Δύο νέοι πύργοι προτείνονται να ανεγερθούν στην περιοχή του Πύργου στη Λεμεσό, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν εγκριθεί και άρχισαν να υλοποιούνται μεγάλες αναπτύξεις, το ξενοδοχειακό – παραθεριστικό συγκρότημα Park Tower (στο χώρο του Parklane), αλλά και το έργο Oxlet Planetvision (Sofitel Resort & Residences) που αποτελεί μια νέα ανάπτυξη μικτής χρήσης στη Λεμεσό. Η λειτουργία του προτεινόμενου έργου θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της με τη δημιουργία εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας, σπα και χώρους πρασίνου.
 
Η Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την κατασκευή και λειτουργία του Zaria Development στην κοινότητα Πύργου της Επαρχίας Λεμεσού έχει κατατεθεί ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής για εξέταση. Η γη που θα αναπτυχθεί το έργο ανήκει στον ρωσικό συμφερόντων όμιλο Allea. Ο όμιλος αγόρασε την παραθαλάσσια γη 80 σκάλων από την Ελληνική Τράπεζα, μετά από αναδιάρθρωση του χρέους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το ακίνητο είχε εγγραφεί στη θυγατρική της τράπεζας, Anolia Holdings, και τελικά πωλήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών έναντι €40 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι η ρωσική πλέον εταιρεία Anolia, έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία δύο πύργων, τα Zaria Development, 18 και 16 ορόφων. Η περιβαλλοντική μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρεία Νικολαΐδης και Συνεργάτες Ε.Π.Ε.
 
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται σε απόσταση 3km νότια από τον πυρήνα της Κοινότητας Πύργου και 15km από τον πυρήνα της πόλης της Λεμεσού. Ανατολικά του έργου σε απόσταση 500 m περίπου βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός (ΑΗΚ) της Μονής. Νοτιοδυτικά του έργου σε απόσταση περίπου 1km βρίσκεται η ιδιωτική μαρίνα St Raphael. Επίσης, στην περιοχή κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες και διάφορα οικιστικά και τουριστικά συγκροτήματα. Γενικά, η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα ανεπτυγμένη με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένα επίπεδα θορύβου, να υπάρχει απουσία πανίδας και σημαντικών ειδών και ποσοτήτων χλωρίδας.
 
 
Κατά την επίσκεψή των συμβούλων μελετητών στην Άμεση Περιοχή Μελέτης του έργου φαίνεται ότι δεν υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία για την ύπαρξη αρχαιοτήτων ούτε υφίστανται σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Εντούτοις, έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στο Τμήμα Αρχαιοτήτων με την οποία ενημερώνεται για την πρόθεση του εργοδότη για την υλοποίηση της ανάπτυξης. Οι απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τις επιπτώσεις και τα προτεινόμενα μέτρα, σχετικά με την εξεύρεση και προστασία των αρχαιοτήτων εντός των τεμαχίων, κατατέθηκαν γραπτώς τον περασμένο Ιανουάριο και σύμφωνα με αυτές σε κάποια τεμάχια φαίνεται να υπάρχουν αρχαίοι τάφοι και πριν από οποιανδήποτε ανάπτυξη θα πρέπει να διενεργηθεί ανασκαφική έρευνα στα σημεία που υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη τάφων.
 
To προτεινόμενο έργο αποτελείται από δύο οικιστικά κτήρια (18 και 16 ορόφων) 75 διαμερισμάτων συνολικά, τα οποία διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή, παιδότοπους, γυμναστήριο και χώρους πρασίνου. Συγκεκριμένα οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Block Α (Δυτικό κτίριο), το οποίο διαθέτει 41 διαμερίσματα με 18 οικιστικούς ορόφους. Το ύψος του κτηρίου είναι 76m από τη βάση του ισογείου (119m από τη Μέση Στάθμη της Θάλασσας) . Βlock Β (Ανατολικό κτίριο), το οποίο διαθέτει 34 διαμερίσματα με 16 οικιστικούς ορόφους. Το ύψος του κτηρίου είναι 68m από τη βάση του ισογείου (111m από τη Μέση Στάθμη της Θάλασσας).
 
 
Οι υπόγειοι χώροι των κτηρίων περιλαμβάνουν αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης για τους κατοίκους (162 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων 3 χώροι είναι για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), εσωτερική κολυμβητική δεξαμενή, spa, παιδότοπο, γραφεία διαχείρισης και συντήρησης και αποδυτήρια. Επίσης, το ισόγειο περιλαμβάνει το χώρο υποδοχής, lobbies, χώρους αναμονής και γυμναστήριο.
 
Στο μεσοπάτωμα του Block B υπάρχουν μικροί χώροι για βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο και στο Block A υπάρχει κοινόχρηστος χώρος ξεκούρασης/ αναμονής.
 
Τα 75 διαμερίσματα χωρίζονται σε 5 διαφορετικούς τύπους με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 14 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, 29 διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 22 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, 8 penthouses, και 2 executive penthouses.
 
Επιπρόσθετα, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει 18 θέσεις στάθμευσης οχημάτων στον ισόγειο εξωτερικό χώρο. Οι θέσεις αυτές θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τους επισκέπτες. Εννιά θέσεις θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ. Επίσης, έχει σχεδιαστεί χώρος στάθμευσης για ποδήλατα.
 
Επιπτώσεις από την υλοποίηση
 
Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτιμώνται μικρές, βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες, καθώς στην ευρύτερη περιοχή μελέτης υπάρχουν παρόμοιες αναπτύξεις όπως ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες, οι οποίες έχουν διαφοροποιήσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης.
 
Οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την κατασκευή του έργου είναι: Αύξηση των επιπέδων θορύβου και σκόνης, λόγω της λειτουργίας των μηχανημάτων και οχημάτων του εργοταξίου και κυρίως λόγω των χωματουργικών εργασιών. Δημιουργία στερεών αποβλήτων, όπως απόβλητα συσκευασιών, μπάζα, αδρανή υλικά, αστικά απορρίμματα κ.α. Δημιουργία μικρού όγκου υγρών αποβλήτων από τους εργαζόμενους του εργοταξίου.
 
Οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου είναι: Δημιουργία στερεών αποβλήτων από τα άτομα που διαμένουν στο κτήριο και από τους επισκέπτες του κτηρίου. Αύξηση της ζήτησης ενέργειας και νερού. Μικρή αύξηση των επιπέδων θορύβου στην περιοχή μελέτης, λόγω αύξησης της οδικής κυκλοφορίας, της ανθρώπινης επισκεψιμότητας και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.