Η επόμενη μάχη στον τομέα της διανομής διεξάγεται στον αέρα. Τη Δευτέρα, ο Eric Allison, επικεφαλής της Uber Elevate (σ.σ. το τμήμα της Uber που δραστηριοποιείται στις εναέριες μεταφορές), αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο του drone της Uber Eats για τη διανομή φαγητού από το βήμα της διάσκεψης του Forbes Under 30 στο Ντιτρόιτ.  
Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο μοντέλο drone δοκιμαστικά όταν ξεκινήσει την διανομή γευμάτων στο Σαν Ντιέγκο το επόμενο καλοκαίρι.  
Το νέο αυτό drone μπορεί να μεταφέρει το γεύμα δύο ατόμων και είναι εξοπλισμένο με έξι έλικες, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο ιδανικός χρόνος “ταξιδιού” του είναι οκτώ λεπτά, συμπεριλαμβανομένης της φόρτωσης και εκφόρτωσης, και μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο σχετικά μικρές διανομές.  Συγκεκριμένα, το drone μπορεί να καλύψει απόσταση έως 18 μιλίων που αποτελείται από τρεις διαδρομές 6 μιλίων: έως 6 μίλια μέχρι το εστιατόριο, έως 6 μίλια από το εστιατόριο μέχρι τον πελάτη και μέχρι 6 μίλια για την επιστροφή στη βάση του.    
Το σχέδιο της Uber είναι να μεταφέρει μέσω αέρος τα γεύματα από τα εστιατόρια σε μια προκαθορισμένη θέση, όπου ένας οδηγός της Uber θα τα παραλαμβάνει και θα πραγματοποιεί το “τελευταίο μίλι” της διαδρομής μέχρι τα χέρια του πελάτη. Έχει εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο προσγείωσης των drones στις οροφές των αυτοκινήτων διανομής, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία τον Ιούνιο, όταν παρουσίασε τα σχέδια δοκιμών για τα drones τησ.  Μέχρι στιγμής, η Uber Eats έχει πραγματοποιήσει ορισμένες δοκιμαστικές παραδόσεις από ένα κατάστημα McDonald’s που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.  
Πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια, αλλά η Uber Eats δεν είναι η μόνη που αποπειράται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της διανομής μέσω drone.  Η UPS έλαβε έγκριση στις αρχές Οκτωβρίου για να ξεκινήσει δοκιμαστικές διανομές μέσω drones, αλλά σε πρώτη φάση σκοπεύει να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός δικτύου διανομής για νοσοκομεία. Η Amazon επίσης αναπτύσσει τα δικά της drones. Μάλιστα, τον Ιούνιο η εταιρεία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τις παραδόσεις “εντός των επόμενων μηνών”. Επίσης, η Google στο πλαίσιο του Project Wing πραγματοποιεί δοκιμαστικές διανομές στην Αυστραλία, τη Φινλανδία και το Christiansburg της Βιρτζίνια.  
Παρότι η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ξεκινά να δίνει τις πρώτες άδειες για την πραγματοποίηση δοκιμών, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού οι πτήσεις των drones για διανομές προϊόντων γίνουν πραγματικότητα. Πέραν των καιρικών φαινομένων, πρέπει να διαπιστωθεί ότι τα drones μπορούν θα εντοπίσουν (σ.σ. και να αποφύγουν) κατά την πτήση τους άλλα αντικείμενα, από τα πουλιά και τα καλώδια έως και άλλα drones που επίσης πετούν στην ίδια περιοχή.  
Παρ’ όλα τα εμπόδια όμως, οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στην ανάπτυξη δικτύων διανομής μέσω drones. Για την Uber, μάλιστα, το εγχείρημα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου project της Elevate, το οποίο επιδιώκει την ανάπτυξη δικτύων μιας νέας γενιάς αεροπορικών μεταφορών, που περιλαμβάνει μεταφορές μέσω ελικοπτέρων ακόμη και μέσω ηλεκτρικών αεροσκαφών VTOL (κάθετης απογείωσης και προσγείωσης).
Της Biz Carson  
ΠΗΓΗ: Forbes