Διάταγμα που αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μετακινήσει παιδί με συνοδό από την κανονική εκπαίδευση σε ειδική μονάδα δημοτικού σχολείου, εξέδωσε προχθές το Διοικητικό Δικαστήριο, βρίσκοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επέλθει βλάβη στην υγεία του. 

Οι γονείς του μαθητή αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αφού δεν μπόρεσαν να πείσουν το υπουργείο Παιδείας ότι δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού, τώρα στην τελευταία τάξη του Δημοτικού, να αλλάξει περιβάλλον. Μάλιστα οι γονείς είχαν προβεί έγκαιρα σε παραστάσεις στο Υπουργείο, περιγράφοντας τα προβλήματα του παιδιού τους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κατάστασή του από την αλλαγή σχολείου, αλλά ετσιθελικά το Υπουργείο επέμενε στην απόφασή του.

Οι γονείς είχαν καταχωρήσει στις 30.6.2022 προσφυγή και αργότερα, στις 6.9.2022, καταχώρησαν μονομερή αίτηση για έκδοση προσωρινού δικαστικού διατάγματος, με το οποίο να αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, όπως το παιδί τους για τη σχολική χρονιά 2022-2023 φοιτήσει σε Ειδική Μονάδα σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία. Σε ένορκο δήλωση της μητέρας του παιδιού αναφέρεται ότι, παρά τις σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις και τις παραστάσεις των δικηγόρων των αιτητών, αλλά και την ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ακρόασή τους, ημερομηνίας 5.5.2022, στην οποία κλήθηκε και ο εργοθεραπευτής του ανηλίκου για να γνωματεύσει σχετικά με την κατάσταση της υγείας του παιδιού και για τη δυνατότητα προσαρμογής του στο ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης, αποφασίστηκε στις 17.5.2022 η ένταξη του ανηλίκου σε Ειδική Μονάδα Δημοτικού Σχολείου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τονίζει η μητέρα ότι η επίδικη απόφαση δεν έχει θέσει στο επίκεντρό της το συμφέρον του ανηλίκου, ούτε τους σκοπούς που οφείλει να εξυπηρετεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά, αντίθετα, εξαναγκάζει τον ανήλικο να αλλάξει περιβάλλον και να φοιτά σε Ειδική Μονάδα, χωρίς να αξιολογηθεί ορθά και νόμιμα το συμφέρον του, καθότι δεν λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι η αιφνίδια και πλήρης αλλαγή περιβάλλοντος για το τελευταίο, έκτο, έτος της δημοτικής του εκπαίδευσης, θα έχει ως αποτέλεσμα τον δυσμενή και ανεπανόρθωτο επηρεασμό της κατάστασης της υγείας του και, συνακόλουθα, της εκπαίδευσης, της κοινωνικοποίησης και μόρφωσής του.

Το Δικαστήριο κατέληξε, αφού μελέτησε και την ιατρική γνωμάτευση της παιδοψυχίατρου που παρακολουθεί τον ανήλικο, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επέλθει ανεπανόρθωτος επηρεασμός στην υγεία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση και τη μόρφωσή του, εάν δεν ανασταλεί η εκτέλεση της επίδικης απόφασης μέχρι την εκδίκαση και πλήρη αποπεράτωση της προσφυγής. Στη γνωμάτευση συστήνεται η αποφυγή αλλαγής πλαισίου και περιβάλλοντος του ανηλίκου, καθότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή του πορεία και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να επιδεινωθεί η ψυχική του υγεία. 

Σημειώνεται ότι ενώπιον του Δικαστηρίου τέθηκε, επίσης, ιατρική βεβαίωση της θεράπουσας ιατρού του ανηλίκου, στην οποία αναφέρονται τα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζει, το οποίο έχει διαγνωστεί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και με την οποία επιβεβαιώνετο η δυσκολία του ανηλίκου να προσαρμοστεί στην αλλαγή περιβάλλοντος. Το Δικαστήριο έκρινε ταυτόχρονα, ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσαν να παρεμβληθούν σοβαρά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία και εκπλήρωση του έργου της Διοίκησης από την έκδοση του αιτούμενου διατάγματος. Το διάταγμα ορίστηκε επιστρεπτέο σήμερα, ώστε να ακουστεί και η πλευρά του υπουργείου Παιδείας.