Διχογνωμία καταγράφεται μεταξύ των γιατρών στην Κύπρο για τη συχνότητα κατά την οποία θα πρέπει να υποβάλλονται οι γυναίκες σε τεστ Παπανικολάου. Η δημόσια συζήτηση που άρχισε ύστερα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να καθορίσει τα δύο έτη ως χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διενεργείται το τεστ στις γυναίκες – δικαιούχους του ΓεΣΥ συνεχίζεται. Όπως διαπιστώνεται, οι γιατροί δεν φαίνεται να έχουν μια κοινή θέση έναντι της απόφασης του ΟΑΥ, ωστόσο, όλοι παρουσιάζονται να συμφωνούν ότι στο εξωτερικό οι γυναίκες υποβάλλονται κάθε δύο ή κάθε τρία ή σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα κάθε πέντε χρόνια στο τεστ Παπανικολάου. 

Μιλώντας στον «Φ» ο ογκολόγος Αδάμος Αδάμου τονίζει ότι τα δύο χρόνια είναι ασφαλές χρονικό διάστημα και υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που δίνεται το δικαίωμα στον γιατρό να δικαιολογήσει την επανάληψη του τεστ σε πιο μικρό χρονικό διάστημα, όταν το κρίνει απαραίτητο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. 

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του διευθυντή της γυναικολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Αγαθοκλή Χριστοφίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «Φ» παρέπεμψε σε διεθνείς μελέτες που καθορίζουν τα δύο ή ακόμα και τα τρία έτη ως ασφαλές χρονικό διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Τεστ ΠΑΠ

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των γιατρών του ΓεΣΥ, γυναικολόγος Ανδρέας Χρυσάνθου εξέφρασε την άποψη των γιατρών του Συστήματος ότι ο ΟΑΥ θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση του και να προχωρήσει τάχιστα στην ετοιμασία ενός επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου που θα αφορά το συγκεκριμένο τεστ. 

Επιφυλάξεις εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο ογκολόγος Γεώργιος Άστρας ο οποίος τόνισε ότι η κάθε γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και δεν πρέπει «όλοι να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι».  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαφωνίες για το ΠΑΠ Τέστ

Αδάμος Αδάμου Ογκολόγος: «Το θέμα είναι να αξιολογείς σωστά τα ευρήματα σου» 
 
«Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν καθορίσει ότι το τεστ Παπανικολάου θα γίνεται κάθε δύο, κάθε τρία ή κάθε πέντε χρόνια. Εμείς μέχρι τώρα συνηθίζαμε να το κάνουμε στις γυναίκες κάθε χρόνο. Εκείνο που πιστεύω εγώ ως ογκολόγος είναι ότι σημασία έχει το τι θα μας δείξει το πρώτο τεστ. Με τις σύγχρονες μεθόδους που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας μπορούμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχουν αλλοιώσεις, άρα μπορούμε να κάνουμε έγκαιρα και σωστά την παρέμβαση μας. Επειδή μάλιστα χρειάζεται αρκετός χρόνος για να παρουσιαστεί η βλάβη, δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα να καθοριστεί ως χρονικό διάστημα μεταξύ των τεστ Παπανικολάου που κάνει μια γυναίκα, η διετία. Το σημαντικό για εμένα είναι να αξιολογείς σωστά τα ευρήματα σου. Αν μια γυναίκα παρουσιάσει κάποια ύποπτα ευρήματα ή κάποιο πρόβλημα τότε το τέστ πρέπει να γίνεται και κάθε χρόνο και κάθε έξι μήνες ή και πιο συχνά εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το κάθε περιστατικό πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά». 
 
ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ (διευθυντής γυν. Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου): «Το ζήτημα έχει λυθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες»
 
«Δεν υπάρχει βάσιμος λόγος ανησυχίας για τα δύο χρόνια, καθώς πρόκειται ένα ζήτημα που έχει ήδη λυθεί από χώρες του εξωτερικού εδώ και αρκετό καιρό, με το ενδεδειγμένο χρονικό πλαίσιο σε αρκετές από αυτές να είναι τα τρία χρόνια σε άτομα που δεν έχουν πρόβλημα. Τα αποτελέσματα επιστημονικά είναι τα ίδια είτε συμβεί στο ένα έτος είτε στα τρία. Πρέπει να δεχτούμε τις έρευνες των υπολοίπων χωρών διότι εμείς λόγω του μικρού μας πληθυσμού δεν μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστες έρευνες. Οι μελέτες λοιπόν μας λένε ότι οι κοπέλες που έχουν σεξουαλική ζωή πρέπει να κάνουν το πρώτο τεστ στα 21 τους χρόνια, κάποιες άλλες μελέτες λένε στα 18. Επίσης, μας λένε ότι γυναίκες οι οποίες είναι άνω των 65 και τα τελευταία δέκα χρόνια έκαναν δύο – τρία τεστ «καθαρά δεν χρειάζεται να ξανακάνουν τεστ Παπ».

Προκειμένου να υπάρχει επαγρύπνηση σχετικά με τις αλλαγές που προκύπττουν, ο κ. Χριστοφίδης κρίνει αναγκαία τη δημιουργία ειδικών επιτροπών εργασιών που θα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις κάθε εξάμηνο, ενώ ευθύνη υπάρχει και στις επιστημονικές εταιρείες, καθώς θα έπρεπε εξ αρχής να έχουν οριοθετήσει κάποια πράγματα. Τέλος, τόνισε πως η διενέργεια της εξέτασης κάθε δύο έτη δεν αφαιρεί την πρόληψη, καθώς είναι καθόλα αρκετή.
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΤΡΑΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ: «Δεν είναι σωστό να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι»
 
«Το τεστ Παπανικολάου από το 1975 μέχρι το 2015 έχει μειώσει κατά 50% τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 50 περιστατικά κάθε χρόνο και πιο συχνά παρουσιάζεται στις ηλικίες 20 -45 ετών. Συμφωνά ότι στο εξωτερικό γίνεται κάθε τρία χρόνια όμως από την άλλη εγώ έχω περιστατικό μια νεαρή κοπέλα 27 χρόνων η οποία έχει μικρομεταστάσεις καρκίνου επειδή για δύο χρόνια δεν έκανε το τεστ. Πρέπει η κάθε περίπτωση να εξετάζεται από τον γυναικολόγο διαφορετικά. Μέχρι τα 45 χρόνια υπάρχει αύξηση σε αυτούς τους καρκίνους και μετά τα 45 υπάρχει μείωση. Γιατί να μην κάνουμε το τεστ πιο συχνά μέχρι τα 45 χρόνια και μετά κάθε δύο χρόνια ή κάθε τρία χρόνια όπως και στο εξωτερικό. Δεν μπορείς να βάζεις όλους τους ασθενείς στο ίδιο καλάθι. Ο γιατρός πρέπει να εξετάζει και να αποφασίζει πόσο συχνά πρέπει να γίνεται μια εξέταση. Το ιστορικό, το κάπνισμα, η ύπαρξη προκαρκινωμάτων αλλά και η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάγκη πραγματοποίησης του τεστ Παπ. Για το λόγο αυτό κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά». 
 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ (Πρόεδρος ΣΙΣ –ΓεΣΥ): «Ο ΟΑΥ να επανεξετάζει την απόφαση του»
 
Θέση του συνδέσμου των γιατρών του ΓεΣΥ «για το θέμα που προέκυψε για τεστ το Παπανικολάου είναι ότι ο ΟΑΥ πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση του για το πότε θα καλύπτει το τεστ Παπανικολάου και τις μαστογραφίες βάσει ενός τελικού επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου για τα δεδομένα της Κύπρου που θα αποφασιστεί από το υπουργείο Υγείας και την εθνική επιτροπή για τον καρκίνο που έχουν την ευθύνη για τα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου. Εάν χρειάζονται περισσότεροι οικονομικοί πόροι το Κράτος πρέπει να τους διαθέσει στον ΟΑΥ ώστε να μην υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για μη εφαρμογή στην πράξη των προγραμμάτων πρόληψης». 

Η Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου εξέφρασε την άποψη ότι το τεστ πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια αλλά συναινεί στην απόφαση του ΟΑΥ μέχρι να καθοριστεί εθνική στρατηγική από το υπουργείο Υγείας. 

Τρία εώς πέντε χρόνια στις ΗΠΑ

Πάντως, στις ΗΠΑ το τεστ Παπανικολάου βάσει πρωτοκόλλου διενεργείται για τις γυναίκες 21–29 ετών κάθε τρία χρόνια, στις γυναίκες 30-65 ετών κάθε πέντε χρόνια και εάν δεν συντρέχουν παθολογικοί λόγοι μετά τα 65 έτη οι γυναίκες δεν υποβάλλονται στη συγκεκριμένη εξέταση. Στην Αγγλία το τεστ διενεργείται ανά τριετία και στη Γερμανία κάθε δύο χρόνια.