Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εξαγγέλλει την πραγματοποίηση του 23ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος, στις 11-14 Ιουνίου του 2020. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Συνέδριο, ως το ανώτατο σώμα του ΑΚΕΛ, αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην πορεία του Κόμματος. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλη την Κύπρο, το Συνέδριο ανασκοπεί την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση του τόπου μας και τις διεθνείς εξελίξεις. Αξιολογεί κριτικά και αυτοκριτικά τη δράση του ΑΚΕΛ σε όλα τα επίπεδα και διαμορφώνει τις κατευθύνσεις και τις θέσεις του Κόμματος για τα επόμενα χρόνια. Εκλέγει τη νέα Κεντρική Επιτροπή και την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου που θα καθοδηγούν το Κόμμα για την επόμενη πενταετία.
 
Στην 95χρονη Ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, τα Συνέδρια αποτέλεσαν ιστορικά και καθοριστικά ορόσημα για την πορεία του Κόμματος και της Αριστεράς στην Κύπρο. Για την πρωταγωνιστική συμβολή του ΑΚΕΛ στην πάλη του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία και ειρήνη, στους αγώνες των εργαζομένων για τα δίκαια και τα δικαιώματά τους.
 
Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι το 23ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε μια εποχή κρίσιμη από κάθε άποψη.
 
Ολόκληρος ο κόσμος, η Ευρώπη και η γειτονιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο βράζουν από τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις και τους κινδύνους. H κλιματική αλλαγή και η οικολογική καταστροφή απειλεί τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.
 
Στην Κύπρο, η οριστική διχοτόμηση είναι προ των πυλών και η πατρίδα μας απειλείται με νέες επικίνδυνες περιπέτειες. Ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση βρίσκεται σε οριακό και κομβικό σημείο. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι και οι νέοι του τόπου υφίστανται ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα στο βιοτικό τους επίπεδο, στις συνθήκες ζωής και δουλειάς. Λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα που κτίστηκαν με θυσίες και αγώνες κατεδαφίζονται από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη. Οι νέοι του τόπου ασφυκτιούν από τα κατεστημένα διαφθοράς και σήψης, το συντηρητισμό, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της εξουσίας. Η πολιτεία και η κοινωνία της Κύπρου χρειάζονται βαθιές ριζοσπαστικές προοδευτικές τομές. Όλα βοούν ότι ο τόπος αξίζει και χρειάζεται μια πραγματική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, αρχίζοντας με μια προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της Κύπρου που θα σημάνει απαλλαγή από τη δεξιά και τις πολιτικές της.
 
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το Συνέδριο του ΑΚΕΛ καλείται να δώσει απαντήσεις. Πώς γίνεται καλύτερο και πιο αποτελεσματικό στην παρουσία και την παρέμβασή του μέσα στην κοινωνία; Πώς ενδυναμώνει το ΑΚΕΛ την ιδεολογικοπολιτική του φυσιογνωμία και συνεχίζει να πρωτοπορεί στους αγώνες της εργατικής τάξης και ολόκληρου του εργαζόμενου λαού; Πώς αναβαθμίζει την παρέμβασή του στο Κυπριακό για λύση και επανένωση, για ενίσχυση της επαναπροσέγγισης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ; Πώς επεξεργάζεται περαιτέρω και προωθεί τις θέσεις του για την οικονομία, τα εργασιακά και τους μικρομεσαίους, για σύγχρονες κοινωνικές πολιτικές, για το περιβάλλον και την οικολογία, για την πάταξη της διαφθοράς, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισοτιμία των φύλων, για τον πολιτισμό και τα γράμματα στον τόπο μας,  για την αντίσταση στο φασισμό και το ρατσισμό, για την πάλη για ειρήνη στον κόσμο και αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου;
 
Όλα αυτά και πολλά άλλα θα συζητήσουμε στο Συνέδριο, καθώς και στον πολύμηνο προσυνεδριακό διάλογο που πάντοτε εμπλέκει τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. Καθ’ όλη την πορεία προς το Συνέδριο θα διεξαχθεί ένας πλατύς, ζωντανός και δημοκρατικός διάλογος μέσα από την ελεύθερη συζήτηση στις Κομματικές Ομάδες Βάσης και μέσα από το δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο επί των Θέσεων που θα προτείνει η Κ.Ε. προς το Συνέδριο. Την ίδια ώρα βέβαια, επιδιώκουμε να ακούσουμε τις απόψεις και τις ιδέες των φίλων του ΑΚΕΛ αλλά και κάθε πολίτη του τόπου που θέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών και της δράσης του ΑΚΕΛ για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα της κοινωνίας. Για το ΑΚΕΛ είναι αυτονόητο ότι ο διάλογος είναι ανοικτός σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτή η διαδικασία λοιπόν, διαφοροποιεί και ξεχωρίζει το ΑΚΕΛ από την υπόλοιπη πολιτική ζωή του τόπου, γιατί εμπλέκει τα χιλιάδες μέλη του και ευρύτερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην καθαυτό πολιτική, στη ζύμωση των ιδεών, στην παραγωγή θέσεων και προτάσεων. Το ΑΚΕΛ εμπιστεύεται τη συλλογική σοφία των μελών του και το κριτήριο του λαού.
 
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το 23ο Συνέδριο θα καταστεί ορόσημο όχι μόνο για το Κόμμα αλλά και για την Κύπρο. Γιατί ο τόπος και ο λαός μας χρειάζονται ένα ισχυρό και πρωταγωνιστικό ΑΚΕΛ, μαχητικό και ριζοσπαστικό, ενωμένο και σφικτοδεμένο, σύγχρονο και διαρκώς ανανεούμενο. Δεμένο με τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά. Με το λαό.
 
Πηγή: Philenews