Μια νέα εποχή στις σχέσεις πολιτιστικής συνεργασίας και ανάπτυξης Ελλάδας – Κύπρου εισάγει η ίδρυση αυτοτελούς Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.

Το κοινό πλαίσιο των προτεραιοτήτων και δράσεων στον τομέα του πολιτισμού καθόρισαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου Γιάννης Τουμαζής στην πρώτη συνάντηση εργασίας των δύο αντιπροσωπειών την Τρίτη στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Κύπρο βρίσκεται η ΥΠΠΟΑ της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να εργαστούν συστηματικά στη βάση ενός οργανωμένου πλαισίου συνεργασίας που θα επιτρέψει την περαιτέρω πολιτιστική προσέγγιση και ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την εμβάθυνση σε νέα πεδία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικότητας ως αυταπόδεικτου στοιχείου της ταυτότητας των δύο χωρών, αλλά και των αμοιβαία επωφελών προοπτικών που προσφέρει μια κοινή πολιτιστική στρατηγική.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται:

  • οι συμπράξεις στους τομείς σύγχρονου πολιτισμού
  • η σύνδεση πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας
  • η αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών και η σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία
  • η ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών
  • η ενίσχυση των συνεργασιών με ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα
  • η κοινή στόχευση σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών
  • η δημιουργία δικτύου πολιτιστικών διαδρομών στην Κύπρο και η συμμετοχή της σε πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • η μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο ψηφιακής χαρτογράφησης των πολιτιστικών αγαθών
  • η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον πολιτισμό
  • η  ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου στους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λίνα Μενδώνη: Καθοριστική προοπτική προσφέρει στην Κύπρο το Υφ. Πολιτισμού

Η έναρξη αυτής της νέας εποχής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εγκαινιάζεται στη Λευκωσία με την εκπροσώπηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ως της πρώτης αντιπροσωπείας που επισκέπτεται το νεοσύστατο Υφυπουργείο. «Θα είμαστε αρωγός στην προσπάθεια αυτή που ξεκινά με μια πρώτη διερεύνηση των πεδίων πολιτιστικής συνεργασίας» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. «Σύντομα θα λάβει πιο δομημένο χαρακτήρα στη βάση ενός γενικού πλαισίου αρχών και δράσεων. Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου της επιτρέπει να αναδειχθεί σε κόμβο πολιτισμού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια προοπτική που θα της προσδώσει πολλαπλά προστιθέμενη αξία» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό προφίλ, το οποίο να αναδεικνύει την κοινή πολιτιστική ταυτότητα και να δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να γίνει πραγματικότητα αυτό που αναγνωρίζεται διεθνώς για τον πολιτισμό, δηλαδή πως είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης» δήλωσε εξάλλου σήμερα από την Αγία Νάπα η Λίνα Μενδώνη.

Τουμαζής: Θέλουμε το ΥΠΠΟΑ στο πλευρό μας

«Ως νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού, έχουμε ξεκινήσει δυναμικά και θέλουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας στο πλευρό μας, προκειμένου μαζί να προχωρήσουμε σε συνέργειες που θα αναδείξουν την κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα και ιστορία και θα ενδυναμώσουν την πολιτιστική παρουσία της Κύπρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως» ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής. «Βασική μας επιδίωξη είναι, μέσα από την εξωστρέφεια και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να καταστήσουμε την Κύπρο κόμβο πολιτιστικής δημιουργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας τη συνεχή ροή ιδεών, ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών στη λεκάνη της Μεσογείου».

Όπως είπε ο Γ. Τουμαζής, «η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου είναι αυτονόητη, έχουμε θέσει πάρα πολλούς στόχους, πάρα πολλά σχέδια ώστε και η Κύπρος και η Ελλάδα να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στον δύσκολο αυτό χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου τόσο η πολιτιστική κληρονομιά αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός, θεωρούμε ότι πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο, ώστε να μπορέσει η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η ανάπτυξη και η προώθηση του σύγχρονου μας πολιτισμού, να είναι ένα εφαλτήριο για την περαιτέρω ενεργή παρουσία των χωρών μας, τόσο στη γύρω περιοχή αλλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Νωρίτερα, η Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο και τον Υφυπουργό Πολιτισμού, επισκέφθηκε το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία που φιλοξενεί μια πλούσια σε αριθμό και περιεχόμενο συλλογή αρχαιολογικών εκθεμάτων.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην επίσκεψή της, συνοδεύουν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Γιάννης Παπαμελετίου και συνεργάτες της. Τον Υφυπουργό Πολιτισμού συνοδεύουν η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου και συνεργάτες.

Επίσκεψη στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γιάννης Τουμαζής συνόδευσε τη Λίνα Μενδώνη στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» της Αγίας Νάπας, που μεταξύ άλλων είναι και προσωρινή έδρα της Πινακοθήκης Αμμοχώστου.  Η ΥΠΠΟΑ της Ελλάδας ξεναγήθηκε και στην έκθεση με τα 140 διασωθέντα εμβληματικά έργα κορυφαίων Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ανήκαν ή φιλοξενούνταν στη συλλογή της Πινακοθήκης Αμμοχώστου. Είχε παράλληλα συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέττου και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας επισκέφθηκε, επίσης, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια όπου ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης Σίμο Ιωάννου για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της κατεχόμενης πόλης και τις συνεχιζόμενες και τουρκικές απειλές για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης. 

Προηγουμένως η Λ. Μενδώνη και η συνοδεία της επισκέφθηκαν την Αχνα, όπου γίνεται αυτές τις μέρες αναβίωση του προσφυγικού οικισμού και ενημερώθηκε για το θέμα από τον Κοινοτάρχη Νίκο Βάσιλα.

«Καταρχήν, ο οποιοσδήποτε συνειδητοποιημένος πολίτης και σε κάθε περίπτωση ο κάθε ένας Έλληνας, δεν μπορεί παρά να νοιώθει συγκλονισμένος όταν βρίσκεται μπροστά στο θέαμα της Αμμοχώστου και βιώνοντας στην ουσία μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον προσφυγικό συνοικισμό της Αχνας, αυτά τα οποία συνέβησαν εδώ 50 περίπου χρόνια πριν» σημείωσε η ΥΠΠΟΑ της Ελλάδας.

Παρατήρησε ότι βρισκόμαστε 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και περίπου μισό αιώνα από τη μεγάλη εισβολή στην Κύπρο. «Επομένως οφείλουμε να θυμόμαστε, οφείλουμε να μην ξεχνάμε γιατί όποιος λησμονεί το παρελθόν του στην ουσία απορρίπτει τις ρίζες του άρα δεν μπορεί να έχει ένα στέρεο μέλλον» σημείωσε.

Συνάντηση με Αννίτα Δημητρίου 

Θέματα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα του πολιτισμού συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης η Λίνα Μενδώνη με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της εν λόγω συνεργασίας, με στόχο οι δύο χώρες να αποτελέσουν μεσογειακό κόμβο πολιτιστικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η αποκόμιση τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στον εν λόγω τομέα είναι τεράστιας σημασίας για την Κύπρο, η οποία, μέσα από τη σύσταση δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, «κατέδειξε ότι προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναμένεται να αποδώσει τη δέουσα βαρύτητα στα πολιτιστικά ζητήματα του τόπου».

Η Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε επίσης ότι η πολιτιστική διπλωματία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της διπλωματίας ευρύτερα και δη της κοινοβουλευτικής και, σε αυτά τα πλαίσια, αναφέρθηκε στο υπό σύσταση Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, αναμένεται να αναπτύξει δράσεις και σε σχέση με πολιτιστικά ζητήματα. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε επίσης την ΥΠΠΟΑ της Ελλάδας για την κατάσταση των μνημείων και των αρχαιοτήτων στις κατεχόμενες περιοχές.

Τέλος, ευχαρίστησε τη Λ.Μενδώνη για τη βούληση συνεργασίας και συντονισμού της Ελλάδας με την Κύπρο όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στα πολιτιστικά ζητήματα και διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης των εν λόγω ζητημάτων σε κάθε επίπεδο τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.