Αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης η Pictet Wealth Management λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης του ενεργειακού σοκ και της βαθύτερης ύφεσης που θα χτυπήσει τον χειμώνα. Πλέον αναμένει ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί από 2,9% το 2022 σε 0% το 2023, ενώ εκτιμά πως δεν έχουμε ακόμη δει την κορύφωση του πληθωρισμού ο οποίος θα αγγίξει διψήφια ποσοστά αργότερα μέσα στο έτος,  αυξάνοντας τον κίνδυνο να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σαν να μην ήταν αρκετά δύσκολη η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν πρόσφατα σε νέα υψηλά, σημειώνει η Pictet στην ανάλυσή της. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να προβλέψουμε το ενεργειακό κόστος σε καθημερινή βάση, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η ύφεση στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη, και το μόνο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα κρατήσει και πόσο σοβαρή θα είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εάν διατηρηθούν οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, το κόστος εισαγωγής ενέργειας της ζώνης του ευρώ θα υπερτριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2021, εκτιμά η Pictet. Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τον Μάιο, ο συνολικός λογαριασμός ενέργειας θα ισοδυναμεί με τιμές του πετρελαίου στα 180 ευρώ ανά βαρέλι, διπλάσια από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2008 και το 2011. Στις τρέχουσες τιμές της ενέργειας, το εισοδηματικό σοκ θα ανερχόταν σε περισσότερο από 6% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, αρκετό για να πυροδοτήσει μια πιο σοβαρή ύφεση από ό,τι περίμενε η Pictet πριν από το καλοκαίρι, ενώ πλέον η επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα “αναβάλλεται” για το 2024, υποδηλώνοντας τη διατήρηση ενός αρνητικού κενού παραγωγής.

Παρόλο που τα οικονομικά δεδομένα ήταν πιο ανθεκτικά από ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής, οι βασικοί δείκτες για τη ζώνη του ευρώ επιδεινώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Ως εκ τούτου, η Pictet υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το πραγματικό ΑΕΠ για να ενσωματώσει μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, αφαιρώντας σχεδόν 1% από τη δραστηριότητα σε σωρευτικούς όρους.

Μέρος του σοκ στις τιμές της ενέργειας θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ζήτησης, καθώς και τη μερική υποκατάσταση της ενέργειας. Τα νέα για τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου ήταν ενθαρρυντικά, με τους περισσότερους στόχους αποθήκευσης να επιτυγχάνονται περίπου δύο μήνες νωρίτερα, και η μείωση της κατανάλωσης φαίνεται να είναι ταχύτερη από την αναμενόμενη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Pictet, η εφαρμογή δελτίου ενέργειας σε χώρες όπως η Γερμανία είναι πολύ πιθανή τους χειμερινούς μήνες.

Η πιο άμεση συνέπεια του ενεργειακού σοκ θα γίνει αισθητή στον πληθωρισμό, όπως τονίζει η Pictet. Κατά κανόνα, μια αύξηση 100 ευρώ / MWh στις τιμές spot του φυσικού αερίου προσθέτει περίπου 200 μ.β. στον πληθωρισμό. “Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κορυφωθεί λίγο πάνω από το 10% τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει σχετικά γρήγορα το 2023, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ο καθυστερημένος αντίκτυπος του reopening στα ταξίδια και την αναψυχή, καθώς και οι δευτερογενείς επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών σε τομείς έντασης ενέργειας”, σημειώνει.

Περισσότερη κρατική στήριξη, αλλά όχι δημοσιονομική πανάκεια

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν στο ενεργειακό σοκ εισάγοντας διάφορες μορφές στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ συνολικά σε μέσο όρο. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν κανονισμούς για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στους τελικούς χρήστες, άμεσες μεταβιβάσεις σε νοικοκυριά και εταιρείες, στοχευμένα προγράμματα υποστήριξης θέσεων εργασίας και φορολογικές περικοπές.

“Ενώ οι δημόσιες δαπάνες σίγουρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς το σοκ πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι μια γιγάντια πολιτική απάντηση παρόμοια με αυτήν της πανδημίας είναι απίθανη αυτή τη φορά —ή ότι θα δούμε μια κεντρική ευρωπαϊκή απάντηση που θα περιλαμβάνει αμοιβαιοποίηση του χρέους για αυτό το θέμα”, επισημαίνει η Pictet. Παράλληλα, ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε κάλλιστα να μειώσει την όρεξη των κυβερνήσεων για πιο τολμηρή δημοσιονομική στήριξη. 

Η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με τον δείκτη PMI

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη έχει σημειώσει πτώση ξανά τον τελευταίο μήνα, καθώς οι καταναλωτές, που αισθάνονται τις επιπτώσεις από την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής, μειώσαν τις δαπάνες, έδειξε έρευνα την Πέμπτη, παρέχοντας περισσότερες ενδείξεις για τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα έρχεται μόλις μια εβδομάδα πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει στο 9,1% – πάνω από τέσσερις φορές τον στόχο του 2% – πλήττοντας περαιτέρω τους υπερχρεωμένους καταναλωτές.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 49,6 τον Αύγουστο από 49,8 του Ιουλίου, κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη 49,7 και ακόμη πιο κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Οι μελλοντικοί δείκτες της έρευνας έδωσαν μια ζοφερή εικόνα με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται, τα αποθέματα πρώτων υλών να αυξάνονται ξανά και τα αποθέματα ολοκληρωμένων προϊόντων να αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Fitch Ratings δήλωσε ότι η πλήρης διακοπή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση φαινόταν ολοένα και περισσότερο μια λογική υπόθεση και μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ φαίνεται πλέον πιθανή.

Ενώ η ανεργία στο μπλοκ υποχώρησε στο 6,6% τον Ιούλιο από 6,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία νωρίτερα την Πέμπτη και όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters, τα αισιόδοξα νέα για την αγορά εργασίας μπορεί να μην διαρκέσουν.

«Η πτώση του ποσοστού ανεργίας στην ευρωζώνη τον Ιούλιο στο ιστορικό χαμηλό του 6,6% είναι πιθανό να είναι η καλύτερη που μπορεί να σημειωθεί. Η περιοχή αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα και η ύφεση πλησιάζει», δήλωσε η Jessica Hinds στην Capital Economics.

Περίπου 120.000 ιταλικές εταιρείες του κλάδου των υπηρεσιών θα μπορούσαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους τους επόμενους 10 μήνες λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με την απώλεια 370.000 θέσεων εργασίας, δήλωσε την Τετάρτη το επιχειρηματικό λόμπι Confcommercio.

Οι επίμονες ανησυχίες για την άνοδο των παγκόσμιων επιτοκίων και την ύφεση έριξαν τις αγορές μετοχών και ομολόγων την Πέμπτη, τροφοδοτούμενες από την πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 75 μονάδες βάσης-ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Capital.gr