Η Ουκρανία έχει απολέσει περί το 90% των υποδομών αιολικής ενέργειας αφότου άρχισε ο πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Κυριακή ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο.

Και σχεδόν τις μισές φωτοβολταϊκές

Εχει επίσης καταστραφεί το 40 ως 50% των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, συμπλήρωσε ο κ. Χαλουσένκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων, είπε πάντως πως το Κίεβο είχε επεκτείνει σημαντικά τις υποδομές παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Πριν τον πόλεμο, οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 10 ως 11% του ενεργειακού μείγματος, σημείωσε, ωστόσο πλέον η Ουκρανία είναι πιο εξαρτημένη παρά ποτέ από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζελένσκι: Καταρρίπτουμε τους περισσότερους πυραύλους και drones

Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στρατός μοιάζει να έχει αποδυθεί σε εκστρατεία με σκοπό την καταστροφή των υποδομών που εγγυώνται την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση μεγάλου μέρους της χώρας.

Κρίσιμη κατάσταση

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι μέσα σε οκτώ μέρες σχεδόν το ένα τρίτο των ουκρανικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας καταστράφηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις με drone και πυραύλους, προειδοποιώντας για κρίσιμη κατάσταση σ’ όλη τη χώρα.

Ο ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία για «τρομοκρατικές επιθέσεις» που επηρεάζουν σημαντικό μέρος της βασικής υποδομής της χώρας και σπέρνουν το χάος στη διάθεση του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων βασικών παροχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντριβή ρωσικού μαχητικού – Νεκροί οι 2 πιλότοι (βίντεο)

in.gr / philenews