Μιλάµε για το αδιαχώρητο! Και δεν υπερβάλλω καθόλου, σας διαβεβαιώ, καθώς η πρόσκληση ήταν για τις 7 το απόγευµα κι ένα τέταρτο προηγουµένως δεν είχε µείνει πτι φουρ για δείγµα. Το ντεµπούτο της χήρας, ως Συµβούλου Αυτοβελτίωσης, λογικό ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αστικής Λευκωσίας. Αλλά, τόσο πολύ πια; «Η Ιουλία είναι µάνα στο µάρκετινγκ µάνα µου» έδωσε τη δική της εξήγηση µια ξινή του καρέ των Αγίων Οµολογητών. «Ποιος θα µπορούσε άραγε ν’ αντισταθεί σε διάλεξη µε τίτλο “Ο Φούλης στο Μανχάταν και άλλες πικάντικες ιστορίες”;». Φυσικά είχε δίκαιο αφού εκείνη τουλάχιστο διάβασε τα ψιλά γράµµατα στον υπότιτλο: «Είσαι αλλού ή είσαι άλλος; Η εµπειρική ψυχολόγος Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τη διαταραχή και να βελτιώσεις τον εαυτό σου».
 
Η Ιουλία την κατέχει την ψυχολογία, όπως άλλες ξέρουν να ρίχνουν τα χαρτιά ή να διαβάζουν το φλιτζάνι. «Εγώ έχω βγάλει το µεγάλο πανεπιστήµιο της ζωής» συνηθίζει να λέει, παραθέτοντας και το σχετικό παράδειγµα: «Η αγαπηµένη µας Καλαµαρού έχει όλες τις χάρες, πλην όµως δεν θα την λέγαµε και καλλονή. Κατ’ ακρίβεια, η λατρευτή µας Ευγενία είναι και κοντή και χοντρή. Πώς γίνεται λοιπόν να επιµένει ότι ο κόσµος την µπερδεύει µε… τη Μιµή Ντενίση; Η διάγνωσή µου λοιπόν ήτο αµείλικτη: «Πάσχεις από διαταραχή εικόνας σώµατος φιλενάδα». «Μα αφού µε βλέπουν στον δρόµο και µε φωνάζουν Μιµή!». «Κι άλλοι νοµίζανε πως ήµουνα µεγάλος κι από σπουργίτι θα γινόµουνα αετός…» την προσγείωσα. Μας πήρε αλήθεια λίγο χρόνο, όµως η θεραπεία εντέλει απέδωσε. Η αγαπητή µας Καλαµαρού διαθέτει πλέον το γνώθι σαυτόν». 
 
«Το πρόβληµα της χώρας δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε πολιτισµικό» µοιράστηκε το απόσταγµα σοφίας µε το κοινό της η Ιουλία. «Το πρόβληµά µας σε αυτή τη χώρα είναι κυρίως ψυχολογικό». Ε, ναι! Ποικίλες διαταραχές κατατρύχουν τη φυλή των Κυπραίων. Διδακτικό παράδειγµα, βγαλµένο µέσα από τη ζωή: Ο Αβέρωφ, µε ένα καφέ στο χέρι, την είδε τύπου Αριάνα Γκράντε στο πιο γκράντε. Όπως µας πληροφόρησε κόλλησε στην κίνηση, στα Φώτα του Γαβριηλίδη, του την έδωσε και αποφάσισε να πάει στο γραφείο µε τα πόδια. Εκ παραλλήλου κράτησε και ένα καφέ στο χέρι, µε αυτό τον coolness που εκ φύσεως διαθέτει. Σε οκτώ λεπτά ήταν στο γραφείο του ενώ εάν έµενε στο αυτοκίνητο θα έκανε πολύ περισσότερο, έγραψε. Απλή, αγνή, απορία ιθαγενούς: Αυτό το στυλάκι «Englishman in New York» βγαίνει και χωρίς σοφέρ; «Τι µας διδάσκει, αγαπητοί φίλοι, το παράδειγµα του συµπαθούς Φούλη; Ότι η διαταραχή “είµαι γενικώς αλλού” όσο χάζι κι αν έχει, µπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη όταν κυβερνά µια χώρα. Η στοιχειώδης επαφή µε την πραγµατικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν».
 
Το υπέργηρο κοινό αντέδρασε κάπως µουδιασµένα. Στο κάτω κάτω ο Αβέρωφ εξάντλησε όλη την γκάµα των αγροτικών εργασιών (ξεχνιούνται τα τρακτέρ;) καιρός ήταν να δοκιµάσει την τύχη του και σε πιο urban περιβάλλον. «Για να είµαστε δίκαιοι, όταν το κόµµα σου πάσχει από τη διαταραχή “σουξέ να γίνει” πώς να µην είναι επιρρεπής στις σειρήνες του instagram κοτζάµ αρχηγός;» φιλοσόφησε την παλιοκατάσταση η Ιουλία. «Ο Συναγερµός είναι λες και ανέβασε ταµπέλα “ανοίξαµε και σας περιµένουµε”. Μετά τη φαεινή ιδέα να φέρουν τον Μπογδάνο για να δώσει τα φώτα του για το µεταναστευτικό (!) κάλεσαν τον Άδωνη Γεωργιάδη να τους µιλήσει για τις προοπτικές ανάπτυξης. Από όλους τους Έλληνες πολιτικούς επέλεξαν τον άνθρωπο που έχτισε πολιτική καριέρα µέσα από το τηλεµάρκετινγκ! Άντε βρε, µε το καλό να έρθει και ο Κυριάκος Βελόπουλος για να απογειώσει το υπερθέαµα».
 
Στην αίθουσα επικρατούσε αναβρασµός. «Οι αριστεροί δεν έχουν διαταραχές αγαπητή µου; Αλλά βέβαια! Έτσι µάθαµε, µόνοι µας να βάζουµε τα χεράκια µας και να βγάζουµε τα µατάκια µας» ξέσπασε µια συνταξιούχος φιλόλογος και συγγραφέας αισθηµατικο-πατριωτικών βιβλίων. «Ιδού το πρόβληµα» είπε η χήρα και έδειξε προς το µέρος της διαµαρτυρόµενης. «Ένα απτό παράδειγµα της διαταραχής χρόνου σώµατος, τουτέστιν να φαντασιώνοµαι ότι ζω ακόµα επί διακυβέρνησης Χριστόφια». 
 
Στο τέλος της διάλεξης το κοινό υπέβαλε ερωτήσεις και η γκούρου τοποθετήθηκε µε όλο το βάρος της επιστηµοσύνης που την διακρίνει. Εκτός από τη φαντασίωση του Φούλη ότι ζει το american dream αναφέρθηκαν διάφορα άλλα παραδείγµατα της διαταραχής «είµαι αλλού – είµαι άλλος». Με κορυφαία ιστορία για τον καταπιεσµένο Κολοκοτρώνη ο οποίος αντέδρασε στην ακύρωση των παρελάσεων βάζοντας το παιδί του να εκτελεί παραγγέλµατα στο σπίτι! «Κάθε σπίτι και κάστρο, κάθε σαλόνι και οδόφραγµα, κάθε Κυπραίος και µια ιστορία έλλειψης αυτογνωσίας». «Ναι, αλλά πετά η Λεµεσός» σάρκασε ένας κοτσονάτος αγωνιστής. «Θα το δεχτώ» απήντησε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον και για πρώτη φορά, από την ώρα που ξεκίνησε η εκδήλωση, επέτρεψε να διαγραφεί ένα αµυδρό χαµόγελο στο πρόσωπό της.
 
Φωτο: Ο Αβέρωφ, μετά από διάφορες αγροτικής φύσεως περιπλανήσεις, βρήκε τον εαυτό του στο Μανχάταν.
 
 
Φιλgood, τεύχος 245.