γεννημένος στη Μόσχα το 1992, ως εγγονός του διάσημου πρωτοπόρου Ρώσου συνθέτη Έντισον Ντενίσοφ, μεγάλωσε στο Παρίσι και ακολούθως σπούδασε βιολί στην Κολωνία, το Σάλτσμπουργκ και το Γκράτζ με καθηγητές τους Ζάχαρ Μπρον, Πιέρ Αμογιάλ και Μπόρις Κουσνίρ. Το 2021 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διεύθυνση στη Βιέννη με τους Σιμεόν Πιρόνκοφ και Βλαντίμιρ Κιράτζιεφ.

Οι κυριότερες εμφανίσεις του στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν περιλαμβάνουν ντεμπούτα με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νορβηγίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπόρνμουθ, τη Συμφωνική του τηλεοπτικού δικτύου SWR, καθώς και τις Ορχήστρες Δωματίου της Πράγας και της Γερμανίας στην αίθουσα Philharmonie του Βερολίνου.

Μαζί με τον τακτικό του συνεργάτη πιανίστα Μπόρις Κουσνεζόβ θα περιοδεύσει στην Ιαπωνία, ενώ διάφορα προγράμματα μουσικής δωματίου θα τον ταξιδεύσουν στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Ταλίν, το Φεστιβάλ Μουσικής της Κάσσελ, την Κύπρο και το Konzertverein του Ίνγκολσταντ. Ως μαέστρος, ο Ρούντιν θα διευθύνει την Ορχήστρα Μότσαρτ Βιέννης σε μία περιοδεία στην Ελβετία και θα παρουσιαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων των Ουραλίων και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Προηγούμενες σόλο εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φημισμένες αίθουσες συναυλιών όπως τα Carnegie Hall Νέας Υόρκης, Konzerthaus Βερολίνου, Philharmonie Παρισιού, Musikverein Βιέννης και Tonhalle Ζυρίχης. Έχει παίξει με φημισμένες ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλείας, η Ορχήστρα Δωματίου Παρισιού και η Ορχήστρα Δωματίου Μονάχου, ενώ συνεργάζεται τακτικά με μαέστρους όπως οι Βλαντίμιρ Γιουρόβσκι, Ντάρελ Ανγκ, Λορέντσο Βιότι και Κριστόφ Πόπεν. Ως μαέστρος, έχει διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Βιέννης, τη Συμφωνική της Πετρομπράς (Ρίο ντε Τζανέιρο), το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής Μόσχας και την Ορχήστρα της Όπερας του Στετίνου (Πολωνία), ανάμεσα σε άλλες.

Είναι ακτικός προσκεκλημένος σε μερικά από τα πιο ξακουστά μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο, όπως το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και το Φεστιβάλ Μουσικής Σλέσβιγκ-Χόλσταïν. Ως εξάρχων της Ορχήστρας της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και της Φιλαρμονικής της Βιέννης, έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι Ρικάρντο Μούτι, Κρίστιαν Τίλεμαν, Ζούμπιν  Μέχτα και Άντρις Νέλσονς.

Ο Ρούντιν παίζει πάνω σε ένα βιολί κατασκευής Λορέντσο Στοριόνι (Κρεμόνα, 1779) που ανήκει στο Γερμανικό Ταμείο Μουσικών Οργάνων (German Musical Instrument Fund), με τη γενναιόδωρη χορηγία του Γερμανικού Ιδρύματος για τη Μουσική Ζωή στο Αμβούργο.