Έτοιμο για να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης είναι το υπουργείο Υγείας. Όπως πληροφορούμαστε, η προκήρυξη έχει ήδη ετοιμαστεί και τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνονται οι τελικές διορθώσεις. 
Στόχος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», είναι να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος εντός του επόμενου δεκαημέρου και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει, εάν εγκριθεί η τελική μορφή της προκήρυξης ακόμα και αύριο, με την έκδοση της επίσημης εφημερίδας του Κράτους. 
 
Με την πρόσκληση το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώνει την πρόθεση του να αδειοδοτήσει τρεις εταιρείες καλλιέργειας και παραγωγής, όπως προνοείται και στη σχετική νομοθεσία. Το έργο βεβαίως αυτών που θα αναλάβουν την αξιολόγηση των αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αφού ήδη πληροφορίες για την κυπριακή νομοθεσία και τις πρόνοιες τους έχουν ζητήσει και έχουν λάβει από το υπουργείο Υγείας αρκετές εταιρείες οι οποίες εδρεύουν τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην Αμερική και την Ασία.
 
 
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούματε, ενδιαφέρον ανεπίσημα έχει εκδηλωθεί από καλλιεργητές ιατρικής κάνναβης οι οποίοι δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Καναδά, στη Ρωσία και το Ισραήλ. Το σκηνικό φυσικά θα ξεκαθαρίσει όταν υποβληθεί και επίσημα ενδιαφέρον από τις διάφορες εταιρείες οι οποίες θα κληθούν να παρουσιάσουν το επιχειρησιακό τους πλάνο για να διεκδικήσουν μια από τις τρεις διαθέσιμες άδειες. 
Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας δίνεται στα θέματα της ασφάλειας, αφού η καλλιέργεια και παραγωγή ιατρικής κάνναβης επιβάλλεται να γίνεται κατά τρόπο που να εμποδίζει τη διοχέτευση ποσοτήτων στην παράνομη αγορά, ενώ προϋποθέσεις τίθενται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και σε ό,τι αφορά την εμπειρία των εταιρειών στην καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. 
 
Από την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης από το υπουργείο Υγείας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν χρόνο που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται από τη νομοθεσία. 
Η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2020.