Είκοσι χρόνια παρουσίας και προσφοράς στη μουσική παιδεία στην Κύπρο συμπληρώνει φέτος η Μουσική Ακαδημία ARTE. Ψυχή της Ακαδημίας η Πίτσα Σπυριδάκι η οποία έβαλε τον πήχη ψηλά και όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξε ταλαντούχους μουσικούς που είχαν σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο διεθνή χώρο.

Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της η Μουσική Ακαδημία ARTE γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα με μουσική, ποίηση, τέχνη και διαλέξεις, που θα διαρκέσουν όλο το ακαδημαϊκό έτος 2022/23. Οι εκδηλώσεις, που τελούν υπο την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας, αρχίzουν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με μια συναυλία μουσικής δωματίου με τους Γιώργο Γεωργίου, κλαρινέτο/ μπάσο κλαρινέτο, Βιρζινό Μποβ, φλάουτο, Μάριο Νικολάου, κρουστά και Ράμι Σαριεντίν, πιάνο.

Σε συνέντευξη τύπου που έγινε τη Δευτέρα στο νεοκλασσικό κτίριο του 1915 που στεγάζει την Ακαδημία, η Πίτσα Σπυριδάκι μίλησε για το όραμα της και ανέτρεξε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ARTE. «Τον Σεπτέμβρη του 2002, αρχίζει τη λειτουργία της η πρώτη σχολή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Με βαθιά συγκίνηση, αισιοδοξία, πίστη και επίγνωση της τεράστιας ευθύνης που είχαμε, τολμήσαμε. Η πρώτη Σχολή αφιερωμένη και εξειδικευμένη αποκλειστικά στη Μουσική ανοίγει και επίσημα, θέτοντας καινούργιες προοπτικές για τη μουσική εκπαίδευση του τόπου και για τη μουσική ανάπτυξη γενικότερα» ανέφερε η διευθύντρια της Ακαδημίας.  

 

«Το απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας από τους εξαιρετικούς καθηγητές και η καθοδήγηση από τον διακεκριμένο μουσικό Μαρτίνο Τιρίμο που έχουμε την τιμή να είναι ο Καλλιτεχνικός μας Σύμβουλος, εμπνέουν τους φοιτητές να επιτυγχάνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. 20 χρόνια βραβεύσεων, διακρίσεων, εκπροσώπησης της Κύπρου στο εξωτερικό. 20 χρόνια συμμετοχών σε Κυπριακά και Διεθνή Φεστιβάλ, εκδηλώσεις. 20 χρόνια συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού και της Κύπρου» σημείωσε η κυρία Σπυριδάκη.

Όπως επισήμανε «20 χρόνια μετά, η χαρά και συγκίνηση μας γίνεται πιο έντονη, γιατί βλέπουμε διαρκώς να υλοποιούνται οι υψηλοί στόχοι τους οποίους από την αρχή της λειτουργίας της έθεσε η Ακαδημία. Βλέπουμε με χαρά τους αποφοίτους μας να είναι πλήρως καταρτισμένοι και να ακολουθούν σταδιοδρομία στη διδασκαλία, ερμηνεία, σύνθεση η άλλα συναφή επαγγέλματα ή να συνεχίζουν σε αξιόλογα πανεπιστήμια του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και είμαστε πραγματικά ευτυχείς. Οι παλιοί δίνουν τη σκυτάλη στους νεότερους και φτιάχνεται η παράδοση».

Είκοσι χρόνια μετά, η διευθύντρια του ARTE διαβεβαίωσε ότι οι συντελεστές της Ακαδημίας θα συνεχίσουν να εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις και να στοχεύουν όσο μπορούν πιο ψηλά, δημιουργώντας όχι μόνο επαγγελματίες μουσικούς, αλλά ανθρώπους που να αγαπούν τη μουσική και να την νοιώθουν.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της η Μουσική Ακαδημία ARTE έγινε ένα φυτώριο σπουδαίων μουσικών οι οποίοι εργάζονται ως καθηγητές μουσικής σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Ορισμένοι εργάζονται ως καθηγητές μουσικής στα εργαστήρια της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, άλλοι είναι καθηγητές σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Ωδεία και κάποιοι διαπρέπουν ως σολίστες.

Αναστασία Χάσικου: Στολίδι στον μουσικό πολιτισμό της Κύπρου  

 

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση η μνήμη μου γυρνά πίσω στο 2002 όταν άρχισα τις μουσικές μου σπουδές εδώ στην Μουσική Ακαδημία ARTE, τον χρόνο ακριβώς που είχε αρχίσει τη λειτουργία της» ανέφερε η απόφοιτος του ARTE δρ Αναστασία Χάσικου.

«Θυμάμαι με πόσο ενθουσιασμό, αποφασιστικότητα και βέβαια περηφάνια είχε αρχίσει αυτή η προσπάθεια από την διεύθυνση και το προσωπικό της σχολής, της πρώτης Μουσικής Σχολής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ιστορία της Κύπρου. Θυμάμαι με πόση θέρμη και αγάπη αγκάλιασε τις πρώτες τρεις φοιτήτριες που έγιναν δεκτές και με πόση φροντίδα μας βοήθησε να προχωρήσουμε με σταθερά και ασφαλή βήματα μέχρι το τέλος των σπουδών μας. Μετά την αποφοίτηση μου από το ARTE πέρασα αρκετά χρόνια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού συνεχίζοντας τις σπουδές μου μέχρι και το διδακτορικό τίτλο και μετά συμμετέχοντας ως ακαδημαϊκός πια σε διάφορα φόρουμ και συνέδρια του εξωτερικού».

Σήμερα η Αναστασία Χάσικου ανήκει στην οικογένεια του ARTE ως ακαδημαϊκός και μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού. «Στην πορεία μου αυτή, συνεχίζω να τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τη πρώτη μου σχολή, αναγνωρίζοντας ότι οι γνώσεις και τα εφόδια που είχα πάρει από το ARTE ήταν θεμελιακά και σίγουρα ισάξια μεγάλων μουσικών σχολών του εξωτερικού».