Η καθημερινή έντονη προσπάθεια που καταβάλλει ο Κουντρέτ Οζερσάι προκειμένου να εξυπηρετήσει την Άγκυρα και την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, δεν φαίνεται να έχει αντίκρισμα στα κατεχόμενα. Και τα μηνύματα που λαμβάνει μέσα από δημοσκοπήσεις παραμονές των αποφάσεων για τις επόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για τον εμφανιζόμενο ως «ο εκλεκτός της Άγκυρας». Ο ισχυρός εταίρος του Οζερσάι στην «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος, ο Ερσίν Τατάρ, βλέπει το κόμμα του να ενισχύεται. 
 
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις δημοσίευσε τη Δευτέρα δημοσκόπηση η οποία καταγράφει τις τάσεις στα κατεχόμενα λίγο πριν αρχίσουν τα κόμματα να αποφασίζουν για τις επόμενες «προεδρικές εκλογές», οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διοργάνωσε το Κέντρο CMIRS, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα σημείωσαν αύξηση στα ποσοστά τους μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. 
 
Συγκεκριμένα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας από το 21,8% που ήταν τον περασμένο Ιούνη ανέβηκε στο 24,71% τον Σεπτέμβρη. Την ίδια περίοδο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ανέβηκε από το 9,8% στο 11,9%. 
 
Αντίθετα, το Κόμμα του Λαού, του Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο συμμετέχει την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος μαζί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, συνέχισε να καταγράφει πτώση ποσοστών. Από το 3% που ήταν τον Ιούνη έπεσε στο 2,29%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στα κατεχόμενα, με συνεχείς τοποθετήσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τα ενεργειακά. Η πτώση των ποσοστών είναι ένα ακόμα δείγμα πως η προσπάθεια του Κουντρέτ Οζερσάι να εμφανιστεί ως εντεταλμένος της Άγκυρας για να πάρει το δακτυλίδι της «προεδρίας» δεν τυγχάνει αποδοχής στο «εκλογικό σώμα» των κατεχομένων. 
 
 
Σε αντίθεση με τον Οζερσάι που επιχειρεί να βρίσκεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας, ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, έχει περάσει «στα αζήτητα», όμως το κόμμα του φαίνεται να ανακάμπτει και από 2,7% που ήταν τον Ιούνη ανέβηκε στο 3,66%. Αξιοσημείωτη και η πτώση του κόμματος των εποίκων που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Από το 2% είναι σήμερα στο 0,46%. 
Με αυτά τα δεδομένα τα τρία κόμματα της τουρκοκυπριακής δεξιάς για τα οποία γίνεται λόγος ότι θα καταφέρουν να συνεργαστούν στις «προεδρικές» του Απρίλη 2020 συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 27,46%. Εάν συμπορευθεί μαζί τους και ο Σερντάρ Ντενκτάς τότε όλοι μαζί ανεβαίνουν στο 31,12%. 
 
Με αυτά τα δεδομένα θα χρειαστεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από πλευράς Άγκυρας προκειμένου να πετύχει τον στόχο της και να κατεβάσει τον Μουσταφά Ακιντζί από την «προεδρία» τοποθετώντας στη θέση του τον υποψήφιο της τουρκοκυπριακής δεξιάς. 
Τα όσα αναφέρονται στον τουρκοκυπριακό Τύπο δείχνουν ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας κοιτάζει για δικό του υποψήφιο και αδυνατίζει όλο και περισσότερο η πιθανότητα να κουβαλήσουν τις δικές τους ψήφους στον Κουντρέτ Οζερσάι. Από την άλλη, η δήλωση Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά της στήριξης του Μουσταφά Ακιντζί αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή Αριστερά να ψάξει για άλλη «υποψηφιότητα λύσης».
Τέλος του μήνα αρχίζουν διεργασίες 
 
Τέλος του μήνα αρχίζει στο ΚΕΕ, το μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή στην τ/κ κοινότητα και τον μεγάλο εταίρο της «κυβέρνησης», η διαδικασία για την επιλογή υποψηφίου στις «προεδρικές εκλογές», αυξάνονται τα άρθρα και τα σχόλια υπέρ της υπόδειξης του Ερσίν Τατάρ ως υποψηφίου «προέδρου».
 
Ο γγ του ΚΕΕ, Ερσάν Σανέρ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα, κόμμα, άτομο ή «θεσμός» να υποδείξει στο ΚΕΕ ποιος θα είναι ο υποψήφιός του. Θα αρχίσουν, πρόσθεσε, τέλος του μήνα τις επαφές τους και στο τέλος θα συζητήσουν το αποτέλεσμα στα όργανα του ΚΕΕ, με μόνο γνώμονα το καλό του «λαού», του «κράτους» και του κόμματος.
 
Οι «προεδρικές» του 2020 δεν πρέπει να είναι οι «εκλογές» που θα κόμματα θα εκλέξουν τον «πρόεδρο», αλλά ο «λαός», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του κόμματος του Λαού, του μικρότερου «κυβερνητικού» εταίρου. Το κόμμα του, είπε, θα λάβει τις αποφάσεις του λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του «λαού», αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει στο σημείο λήψης αποφάσεων.
 
Ο τ/κ Τύπος αναδημοσιεύει συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα «Αλήθεια» την προσωπική του θέση ότι ο ίδιος αλλά και το κόμμα του, το ΡΤΚ δεν θα στηρίξουν τον Μουσταφά Ακιντζί στις «προεδρικές», αλλά δικό τους υποψήφιο. Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα του κ. Ταλάτ ότι ο κ. Ακιντζί δεν μπορεί πια να λύσει το Κυπριακό. Να σημειωθεί ότι το ΡΤΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τί θα πράξει για τις «προεδρικές» της άνοιξης.
 
Θα κριθεί στο ΕΔΑΔ το καθεστώς της κλειστής περιοχής
 
Το «ανώτατο δικαστήριο» απέρριψε προσφυγή Ε/κ ιδιοκτητών περιουσιών στα Βαρώσια με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του 2005 που έκρινε ότι οι ε/κ περιουσίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είναι περιουσίες βακούφικων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν, η υπόθεση εξετάστηκε στο «εφετείο» στα κατεχόμενα από την «πρόεδρο» του «ανωτάτου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ και δύο «δικαστές». Στην απόφαση που ανακοινώθηκε από την κ. Σιεφίκ αναφέρεται ότι οι αιτήσεις των Ε/κ απορρίφθηκαν με πλειοψηφία, αφού κατόπιν διαβούλευσης με την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν ή όχι αυθαιρεσίες στους τίτλους ιδιοκτησίας από το 1974 και πριν, όσον αφορά την περιοχή των Βαρωσίων.
Στα κατεχόμενα επιχειρείται εδώ καιρό να περάσει η θέση του ΕΒΚΑΦ ότι η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου δεν ανήκει στους Ελληνοκύπριους και είναι βακουφική. Θέση την οποία ασπάζεται και η Τουρκία. Η απόφαση έρχεται να δημιουργήσει κάποια δεδομένα ενόψει της εξέτασης από το ΕΔΑΔ προσφυγής από Ελληνοκύπριους που επίσης σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. 
 
Το ΕΔΑΔ με την απόφασή του στην υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη έχει αποδεχθεί για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 1974 και ότι η περιουσία εκεί ήταν των Ξενίδη – Αρέστη και όχι των βακούφικων. Αυτό είχε επισημάνει τον περασμένο Ιούλιο και ο ο τέως Μόνιμος Εκπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Νταριάλ Μπατιμπάι σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν. 
 
Ως Τουρκία επιμείναμε στην υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη στο ΕΔΑΔ ότι τα Βαρώσια ανήκουν στα βακούφικα, αλλά το ΕΔΑΔ δεν το αποδέχθηκε, αλλά αποδέχθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκεί με βάση τους τίτλους ιδιοκτησίας του 1974, πρόσθεσε ο κ. Μπατιμπάι, ο οποίος – όπως σημειώνεται – εργάστηκε ενεργά τότε ώστε το ΕΔΑΔ να κάνει αποδεκτή την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Ο ίδιος θεωρεί σήμερα ότι ενώπιον της «επιτροπής» υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι το οικονομικό και το άλλο η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου ότι τα Βαρώσια αποτελούν περιουσία βακούφικων.
 
Ο Νταριάλ Μπατιμπάι, υποστηρίζοντας ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι η πιο σημαντική πολιτική και νομική επιτυχία μετά το 1974 για την τουρκική πλευρά στο ζήτημα της Κύπρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας της μπορεί να αλλάξει η δομή του περιουσιακού στο «βορρά». Αποζημιώνοντας, είπε, αυτούς που οικειοθελώς προσφεύγουν στην «επιτροπή» μπορεί να αλλάξει η δομή του περιουσιακού στο ψευδοκράτους υπέρ των Τ/κ. Εφερε δε ως παράδειγμα της περιοχή της Μόρφου, η οποία – είπε – αποτελεί το πλέον πολυσυζητημένο σημείο στο θέμα των γεωγραφικών αναπροσαρμογών στο εδαφικό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.